2015-07-26 06:00

2015-07-26 07:19

Elin på pallen i USA

USA: Nysäterstjej gjorde succé

För en tid sedan kunde ni läsa om 20-åriga Elin Sandegren från Värmlands Nysäter som skulle till USA och delta i modelltävlingen World Championship of Performing Arts. Elin rapporterar att tävlandet i Kalifornien blev en riktig framgångssaga.

Man kan verkligen säga att det var en kontrast för Elin att lämna Värmland och komma till Los Angeles.

– Det började med att Maria Montazami kom och välkomnade oss till LA, berättar Elin. Vi fikade, fick välkomstdrink och pratade innan vi registrerade oss på tävlingen. På lördagen hade vi bootcamp, modellerna hade föreläsning och catwalk hela dagen med Vogue-modellen Darianne och chefen för LA-models som även upptäckte Tyra Banks. Det var jätteintressant!

Så nervös!

Det intensiva programmet fortsatte med en parad på söndagen. Då träffade också Elin juryn för första gången.

– På måndag och tisdag var de första tävlingarna. Jag tävlade på tisdagen i casual runway, photo och swimwear och har aldrig varit så nervös i hela mitt liv som jag var den dagen!

Elin hade verkligen alla ögon på sig. I juryn sitter stora tv- och filmproducenter från New York Academy, fotografer, scouter, representanter från LA Models och fotografer från Vogue och Hollywood Studios.

– På onsdagen väcktes alla klockan sex på morgonen för att det skulle sändas live vilka som gick till semifinal, både jag och den andra modellen från Sverige gick vidare.

Ingen final

Senare under förmiddagen började semifinalerna och modellerna fick göra sig redo för momenten ”formal” och swimwear.

– Jag var så otroligt nervös och pressade mig själv väldigt mycket, vilket jag är glad över att jag gjorde nu i efterhand.

Det blev ingen final för de svenska modellerna. Från att ha varit 80 från början var Elin en av de 26 som gick till semifinalen.

– Bara sju tjejer gick final. Jag väldigt nöjd ändå med tanke på att vi bara var 26 i semifinalen, säger hon.

Under tävlingens gång kunde man få ”gula kort” av juryn om de ville träffa modellerna personligen.

Dessa gula kort presenterades på en stor tavla under tävlingarna och skapade ännu mer nerv i tävlingen.

– Under tävlingens gång drömde jag mardrömmar om dessa gula kort, skrattar Elin. Jag fick totalt åtta gula kort och blev både paff och otroligt glad över dessa. Korten var det viktigaste under hela resan på grund av att man fick träffa juryn och skapa kontakter.

Under torsdagen fick Elin träffa juryn och på fredagen fortsatte det fullspäckade schemat med finaler. En svensk sånggrupp gick till final och glädjen var stor i det svenska lägret.

– Det var så roligt att någon svensk gick till final, vi var från början två modeller, sju artister, och en skådespelare. Vi var två modeller och en sånggrupp som gick till semifinal från Sverige.

Silver och brons

På lördagen gjorde sig nerverna påminda igen när det var dags för prisutdelning. En chockad Elin tog emot de glädjande nyheterna.

– Jag vann silver i swimwear och casual runway och ett brons i photo!

Hur gick tankarna?

– Jag blev helt paff när det kom upp två stora bilder på mig på två tv-skärmar. Det var så roligt att jag hade fått så höga poäng av juryn. Jag blev verkligen superglad!

Efter medaljutdelningen fick Elin även reda på att hon hade fått ytterligare en medalj från juryn. Här prisades hon för sin goda jobbpotential som modell.

Stor fest

Och sådana framgångar ska ju självklart firas! På kvällen var det stor VIP-fest då det bjöds på tårtor, bakelser och dricka. Elin har börjat smälta alla intryck, och gör det självklart med ett stort leende.

– Resan har varit så rolig och gett mig så många nya kontakter, nya vänner och framför allt erfarenhet. Att ha gjort något som jag aldrig trodde att jag skulle få vara med om. Under tävlingens gång så var jag så nervös, jag ville ge upp flera gånger och undrade vad jag hade gett mig in på men det var så värt det!

Framtiden som modell ser riktigt lovande ut för Elin.

– Jag har bra kontakt med några från juryn som tror att jag har en ljus framtid som modell, så planer har jag. Men först lite ledighet!

Man kan verkligen säga att det var en kontrast för Elin att lämna Värmland och komma till Los Angeles.

– Det började med att Maria Montazami kom och välkomnade oss till LA, berättar Elin. Vi fikade, fick välkomstdrink och pratade innan vi registrerade oss på tävlingen. På lördagen hade vi bootcamp, modellerna hade föreläsning och catwalk hela dagen med Vogue-modellen Darianne och chefen för LA-models som även upptäckte Tyra Banks. Det var jätteintressant!

Så nervös!

Det intensiva programmet fortsatte med en parad på söndagen. Då träffade också Elin juryn för första gången.

– På måndag och tisdag var de första tävlingarna. Jag tävlade på tisdagen i casual runway, photo och swimwear och har aldrig varit så nervös i hela mitt liv som jag var den dagen!

Elin hade verkligen alla ögon på sig. I juryn sitter stora tv- och filmproducenter från New York Academy, fotografer, scouter, representanter från LA Models och fotografer från Vogue och Hollywood Studios.

– På onsdagen väcktes alla klockan sex på morgonen för att det skulle sändas live vilka som gick till semifinal, både jag och den andra modellen från Sverige gick vidare.

Ingen final

Senare under förmiddagen började semifinalerna och modellerna fick göra sig redo för momenten ”formal” och swimwear.

– Jag var så otroligt nervös och pressade mig själv väldigt mycket, vilket jag är glad över att jag gjorde nu i efterhand.

Det blev ingen final för de svenska modellerna. Från att ha varit 80 från början var Elin en av de 26 som gick till semifinalen.

– Bara sju tjejer gick final. Jag väldigt nöjd ändå med tanke på att vi bara var 26 i semifinalen, säger hon.

Under tävlingens gång kunde man få ”gula kort” av juryn om de ville träffa modellerna personligen.

Dessa gula kort presenterades på en stor tavla under tävlingarna och skapade ännu mer nerv i tävlingen.

– Under tävlingens gång drömde jag mardrömmar om dessa gula kort, skrattar Elin. Jag fick totalt åtta gula kort och blev både paff och otroligt glad över dessa. Korten var det viktigaste under hela resan på grund av att man fick träffa juryn och skapa kontakter.

Under torsdagen fick Elin träffa juryn och på fredagen fortsatte det fullspäckade schemat med finaler. En svensk sånggrupp gick till final och glädjen var stor i det svenska lägret.

– Det var så roligt att någon svensk gick till final, vi var från början två modeller, sju artister, och en skådespelare. Vi var två modeller och en sånggrupp som gick till semifinal från Sverige.

Silver och brons

På lördagen gjorde sig nerverna påminda igen när det var dags för prisutdelning. En chockad Elin tog emot de glädjande nyheterna.

– Jag vann silver i swimwear och casual runway och ett brons i photo!

Hur gick tankarna?

– Jag blev helt paff när det kom upp två stora bilder på mig på två tv-skärmar. Det var så roligt att jag hade fått så höga poäng av juryn. Jag blev verkligen superglad!

Efter medaljutdelningen fick Elin även reda på att hon hade fått ytterligare en medalj från juryn. Här prisades hon för sin goda jobbpotential som modell.

Stor fest

Och sådana framgångar ska ju självklart firas! På kvällen var det stor VIP-fest då det bjöds på tårtor, bakelser och dricka. Elin har börjat smälta alla intryck, och gör det självklart med ett stort leende.

– Resan har varit så rolig och gett mig så många nya kontakter, nya vänner och framför allt erfarenhet. Att ha gjort något som jag aldrig trodde att jag skulle få vara med om. Under tävlingens gång så var jag så nervös, jag ville ge upp flera gånger och undrade vad jag hade gett mig in på men det var så värt det!

Framtiden som modell ser riktigt lovande ut för Elin.

– Jag har bra kontakt med några från juryn som tror att jag har en ljus framtid som modell, så planer har jag. Men först lite ledighet!