2015-07-22 06:00

2015-07-22 06:00

En härlig söndag i grönskan på Näset

VÄRMLANDSNÄS: Öppna trädgårdar inspirerade

Grönt är skönt. Tre trädgårdar på Värmlandsnäs deltog i Tidningen Lands årliga evenemang Öppen trädgård. I förra veckan åkte vi till Mellbergerud, och söndagen till ära till Skogsträdgården och Torse Trädgård.

Izabella Petersson visar runt i sitt vackra blomsterlandskap och berättar passionerat om olika blomstersorter och buskar, medan maken Ingemar går bredvid och skämtar lite då och då. De berättar att det är han som står för arbetskraften, medan Izabella de mer sociala bitarna, såsom kundkontakt och försäljning.

De är ett vinnande team, något alla som besökt deras vackra trädgård kan vittna om.

Vattnet porlar, fåglarna kvittrar och det doftar ljuvligt.

– Vi får inspiration från trädgårdstidningar och resor. Men det gäller att plocka russinen ur kakan, inte kopiera rakt av. Vi brukar tänka i mjuka linjer, runda av och använda spaljéer för att skärma av och skapa olika rum, berättar Izabella.

Några som tagit detta med att skapa rum i trädgården till en helt ny nivå är Lars-Åke Olsson och Bert Öbergh. Konstnären Lars-Åke har skapat ett 1700-talsrum i sann Marie Antoinette-anda, medan Bert brinner mest för sin skapelse Pompeji där ruinerna av den gamla romarstaden sticker upp i bergslandkapet i deras skogsträdgård.

Detta då den mer konventionella blomsterträdgården bjuder på prakt och färg.

– Vi vill ge inspiration till folk som har en liknande trädgård som vi har, med grund jord, berggrund och mossig gräsmatta. Man kan exempelvis tillvarata bergen på en karg tomt och tvätta dem fina med en högtryckstvätt, säger Bert och visar runt i det vackra bergslandskapet på tomten.

De två berättar att de har tre motton i sin trädgård, det ska vara billigt, roligt och det finns inga måsten. Något de hela tiden återkommer till är att det ska vara kul. Och det märks, de båda har verkligen skapat en rolig trädgård full av oväntade inslag.

Izabella Petersson visar runt i sitt vackra blomsterlandskap och berättar passionerat om olika blomstersorter och buskar, medan maken Ingemar går bredvid och skämtar lite då och då. De berättar att det är han som står för arbetskraften, medan Izabella de mer sociala bitarna, såsom kundkontakt och försäljning.

De är ett vinnande team, något alla som besökt deras vackra trädgård kan vittna om.

Vattnet porlar, fåglarna kvittrar och det doftar ljuvligt.

– Vi får inspiration från trädgårdstidningar och resor. Men det gäller att plocka russinen ur kakan, inte kopiera rakt av. Vi brukar tänka i mjuka linjer, runda av och använda spaljéer för att skärma av och skapa olika rum, berättar Izabella.

Några som tagit detta med att skapa rum i trädgården till en helt ny nivå är Lars-Åke Olsson och Bert Öbergh. Konstnären Lars-Åke har skapat ett 1700-talsrum i sann Marie Antoinette-anda, medan Bert brinner mest för sin skapelse Pompeji där ruinerna av den gamla romarstaden sticker upp i bergslandkapet i deras skogsträdgård.

Detta då den mer konventionella blomsterträdgården bjuder på prakt och färg.

– Vi vill ge inspiration till folk som har en liknande trädgård som vi har, med grund jord, berggrund och mossig gräsmatta. Man kan exempelvis tillvarata bergen på en karg tomt och tvätta dem fina med en högtryckstvätt, säger Bert och visar runt i det vackra bergslandskapet på tomten.

De två berättar att de har tre motton i sin trädgård, det ska vara billigt, roligt och det finns inga måsten. Något de hela tiden återkommer till är att det ska vara kul. Och det märks, de båda har verkligen skapat en rolig trädgård full av oväntade inslag.