2015-07-18 17:00

2015-07-18 17:00

En simskola för alla

LÅNGSERUD: Livsviktig kunskap

Vatten. I nio dagar har ett 30-tal barn och ungdomar deltagit i den årligen återkommande simskolan vid Eldans badplats. Här tränandes vattensäkerhet för nybörjare eller finslipning av simtekniken för de erfarna.

Det var för nionde året som Långseruds idrottsförening bjöd in till simskola under två veckor vid Badplatsen Eldan. Simskolan som i år bestod av ett 30-tal barn och ungdomar, vänder sig till både nybörjare som vill lära sig och simma, men också personer som vill utveckla sina simkunskaper eller plocka hem ett simmärke eller två.

– Tidigare år har vi brukat vara uppåt ett 50-tal barn, men i år är vi någonstans mellan 20-30 deltagare. Det gör ingenting alls tycker jag, det kan vara en fördel att vara färre, då kan varje deltagare få mer uppmärksamhet, säger Helena Wahlund, ansvarig vuxen på simskolan.

Många av de som deltog har rötter i Långserud, men också andra delar av kommunen. För att erbjuda alla deltagare en chans till utveckling är simskolan indelad i fem olika nivåer, baserat på tidigare förkunskaper och mål.

Livräddning

I den yngsta gruppen där deltagarna är mellan tre och fyra år står lek och badvett i fokus, medan det i den äldre gruppen Kandidaten simmas längre sträckor och flera simmärken delas ut.

– Vi lägger stort fokus på bad- och båtvett, samt hur man ska agera om en olycka är framme. I lördags hade vi livräddningsdag för alla deltagare, där vi gick igenom grundläggande livräddning, vilket är väldigt viktigt att ha koll på tidigt, säger Helena.

Öppet vatten

Att undervisningen sker i öppet vatten vid Eldans badplats är en av simskolans strategier, det finns nämligen stor skillnader mellan att kunna simma i en pool och i en sjö.

– Det är en helt annan sak i sjöar och hav. Här spelar vågor, mörker och temperatur en viktig roll. Det är viktigt att man lär barnen att ha respekt för vatten, men absolut inte är rädda och får panik, säger Anna Hägerdal, ansvarig på simskolan.

Att barnen har grundläggande simkunskaper tros enligt de ledarna vara en stor trygghet för föräldrar och omgivning.

Anki Rosenhult hade under de gånga veckorna sin dotter i simskolan vid Eldan.

– Jag tycker absolut det är viktigt att barn lär sig simma i tid, vi brukar träna lite själva när vi är ute och badar också, säger hon.

Unga ledare

Leder simskolan gjorde liksom tidigare år ett gäng unga sommarjobbare med goda simkunskaper och ledaregenskaper.

Ebba Malmkvist var en av ledarna i den yngre gruppen och fortsätta arbeta med barn i grupper är något hon skulle kunna tänka sig fortsätta med i framtiden.

– Jag tycker att det har varit roligt att leda barn och få lära dem någonting. Under simskolans gång har jag lärt mig att alla barn verkligen är olika och att de lär sig på olika sätt, man måste därför variera teknikerna. Det allra roligaste har varit att se hur barnen utvecklas mer och mer desto längre tid det går, att de vågar på ett helt annat sätt nu i slutet än vad de gjorde i början, säger Ebba.

Det var för nionde året som Långseruds idrottsförening bjöd in till simskola under två veckor vid Badplatsen Eldan. Simskolan som i år bestod av ett 30-tal barn och ungdomar, vänder sig till både nybörjare som vill lära sig och simma, men också personer som vill utveckla sina simkunskaper eller plocka hem ett simmärke eller två.

– Tidigare år har vi brukat vara uppåt ett 50-tal barn, men i år är vi någonstans mellan 20-30 deltagare. Det gör ingenting alls tycker jag, det kan vara en fördel att vara färre, då kan varje deltagare få mer uppmärksamhet, säger Helena Wahlund, ansvarig vuxen på simskolan.

Många av de som deltog har rötter i Långserud, men också andra delar av kommunen. För att erbjuda alla deltagare en chans till utveckling är simskolan indelad i fem olika nivåer, baserat på tidigare förkunskaper och mål.

Livräddning

I den yngsta gruppen där deltagarna är mellan tre och fyra år står lek och badvett i fokus, medan det i den äldre gruppen Kandidaten simmas längre sträckor och flera simmärken delas ut.

– Vi lägger stort fokus på bad- och båtvett, samt hur man ska agera om en olycka är framme. I lördags hade vi livräddningsdag för alla deltagare, där vi gick igenom grundläggande livräddning, vilket är väldigt viktigt att ha koll på tidigt, säger Helena.

Öppet vatten

Att undervisningen sker i öppet vatten vid Eldans badplats är en av simskolans strategier, det finns nämligen stor skillnader mellan att kunna simma i en pool och i en sjö.

– Det är en helt annan sak i sjöar och hav. Här spelar vågor, mörker och temperatur en viktig roll. Det är viktigt att man lär barnen att ha respekt för vatten, men absolut inte är rädda och får panik, säger Anna Hägerdal, ansvarig på simskolan.

Att barnen har grundläggande simkunskaper tros enligt de ledarna vara en stor trygghet för föräldrar och omgivning.

Anki Rosenhult hade under de gånga veckorna sin dotter i simskolan vid Eldan.

– Jag tycker absolut det är viktigt att barn lär sig simma i tid, vi brukar träna lite själva när vi är ute och badar också, säger hon.

Unga ledare

Leder simskolan gjorde liksom tidigare år ett gäng unga sommarjobbare med goda simkunskaper och ledaregenskaper.

Ebba Malmkvist var en av ledarna i den yngre gruppen och fortsätta arbeta med barn i grupper är något hon skulle kunna tänka sig fortsätta med i framtiden.

– Jag tycker att det har varit roligt att leda barn och få lära dem någonting. Under simskolans gång har jag lärt mig att alla barn verkligen är olika och att de lär sig på olika sätt, man måste därför variera teknikerna. Det allra roligaste har varit att se hur barnen utvecklas mer och mer desto längre tid det går, att de vågar på ett helt annat sätt nu i slutet än vad de gjorde i början, säger Ebba.