2015-07-17 06:00

2015-07-17 10:50

Begravning delades upp

SÄFFLE: Transporterades tillbaka till bårhuset

En 61-årig lärarinnas begravning delades upp i två delar. Efter ceremonin transporterades kistan tillbaka till bårhuset och själva gravsättningen kunde ske först efter helgen.

Trots att både familjen och personalen ville fullborda begravningen gick beslutet inte att ändra - på grund av en politisk bestämmelse.

Den avlidna kvinnan var en omtyckt lärarinna i Säffle. Omkring 160 sörjande hade tagit sig till kyrkan för att ta farväl och anhöriga kämpade hårt för att få genomföra gravsättningen på samma dag som ceremonin.

– Att försöka genomföra att få en rätt till att fullborda en begravning... Hur ofta har vi en begravning i två skeden? Det är något alldeles otroligt. Det är ovärdigt en familj, säger Eva-Lis Klang, granne och vän till den avlidna kvinnan.

Starka känslor

Efter ceremonin transporterades kistan tillbaka till bårhuset. Det utgjorde en merkostnad - men den stod begravningsbyrån för eftersom begravningen redan inneburit så mycket strul för familjen.

– Jag var förbannad för att det finns sådana vansinniga beslut. För min del så har jag trott att när människor hamnar i svåra situationer, då anser jag att om det är någon som ska finnas till hands för mig, det är väl kyrkan, säger Eva-Lis Klang.

Förutom att anhöriga fick ta ledigt ytterligare en dag och att den extra vändan till bårhuset skulle ha inneburit en merkostnad för familjen så var det framförallt känslan av att begravningen inte var helt klar som var värst, menar hon.

Många ville säga adjö framme vid kistan. Ceremonin tog ungefär en timme.

Olika regler på olika ställen

– Vi har begravningar tisdag, onsdag, torsdag och fredag 11-14. Jordbegravningarna är alltid 11 och då lägger vi ned graven på dagen. Är det begravning klockan 14 lägger vi igen graven dagen efter. Förutom fredagar. Då vi lägger ned graven följande vardag. Det informeras alltid de anhöriga om, säger Tommy Torstensson, kyrkogårdsmästare vid Säffle pastorat.

Reglerna beror på att det är särskilt mörkt och kallt i jorden under vinterhalvåret, men olika kommuner har olika regler.

– Vi följer lagar och regler, beslut tagna av politiker sedan många år tillbaka, säger Tommy Torstensson.

Men hade kvinnan begravts i exempelvis Grums så hade man kunnat gravsätta henne redan på eftermiddagen efter ceremonin. Där har man speciella bestämmelser för sommartid.

– Det ser lite olika ut på olika ställen. Besluten tas av kyrkogårdsnämnden och kyrkoråden, säger Harald Cohén, domprost vid Karlstad pastorat.

Ville jobba över

Kyrkovaktmästarna i Säffle känner den berörda familjen väl och ville gärna hjälpa till genom att jobba över och fullborda begravningen på fredagen, men de stod maktlösa inför reglerna.

– När de då kunde tänka sig att göra det här då utan särskilt krångel... Jag menar, det tog de ju längre tid att göra det på måndag förmiddag, då tog det ju nästan hela måndagen i stället, säger maken till den avlidna kvinnan.

Gravsättningen på måndagen blev istället en intim tillställning för de närmaste.

– På så sätt måste jag säga att det blev rätt så bra ändå, men just den här stelbentheten, att det inte går att ha någon smidighet? Sen är man ju i en sådan situation att det är tillräckligt jobbigt ändå.

Försiktig med undantag

Begravningen ägde rum på samma dag som kommunens skolavslutning vilket passade utmärkt då den avlidna kvinnans lärarkollegor ändå skulle vara samlade. Dessutom kunde familjens pastor sedan många år tillbaka delta just den här dagen.

– Generellt så har det blivit mer vanligt med speciella omständigheter vid begravningar. Förr ställde människor allt åt sidan och följde prästens tider. I dag är det fler saker som ska passa ihop, säger Harald Cohén, domprost.

Han har förståelse för att många tycker att det borde kunna göras ett litet undantag för just deras anhöriga.

– Men man måste vara lite försiktig med undantag. Det kan bli kostsamt och dessutom ska begravningsverksamheten fungera rent praktiskt, säger han.

Trots att både familjen och personalen ville fullborda begravningen gick beslutet inte att ändra - på grund av en politisk bestämmelse.

Den avlidna kvinnan var en omtyckt lärarinna i Säffle. Omkring 160 sörjande hade tagit sig till kyrkan för att ta farväl och anhöriga kämpade hårt för att få genomföra gravsättningen på samma dag som ceremonin.

– Att försöka genomföra att få en rätt till att fullborda en begravning... Hur ofta har vi en begravning i två skeden? Det är något alldeles otroligt. Det är ovärdigt en familj, säger Eva-Lis Klang, granne och vän till den avlidna kvinnan.

Starka känslor

Efter ceremonin transporterades kistan tillbaka till bårhuset. Det utgjorde en merkostnad - men den stod begravningsbyrån för eftersom begravningen redan inneburit så mycket strul för familjen.

– Jag var förbannad för att det finns sådana vansinniga beslut. För min del så har jag trott att när människor hamnar i svåra situationer, då anser jag att om det är någon som ska finnas till hands för mig, det är väl kyrkan, säger Eva-Lis Klang.

Förutom att anhöriga fick ta ledigt ytterligare en dag och att den extra vändan till bårhuset skulle ha inneburit en merkostnad för familjen så var det framförallt känslan av att begravningen inte var helt klar som var värst, menar hon.

Många ville säga adjö framme vid kistan. Ceremonin tog ungefär en timme.

Olika regler på olika ställen

– Vi har begravningar tisdag, onsdag, torsdag och fredag 11-14. Jordbegravningarna är alltid 11 och då lägger vi ned graven på dagen. Är det begravning klockan 14 lägger vi igen graven dagen efter. Förutom fredagar. Då vi lägger ned graven följande vardag. Det informeras alltid de anhöriga om, säger Tommy Torstensson, kyrkogårdsmästare vid Säffle pastorat.

Reglerna beror på att det är särskilt mörkt och kallt i jorden under vinterhalvåret, men olika kommuner har olika regler.

– Vi följer lagar och regler, beslut tagna av politiker sedan många år tillbaka, säger Tommy Torstensson.

Men hade kvinnan begravts i exempelvis Grums så hade man kunnat gravsätta henne redan på eftermiddagen efter ceremonin. Där har man speciella bestämmelser för sommartid.

– Det ser lite olika ut på olika ställen. Besluten tas av kyrkogårdsnämnden och kyrkoråden, säger Harald Cohén, domprost vid Karlstad pastorat.

Ville jobba över

Kyrkovaktmästarna i Säffle känner den berörda familjen väl och ville gärna hjälpa till genom att jobba över och fullborda begravningen på fredagen, men de stod maktlösa inför reglerna.

– När de då kunde tänka sig att göra det här då utan särskilt krångel... Jag menar, det tog de ju längre tid att göra det på måndag förmiddag, då tog det ju nästan hela måndagen i stället, säger maken till den avlidna kvinnan.

Gravsättningen på måndagen blev istället en intim tillställning för de närmaste.

– På så sätt måste jag säga att det blev rätt så bra ändå, men just den här stelbentheten, att det inte går att ha någon smidighet? Sen är man ju i en sådan situation att det är tillräckligt jobbigt ändå.

Försiktig med undantag

Begravningen ägde rum på samma dag som kommunens skolavslutning vilket passade utmärkt då den avlidna kvinnans lärarkollegor ändå skulle vara samlade. Dessutom kunde familjens pastor sedan många år tillbaka delta just den här dagen.

– Generellt så har det blivit mer vanligt med speciella omständigheter vid begravningar. Förr ställde människor allt åt sidan och följde prästens tider. I dag är det fler saker som ska passa ihop, säger Harald Cohén, domprost.

Han har förståelse för att många tycker att det borde kunna göras ett litet undantag för just deras anhöriga.

– Men man måste vara lite försiktig med undantag. Det kan bli kostsamt och dessutom ska begravningsverksamheten fungera rent praktiskt, säger han.