2015-07-16 15:00

2015-07-16 15:00

Eva har byggt sitt paradis

VÄRMLANDSBRO: Sjätte året för "Öppen trädgård"

På söndag är det återigen dags för Sveriges trädgårdar att öppnas upp för allmänhetens beskådan. En av trädgårdarna tillhör Eva Rundqvist i Lövås intill Värmlandsbro. ST besökte Eva för att prata om hennes liv bland rosor och perenner.

Evas trädgård kommer från ett stort intresse. När hennes tre barn växte upp fanns inte riktigt tid eller möjlighet att genomföra drömprojektet, men intresset har under hela tiden växt och hon har lärt sig konsten på egen hand. Numera ägnas nästan hela hennes fritid åt trädgården.

– Jag har alltid haft ett behov av att få skapa. Trädgårdar har varit ett intresse under lång tid, och nu finns tiden att genomföra arbetet det kräver. Sedan har jag en fantastisk familj som hjälper mig mycket, berättar Eva.

Välplanerad

Trädgården är influerad av klassiska Engelska trädgårdar. Här finns det mesta man kan tänka sig i form av blommor: rosor, perenner, solrosor och lavendel. En del av Evas idé med trägården har varit att få den så heltäckande som möjligt. Landskapet är välplanerat, och det är ytterst få klassiska ”blomrabatter” på gården.

– Jag älskar trädgårdar, men jag är inte så förtjust i att plocka och rensa rabatter, skrattar hon.

Blommor är inte det enda man kan hitta i trädgården. Här finns också frukt i form av bland annat persikor och kiwi, grönsaksodling och en näckrosdamm med vattenfall. Numera har Eva och hennes man Åke även 5 hönor i anslutning till trädgården.

Gammalt möter nytt

En av de saker som utmärker trädgården är hur gamla saker fått ett nytt syfte. Ett sådant exempel är en av gårdens uteplatser, där tegel från en äldre byggnad återanvänts för att bygga en mur runt delar av uteplatsen. I den finns även ett gammalt fönster.

– Vi tyckte att det var synd att bara slänga bort det, så jag och min son Simon byggde upp det här i stället, säger hon samtidigt som hon visar upp muren.

En stor nyhet

För de som varit och besökt Evas trädgård tidigare, och har tänkt besöka den igen på söndag, väntar något helt nytt. Alldeles vägg i vägg med det stora växthuset har det nu tillkommit ett orangeri, där växter ska kunna övervintra.

– Växthuset fungerar ju alldeles utmärkt på somrarna, men på vintern blir det svårt, menar Eva. Men nu har vi orangeriet som kommer att vara uppvärmt, så nu kommer träd och andra växter överleva vintern också.

Detta och mycket annat kommer att finnas till beskådning under söndagen mellan 12.00 och 18.00, när trädgården öppnar upp för allmänheten i ”Öppen trädgård”, ett årligt initiativ som ordnas av tidningen Land. Då kommer det även att finnas försäljning av växter och utsmyckningar av armeringsjärn som Evas bror tillverkar.

Evas trädgård kommer från ett stort intresse. När hennes tre barn växte upp fanns inte riktigt tid eller möjlighet att genomföra drömprojektet, men intresset har under hela tiden växt och hon har lärt sig konsten på egen hand. Numera ägnas nästan hela hennes fritid åt trädgården.

– Jag har alltid haft ett behov av att få skapa. Trädgårdar har varit ett intresse under lång tid, och nu finns tiden att genomföra arbetet det kräver. Sedan har jag en fantastisk familj som hjälper mig mycket, berättar Eva.

Välplanerad

Trädgården är influerad av klassiska Engelska trädgårdar. Här finns det mesta man kan tänka sig i form av blommor: rosor, perenner, solrosor och lavendel. En del av Evas idé med trägården har varit att få den så heltäckande som möjligt. Landskapet är välplanerat, och det är ytterst få klassiska ”blomrabatter” på gården.

– Jag älskar trädgårdar, men jag är inte så förtjust i att plocka och rensa rabatter, skrattar hon.

Blommor är inte det enda man kan hitta i trädgården. Här finns också frukt i form av bland annat persikor och kiwi, grönsaksodling och en näckrosdamm med vattenfall. Numera har Eva och hennes man Åke även 5 hönor i anslutning till trädgården.

Gammalt möter nytt

En av de saker som utmärker trädgården är hur gamla saker fått ett nytt syfte. Ett sådant exempel är en av gårdens uteplatser, där tegel från en äldre byggnad återanvänts för att bygga en mur runt delar av uteplatsen. I den finns även ett gammalt fönster.

– Vi tyckte att det var synd att bara slänga bort det, så jag och min son Simon byggde upp det här i stället, säger hon samtidigt som hon visar upp muren.

En stor nyhet

För de som varit och besökt Evas trädgård tidigare, och har tänkt besöka den igen på söndag, väntar något helt nytt. Alldeles vägg i vägg med det stora växthuset har det nu tillkommit ett orangeri, där växter ska kunna övervintra.

– Växthuset fungerar ju alldeles utmärkt på somrarna, men på vintern blir det svårt, menar Eva. Men nu har vi orangeriet som kommer att vara uppvärmt, så nu kommer träd och andra växter överleva vintern också.

Detta och mycket annat kommer att finnas till beskådning under söndagen mellan 12.00 och 18.00, när trädgården öppnar upp för allmänheten i ”Öppen trädgård”, ett årligt initiativ som ordnas av tidningen Land. Då kommer det även att finnas försäljning av växter och utsmyckningar av armeringsjärn som Evas bror tillverkar.