2015-06-30 06:00

2015-06-30 08:12

Rogne mot nya utmaningar

SIMNING: Simmare till USA

Mot USA. Simmaren Carl Rogne har minst sagt en händelserik sommar framför sig. I veckan står SM i Sundsvall på schemat, och i augusti tar simningen honom över Atlanten till USA och Kentucky. ST träffar honom på familjens gård i Amnerud för att prata simning och vilka förväntningar som finns på äventyren som stundar.

Redan vid fem års ålder började Carl i simskola här i Säffle, och sedan dess har det varit sporten för honom. Även hans syskon har simmat under flera år, och det föll sig liksom naturligt. Han hävdar dock att han inte direkt var någon talang från början.

– Nej, det kan jag inte påstå. Det är träning och hårt arbete som tagit mig dit jag är i dag, säger Carl.

SM i Sundsvall

Det hårda arbetet har hur som helst lönat sig, och i dag åker han tillsammans med fyra andra simmare från Säffle simsällskap mot sitt femte SM. Han har trots sin rutin inte så stora förväntningar på tävlingen, då uppladdningen inte har varit optimal.

– Jag har nyss tagit studenten, så det har varit mycket jobb med skolan. Dessutom har jag precis genomfört en stor flytt från Uppsala tillbaka till Säffle.

Under juni har han dock kunnat träna ganska bra, och ska försöka klara av en topp tio-placering på JSM.

Idrottsgymnasium

Sin gymnasietid har Carl spenderat i Uppsala, där han kombinerat studier inom naturvetenskap med en ordentlig satsning på simningen. Skolan är nämligen ett elitidrottsgymnasium som låter eleverna kombinera studier med seriösa satsningar inom sin sport. Nu är dock studietiden över, och sommaren kommer att spenderas i Säffle. I augusti återupptas studierna igen, men i helt andra miljöer än han är van vid.

Fyra år i USA

University of the Cumberlands heter Carls nya skola, och ligger i den lilla staden Williamsburg i delstaten Kentucky, USA. Där kommer han under fyra college-år återigen att kombinera studier med simning. Detta har blivit möjligt genom ett stipendium han sökt via en organisation som hjälper bland annat idrottare att få studieplatser utomlands. Carl ser mycket fram emot resan.

– Det ska framför allt bara bli väldigt kul, säger han. Jag har haft en del kontakt med dem, och det verkar vara en hårt satsande skola och simlaget har bland annat slutat femma i de nationella mästerskapen därborta.

Vid sidan av simningen kommer han att plugga ett program som heter Business, administration and management - en bred utbildning riktat mot ekonomi, vilket ger goda möjligheter efter studierna, menar Carl.

Simningen annorlunda

Flytten över Atlanten kommer bli en stor omställning på flera olika sätt. Att lämna familj och vänner menar Carl kommer att vara det jobbigaste.

– Ja, så är det såklart. Men som tur är finns ju tekniken för att både se och höra varandra numera. Skype kommer att användas flitigt, skrattar han. Carl berättar också att sommarloven är väldigt långa, och att han då får passa på att träffa alla i familjen.

Men även livet i bassängen kommer att bli annorlunda, menar Carl.

– Simning är en annan sorts sport där, en lagsport. Det är mycket mer lagtävlingar i USA än i Sverige, men det passar nog mig ganska bra. Det känns roligt att inte bara tävla för sin egen skull, utan att man faktiskt simmar för någon annan än sig själv. Det blir roligt med en helt annan laganda.

Sommar i Säffle

Innan det bär av till USA i augusti väntar som sagt SM i veckan. Därefter kommer sommaren att spenderas med arbete på familjens gård i Säffle och sedan ytterligare en resa.

– Ja, i juli åker jag till Sicilien. Det har varit lite av ett drömresemål, så det ska bli kul att kunna bocka av den, säger Carl.

Det är en minst sagt händelserik sommar som väntar Carl Rogne, och vi på ST önskar honom ett stort lycka till med framtiden.

Redan vid fem års ålder började Carl i simskola här i Säffle, och sedan dess har det varit sporten för honom. Även hans syskon har simmat under flera år, och det föll sig liksom naturligt. Han hävdar dock att han inte direkt var någon talang från början.

– Nej, det kan jag inte påstå. Det är träning och hårt arbete som tagit mig dit jag är i dag, säger Carl.

SM i Sundsvall

Det hårda arbetet har hur som helst lönat sig, och i dag åker han tillsammans med fyra andra simmare från Säffle simsällskap mot sitt femte SM. Han har trots sin rutin inte så stora förväntningar på tävlingen, då uppladdningen inte har varit optimal.

– Jag har nyss tagit studenten, så det har varit mycket jobb med skolan. Dessutom har jag precis genomfört en stor flytt från Uppsala tillbaka till Säffle.

Under juni har han dock kunnat träna ganska bra, och ska försöka klara av en topp tio-placering på JSM.

Idrottsgymnasium

Sin gymnasietid har Carl spenderat i Uppsala, där han kombinerat studier inom naturvetenskap med en ordentlig satsning på simningen. Skolan är nämligen ett elitidrottsgymnasium som låter eleverna kombinera studier med seriösa satsningar inom sin sport. Nu är dock studietiden över, och sommaren kommer att spenderas i Säffle. I augusti återupptas studierna igen, men i helt andra miljöer än han är van vid.

Fyra år i USA

University of the Cumberlands heter Carls nya skola, och ligger i den lilla staden Williamsburg i delstaten Kentucky, USA. Där kommer han under fyra college-år återigen att kombinera studier med simning. Detta har blivit möjligt genom ett stipendium han sökt via en organisation som hjälper bland annat idrottare att få studieplatser utomlands. Carl ser mycket fram emot resan.

– Det ska framför allt bara bli väldigt kul, säger han. Jag har haft en del kontakt med dem, och det verkar vara en hårt satsande skola och simlaget har bland annat slutat femma i de nationella mästerskapen därborta.

Vid sidan av simningen kommer han att plugga ett program som heter Business, administration and management - en bred utbildning riktat mot ekonomi, vilket ger goda möjligheter efter studierna, menar Carl.

Simningen annorlunda

Flytten över Atlanten kommer bli en stor omställning på flera olika sätt. Att lämna familj och vänner menar Carl kommer att vara det jobbigaste.

– Ja, så är det såklart. Men som tur är finns ju tekniken för att både se och höra varandra numera. Skype kommer att användas flitigt, skrattar han. Carl berättar också att sommarloven är väldigt långa, och att han då får passa på att träffa alla i familjen.

Men även livet i bassängen kommer att bli annorlunda, menar Carl.

– Simning är en annan sorts sport där, en lagsport. Det är mycket mer lagtävlingar i USA än i Sverige, men det passar nog mig ganska bra. Det känns roligt att inte bara tävla för sin egen skull, utan att man faktiskt simmar för någon annan än sig själv. Det blir roligt med en helt annan laganda.

Sommar i Säffle

Innan det bär av till USA i augusti väntar som sagt SM i veckan. Därefter kommer sommaren att spenderas med arbete på familjens gård i Säffle och sedan ytterligare en resa.

– Ja, i juli åker jag till Sicilien. Det har varit lite av ett drömresemål, så det ska bli kul att kunna bocka av den, säger Carl.

Det är en minst sagt händelserik sommar som väntar Carl Rogne, och vi på ST önskar honom ett stort lycka till med framtiden.

Carl Rogne

Ålder: 18

Bor: Säffle, Amnerud

Familj: Mamma, pappa, syster, bror och flickvän.

Yrke: Student

Favoritmat: Pizza

Favoritdryck: Kaffe

Läser: Helst komedier

Lyssnar på: Lars Winnerbäck

Senast på bio: Det var ganska längesedan, så det minns jag tyvärr inte.

Intressen: Film, musik och sport i allmänhet.

Mina bra egenskaper: Lugn och ganska rolig

Mina sämre egenskaper: Jag är väldigt lat av mig

Det engagerar mig: Jag vill gärna få människor att känna sig inkluderade. Alla ska få vara med.

Det gör mig arg: När saker, främst elektronik, inte fungerar.

Det gör mig glad: Min flickvän

Mest stolt över: En tredjeplats i öppna Lettiska mästerskapen och silver i lagkapp under samma tävling.

Motto: ”Det ordnar sig...”

Framtidsplaner: Att någon gång starta ett eget företag.

Drömresa: Sicilien, och jag ska dit redan i juli.