2015-06-25 06:00

2015-06-25 08:19

Historisk resa i ny utställning

NYSÄTER: Bland trådar och vävar

Fram till den 26 juli kommer alla nyfikna kunna besöka den nya utställningen på Vikingacentret i Nysäter. Där tas de med på en resa genom historien, bland nordisk mytologi och uråldrigt hantverk.

Under åtta år har besökare kunnat uppleva olika sorters utställningar på centret, exempelvis konst, trähantverk och gamla vapen. I år heter utställningen ”Magiska trådar” och erbjuder en resa bakåt i tiden till vikingatidens textilkonst. Men resan stannar inte där, menar utställningens kreatör Maria Sandin.

– Det är egentligen en utställning som visar tråden genom historien, och är inte direkt bunden till just vikingatiden, menar hon.

I utställningen finns mängder av föremål gjorda genom en mängd olika vävtekniker, och dessutom motiv av utgrävda vävar som hittats. Det är en annan värld som möter besökaren, och det märks att utställningen kommer från ett brinnande intresse.

– Utställningen har kommit på tal några gånger tidigare när vi planerat och den har funnits i mina tankar ett bra tag, säger Maria. Det är ett område jag tycker är mycket intressant.

Mytologiska inslag

Det är inte bara gamla och konkreta vävtekniker som visas upp i utställningen. Maria har också skapat verk som visar mytologiska berättelser om de vävande nornorna och spåkvinnornas magiska linstavar. Oden och världsträdet Yggdrasil är inslag från nordisk mytologi som också dyker upp under en runtvandring på utställningen.

Det är en imponerande utställning som visar otroligt detaljerade arbeten, men det blandas också med modernare inslag. Till exempel har den så kallade Beauxtapeten - en 70 meter lång broderad linneremsa som visar slaget vid Hastings - gjorts om till rörlig bild och spelas upp på storbild på väggen. Dessutom kan den som vill prova på olika tekniker göra detta genom detaljerade instruktioner på en dator.

Detaljerad konstform

”Magiska trådar” är en samling av textilkonst genom historien, men den skulle kunna vara ännu större om utrymme bara fanns, menar Maria Sandin.

– Varje del i utställningen är så detaljerad att varje individuellt verk skulle kunna ha en egen utställning, säger hon.

Efter en rundtur på utställningen står det klart att Maria nog har helt rätt.

Under åtta år har besökare kunnat uppleva olika sorters utställningar på centret, exempelvis konst, trähantverk och gamla vapen. I år heter utställningen ”Magiska trådar” och erbjuder en resa bakåt i tiden till vikingatidens textilkonst. Men resan stannar inte där, menar utställningens kreatör Maria Sandin.

– Det är egentligen en utställning som visar tråden genom historien, och är inte direkt bunden till just vikingatiden, menar hon.

I utställningen finns mängder av föremål gjorda genom en mängd olika vävtekniker, och dessutom motiv av utgrävda vävar som hittats. Det är en annan värld som möter besökaren, och det märks att utställningen kommer från ett brinnande intresse.

– Utställningen har kommit på tal några gånger tidigare när vi planerat och den har funnits i mina tankar ett bra tag, säger Maria. Det är ett område jag tycker är mycket intressant.

Mytologiska inslag

Det är inte bara gamla och konkreta vävtekniker som visas upp i utställningen. Maria har också skapat verk som visar mytologiska berättelser om de vävande nornorna och spåkvinnornas magiska linstavar. Oden och världsträdet Yggdrasil är inslag från nordisk mytologi som också dyker upp under en runtvandring på utställningen.

Det är en imponerande utställning som visar otroligt detaljerade arbeten, men det blandas också med modernare inslag. Till exempel har den så kallade Beauxtapeten - en 70 meter lång broderad linneremsa som visar slaget vid Hastings - gjorts om till rörlig bild och spelas upp på storbild på väggen. Dessutom kan den som vill prova på olika tekniker göra detta genom detaljerade instruktioner på en dator.

Detaljerad konstform

”Magiska trådar” är en samling av textilkonst genom historien, men den skulle kunna vara ännu större om utrymme bara fanns, menar Maria Sandin.

– Varje del i utställningen är så detaljerad att varje individuellt verk skulle kunna ha en egen utställning, säger hon.

Efter en rundtur på utställningen står det klart att Maria nog har helt rätt.

  • Robin Widing