2015-06-17 11:45

2015-06-17 11:45

"Det är svårt att planera framåt"

SÄFFLE: Simsällskapet behöver besked inför framtiden

En förening som drabbats hårt av takraset i Tegnérhallen och dess konsekvenser är Säffle Simsällskap.
– Det är svårt för oss att planera framåt när vi inte vet hur det blir med badhuset, säger Ida Kvernsjöli i simklubben.

Runt 200 barn i simlinjeverksamheten, 20-talet tävlingssimmare och en planerad satsning på vuxna motionärer. När taket rasade in i Tegnérhallens bassäng sattes simträningen på en ofrivillig paus för många.

– När vi fick beskedet om vad som hänt tänkte vi ”vad gör vi nu”? Vi är ju beroende av badhuset. Varje dag tränar våra tävlingssimmare och tre dagar i veckan har vi annan träningsverksamhet, även på helgerna är vi aktiva. Vi fick ta kontakt med Åmål för att tillfälligt ha pass i deras badhus, det var inte lätt att få plats där men som tur är gick det att lösa, berättar Ida.

”Dåligt skick”

Att situationen nu ser ut som den gör, med ett badhus som har ett stort frågetecken hängande över sig, är inte Ida förvånad över.

– Badhuset har ju varit i så dåligt skick länge. Jag har bott i Säffle i sex år och redan när jag flyttade hit droppade det in vatten i caféet och duscharna var dåliga. Jag tror inte att någon är förvånad. Sedan är det synd att det blev så stora konsekvenser. Samtidigt kanske det var det här som behövdes. Att lappa och laga håller inte i längden, fortsätter man med det är ju frågan vad som händer nästa gång, säger hon.

Flyttad simskola

Tanken var att Simsällskapet skulle ha sin sommarsimskola redan den här veckan, men Tegnérhallen har hållit stängt och verksamheten har flyttats fram till nästa vecka. Hur fortsättningen ska se ut är det ingen som vet. Ett beslut om ifall Säffle ska få ett nytt badhus, eller om Tegnérhallen ska fortsätta att hållas vid liv med konstgjord andning, är avgörande för klubben.

– Frågan är ju vad vi vågar satsa på när vi inte vet hur det kommer att bli. Vi hoppas ju såklart att ett beslut ska fattas om en ny simhall. Ett snabbt beslut vore bra, så att vi kan planera för framtiden. Så länge vi inte vet får vi ta små steg för att utvecklas. Vi vill ju att barn ska lära sig simma, men även att vuxna ska ha möjlighet att motionera. Vattensport är en sport för alla, även de med funktionsnedsättning kan träna simning. Att så många som möjligt kan få simma så länge som möjligt är det viktigaste.

Föreningen har en dröm.

– Ska man bygga nytt, så gör det ordentligt. En 50-metersbassäng skulle göra att vi kan anordna tävlingar som lockar folk inte bara från Värmland utan även utanför länet. Det skulle gynna hela Säffle då många skulle behöva boende och mat när de är här och tävlar.

Runt 200 barn i simlinjeverksamheten, 20-talet tävlingssimmare och en planerad satsning på vuxna motionärer. När taket rasade in i Tegnérhallens bassäng sattes simträningen på en ofrivillig paus för många.

– När vi fick beskedet om vad som hänt tänkte vi ”vad gör vi nu”? Vi är ju beroende av badhuset. Varje dag tränar våra tävlingssimmare och tre dagar i veckan har vi annan träningsverksamhet, även på helgerna är vi aktiva. Vi fick ta kontakt med Åmål för att tillfälligt ha pass i deras badhus, det var inte lätt att få plats där men som tur är gick det att lösa, berättar Ida.

”Dåligt skick”

Att situationen nu ser ut som den gör, med ett badhus som har ett stort frågetecken hängande över sig, är inte Ida förvånad över.

– Badhuset har ju varit i så dåligt skick länge. Jag har bott i Säffle i sex år och redan när jag flyttade hit droppade det in vatten i caféet och duscharna var dåliga. Jag tror inte att någon är förvånad. Sedan är det synd att det blev så stora konsekvenser. Samtidigt kanske det var det här som behövdes. Att lappa och laga håller inte i längden, fortsätter man med det är ju frågan vad som händer nästa gång, säger hon.

Flyttad simskola

Tanken var att Simsällskapet skulle ha sin sommarsimskola redan den här veckan, men Tegnérhallen har hållit stängt och verksamheten har flyttats fram till nästa vecka. Hur fortsättningen ska se ut är det ingen som vet. Ett beslut om ifall Säffle ska få ett nytt badhus, eller om Tegnérhallen ska fortsätta att hållas vid liv med konstgjord andning, är avgörande för klubben.

– Frågan är ju vad vi vågar satsa på när vi inte vet hur det kommer att bli. Vi hoppas ju såklart att ett beslut ska fattas om en ny simhall. Ett snabbt beslut vore bra, så att vi kan planera för framtiden. Så länge vi inte vet får vi ta små steg för att utvecklas. Vi vill ju att barn ska lära sig simma, men även att vuxna ska ha möjlighet att motionera. Vattensport är en sport för alla, även de med funktionsnedsättning kan träna simning. Att så många som möjligt kan få simma så länge som möjligt är det viktigaste.

Föreningen har en dröm.

– Ska man bygga nytt, så gör det ordentligt. En 50-metersbassäng skulle göra att vi kan anordna tävlingar som lockar folk inte bara från Värmland utan även utanför länet. Det skulle gynna hela Säffle då många skulle behöva boende och mat när de är här och tävlar.