2015-06-17 18:00

2015-06-17 18:00

Blir 2,7 miljoner dyrare

SÄFFLE: Klartecken för ombyggnaden av Östra Storgatan och Sundsgatan

Ombyggnaden av Östra Storgatan och Sundsgatan blir 2,7 miljoner dyrare än beräknat. Det kom som en överraskning för politikerna när kommunfullmäktige skulle fatta beslut i frågan i måndags.

Innan fullmäktiges sammanträde, togs frågan tidigare på måndagen upp av kommunstyrelsen och det var då som politikerna fick veta att den ursprungliga kostnadsplanen inte håller.

Från början var det sagt att den totala kostnaden för centrumprojektet skulle landa på 9,5 miljoner. Men det kommer att bli 2,7 miljoner dyrare. Kostnaden kommer att bli 12,2 miljoner vilket är 25 procent mer än beräknat.

– Det vore väldigt bra om vi politiker, som ska hantera skattepengarna, kunde få reda på sådant i god tid. Jag är inte nöjd med hur den här processen fungerat, sa Ann Mlakar (S) när fullmäktige skulle avgöra frågan.

Hennes parti hade inget annat yrkade men vill ha sitt missnöje noterat i protokollet.

– Vi tycker att det är ett bra projekt som ska genomföras. Men nu får vi fatta beslut i ett trängt läge och så ska det inte gå till när det handlar om så mycket skattepengar, sa hon.

Dyrare upphandling

Det är upphandlingen som gjort att projektet blir betydligt dyrare än beräknat. Upphandlingen är ännu inte avslutad och sekretess gäller därför för alla detaljer. Men enligt Teknik- och fritidsförvaltningen, som ansvarar för upphandlingen, ligger det lägst inlämnade anbudet 2,7 miljoner över de 9,5 miljoner som kommunen budgeterat.

Mot den bakgrunden godkände fullmäktige i måndags att anslå 1,6 miljoner kronor i tilläggsanslag för Östra Storgatan och 1,1 miljoner kronor för Sundsgatan. Samtidigt gav politikerna tillstånd för igångsättning. Pengarna ska finansieras ur eget kapital.

Investeringsprojekten på Östra Storgatan och Sundsgatan är ett led i att skapa ett mer attraktivt och tillgängligt centrum. Östra Storgatan kommer att göras om från Stortorget till Karlstadvägen och Sundsgatan kommer att göras om från Fogdegatan till Bryggerigatan. Bland annat ska en rondell byggas vid de nuvarande trafikljusen.

Innan fullmäktiges sammanträde, togs frågan tidigare på måndagen upp av kommunstyrelsen och det var då som politikerna fick veta att den ursprungliga kostnadsplanen inte håller.

Från början var det sagt att den totala kostnaden för centrumprojektet skulle landa på 9,5 miljoner. Men det kommer att bli 2,7 miljoner dyrare. Kostnaden kommer att bli 12,2 miljoner vilket är 25 procent mer än beräknat.

– Det vore väldigt bra om vi politiker, som ska hantera skattepengarna, kunde få reda på sådant i god tid. Jag är inte nöjd med hur den här processen fungerat, sa Ann Mlakar (S) när fullmäktige skulle avgöra frågan.

Hennes parti hade inget annat yrkade men vill ha sitt missnöje noterat i protokollet.

– Vi tycker att det är ett bra projekt som ska genomföras. Men nu får vi fatta beslut i ett trängt läge och så ska det inte gå till när det handlar om så mycket skattepengar, sa hon.

Dyrare upphandling

Det är upphandlingen som gjort att projektet blir betydligt dyrare än beräknat. Upphandlingen är ännu inte avslutad och sekretess gäller därför för alla detaljer. Men enligt Teknik- och fritidsförvaltningen, som ansvarar för upphandlingen, ligger det lägst inlämnade anbudet 2,7 miljoner över de 9,5 miljoner som kommunen budgeterat.

Mot den bakgrunden godkände fullmäktige i måndags att anslå 1,6 miljoner kronor i tilläggsanslag för Östra Storgatan och 1,1 miljoner kronor för Sundsgatan. Samtidigt gav politikerna tillstånd för igångsättning. Pengarna ska finansieras ur eget kapital.

Investeringsprojekten på Östra Storgatan och Sundsgatan är ett led i att skapa ett mer attraktivt och tillgängligt centrum. Östra Storgatan kommer att göras om från Stortorget till Karlstadvägen och Sundsgatan kommer att göras om från Fogdegatan till Bryggerigatan. Bland annat ska en rondell byggas vid de nuvarande trafikljusen.