2015-06-09 06:00

2015-06-09 06:00

Samlar krafterna för nykter skolavslutning

SÄFFLE: Gemensam samling för ett städat firande

Också i år samlas gemensamma krafter för att skapa en städad och nykter skolavslutning. Festligheter i Kanalparken och vuxen närvaro på stan är två viktiga ingredienser – och så blir det Blåsa Grönt igen.

Blåsa Grönt lanserades ifjol och riktade sig till alla från sjuan till 18 år. Det handlar om att man vid tre givna tillfällen ska göra ett alkotest och blåsa grönt. Gör man det så är man med i utlottningen av fina priser.

– Vinnaren får 4 000 kronor, tvåan 2 500 kronor och så vidare. Ifjol var det 76 ungdomar som blåste grönt men det som gladde oss mest var ända den trygga och goda stämning som präglade Kanalparken under hela kvällen, säger Tage Pettersson från Ria Hela Människan i Säffle.

Kraftsamling

Kyrkorna – Centrumkyrkan, Pingstkyrkan, Svenska Kyrkan och EFS – är alla med i kraftsamlingen liksom Ria Hela Människan och LP-kontakten, kommunens socialtjänst samt Ungdomens Hus.

– Att jobba tillsammans och samla krafterna är både bra och roligt. Vårt syfte är vara förebyggande och att göra skolavslutningen till en familjefest, förklarar Glenn Antonsson från LP-kontakten.

Alkoholfritt alternativ

Arrangörerna har lagt ned mycket möda på att skapa ett brett och varierat program i Kanalparken. Det blir uppvisningar av olika slag, speedshooting, sumobrottning, grillning, ansiktsmålning, tipspromenad, vuxenfika och inte mindre än åtta olika akter från livescenen fram till midnatt.

Ifjol var det närmare 600 som besökte Kanalparken och arrangörerna hoppas på minst lika stor respons den här gången.

– Vi vill skapa en trivsam och familjär stämning och vet att många ungdomar känner en trygghet i att det finns ett alternativ som innebär att man avstår alkohol, säger Tage och Glenn.

Blåsa Grönt lanserades ifjol och riktade sig till alla från sjuan till 18 år. Det handlar om att man vid tre givna tillfällen ska göra ett alkotest och blåsa grönt. Gör man det så är man med i utlottningen av fina priser.

– Vinnaren får 4 000 kronor, tvåan 2 500 kronor och så vidare. Ifjol var det 76 ungdomar som blåste grönt men det som gladde oss mest var ända den trygga och goda stämning som präglade Kanalparken under hela kvällen, säger Tage Pettersson från Ria Hela Människan i Säffle.

Kraftsamling

Kyrkorna – Centrumkyrkan, Pingstkyrkan, Svenska Kyrkan och EFS – är alla med i kraftsamlingen liksom Ria Hela Människan och LP-kontakten, kommunens socialtjänst samt Ungdomens Hus.

– Att jobba tillsammans och samla krafterna är både bra och roligt. Vårt syfte är vara förebyggande och att göra skolavslutningen till en familjefest, förklarar Glenn Antonsson från LP-kontakten.

Alkoholfritt alternativ

Arrangörerna har lagt ned mycket möda på att skapa ett brett och varierat program i Kanalparken. Det blir uppvisningar av olika slag, speedshooting, sumobrottning, grillning, ansiktsmålning, tipspromenad, vuxenfika och inte mindre än åtta olika akter från livescenen fram till midnatt.

Ifjol var det närmare 600 som besökte Kanalparken och arrangörerna hoppas på minst lika stor respons den här gången.

– Vi vill skapa en trivsam och familjär stämning och vet att många ungdomar känner en trygghet i att det finns ett alternativ som innebär att man avstår alkohol, säger Tage och Glenn.