2015-06-04 06:00

2015-06-04 06:00

Skrev en bok på sitt nya språk

SÄFFLE: Språkeleverna på Herrgårdsgymnasiet hade release-fest

Boksläpp. Hur ska man göra för att snabbt lära sig ett helt nytt språk?
– Vi skriver en bok, sa ett 30-tal lever på Herrgårdsgymnasiets språkintroduktionsprogram.
I torsdags var det releasefest för boken.

Det handlar om ett 30-tal elever från olika länder i flera världsdelar, som studerar på Herrgårdsgymnasiets språkintroduktionsprogram. Några av eleverna har varit i Sverige i två år medan andra kom hit för fem månader sedan. Gemensamt är deras strävan efter att lära sig ett nytt språk – svenska – för att underlätta sin vardag och möjligheter på arbetsmarknaden.

– Vi kommer från olika bakgrunder och många av oss har svåra och tragiska erfarenheter med oss. Att lära sig läsa, prata och skriva svenska är nödvändigt för oss, förklarar Issam som är en av eleverna.

Skämtet blev allvar

När de kom till sin språklärare David Öhman fick de tidigt en skrivuppgift i klassrummet – att berätta något om sig själva och sitt liv. Snart var det en av eleverna som på skoj kastade ur sig att de samla allt i en bok om berättelserna blev bra.

– Skämtet togs snart på allvar och vi beslutade oss för att gemensamt ge ut en bok. Det krävdes en del för att ro projektet i hamn men nu är vi färdiga, konstaterade David Öhman vid torsdagens releaseparty på Herrgår'n där böckerna signerades och firades med ett mingelparty.

Boken heter Minnen och innehåller både fiktiva och självupplevda berättelser, dikter och foton. David berättar att eleverna jobbar med stor beslutsamhet. Att det hela slutligen skulle publiceras i bokform gjorde att samtliga ansträngde sig extra.

– Det är en bok som handlar både om svåra minnen, vänskap och kärlek, drömmar och framtidstro, berättar Issam.

Från olika länder

Eleverna kommer från olika länder – Syrien, Afghanistan, Somalia, Kosovo med mera – och har mycket gemensamt. Framför allt har de alla flytt från våld och förtryck. Många är ensamma och har kommit hit utan familj. Några av dem berättar öppet om sina liv medan andra är mer återhållsamma.

Petra och Yazan är två andra elever som varit med och gjort boken:

– Det har varit ett bra och roligt sätt att lära sig ett nytt språk, tycker Petra.

– Och vi har lärt mycket av varandra, tillägger Yazan.

Det handlar om ett 30-tal elever från olika länder i flera världsdelar, som studerar på Herrgårdsgymnasiets språkintroduktionsprogram. Några av eleverna har varit i Sverige i två år medan andra kom hit för fem månader sedan. Gemensamt är deras strävan efter att lära sig ett nytt språk – svenska – för att underlätta sin vardag och möjligheter på arbetsmarknaden.

– Vi kommer från olika bakgrunder och många av oss har svåra och tragiska erfarenheter med oss. Att lära sig läsa, prata och skriva svenska är nödvändigt för oss, förklarar Issam som är en av eleverna.

Skämtet blev allvar

När de kom till sin språklärare David Öhman fick de tidigt en skrivuppgift i klassrummet – att berätta något om sig själva och sitt liv. Snart var det en av eleverna som på skoj kastade ur sig att de samla allt i en bok om berättelserna blev bra.

– Skämtet togs snart på allvar och vi beslutade oss för att gemensamt ge ut en bok. Det krävdes en del för att ro projektet i hamn men nu är vi färdiga, konstaterade David Öhman vid torsdagens releaseparty på Herrgår'n där böckerna signerades och firades med ett mingelparty.

Boken heter Minnen och innehåller både fiktiva och självupplevda berättelser, dikter och foton. David berättar att eleverna jobbar med stor beslutsamhet. Att det hela slutligen skulle publiceras i bokform gjorde att samtliga ansträngde sig extra.

– Det är en bok som handlar både om svåra minnen, vänskap och kärlek, drömmar och framtidstro, berättar Issam.

Från olika länder

Eleverna kommer från olika länder – Syrien, Afghanistan, Somalia, Kosovo med mera – och har mycket gemensamt. Framför allt har de alla flytt från våld och förtryck. Många är ensamma och har kommit hit utan familj. Några av dem berättar öppet om sina liv medan andra är mer återhållsamma.

Petra och Yazan är två andra elever som varit med och gjort boken:

– Det har varit ett bra och roligt sätt att lära sig ett nytt språk, tycker Petra.

– Och vi har lärt mycket av varandra, tillägger Yazan.