2015-04-20 11:39

2015-04-20 11:39

"Påvisar den kraft som finns i Säffle"

SÖDRA NY: Landshövdingen fikade i Södra Ny bygdegård

Värmlands landshövding Kenneth Johansson var i söndags kväll på besök i Södra Ny bygdegård, dit runt 70 personer kom för att passa på att ställa frågor till landshövdingen.

Efter fjorton år i Riksdagen blev Kenneth vald till landshövding i Värmland. Han själv är dock från Dalarna, och kan peka både på likhet och olikheter mellan länen. Han tycker Värmland har en fördel av närheten till Vänern, medan vi kan lära av Dalarna som har lyckats skapa en väl utvecklad besöksnäring.

– Besöksnäringen har stor framtida potential för Värmland, där vi tillsammans har mycket att vinna om vi mobiliserar oss och jobbar tillsammans. Framtiden är att få komma ut till tystnaden, där Värmland med sin fantastiska natur, skog och närhet till Vänern har stora möjligheter, säger landshövdingen.

Fikastund

Efter att Värmlandsnäs kör sjungit vackert erbjöds besökarna den nyuppfunna Värmlandsbakelsen, som landshövdingen själv inrättat. Samtidigt som de njöt av denna rulltårta toppad med grädde och choklad, så passade Anna Johansson och sonen Elias på att ha en pratstund med landshövdingen.

Bland annat var turistnäring och skolan ämnen som kom upp.

– Jag är så glad att vi fortfarande har kvar byskolan här, Värmlandsbro skola. Vi får bara hoppas fler barnfamiljer flyttar hit så elevantalet hålls stabilt. Det betyder mycket för bygden att våra små slipper åka buss ända till stan, säger Anna och tittar på sin åttaårige son Elias som obekymrat äter av sin bakelse.

Blandade ämnen

Kvällen avslutades med en frågestund, där besökarna ville diskutera många skilda ämnen.

Sådant som kom upp var Region Värmland, vargfrågan, sammanslagning av län, vindkraftverk och såklart det utökade strandskyddet.

– Av alla överklagningar om nya reglerna för strandskyddet så kommer hälften från Säffle. Jag tycker det påvisar den kraft som finns i denna kommun, där ni invånare mobiliserar krafttag när det behövs, säger landshövdingen något imponerat.

Ett annat exempel han nämner när Säfflebornas krafttag kommit fram var då Volvo Bussar fick lägga ned.

– Då knöts nävarna i fickorna och Säffle mobiliserade sig för att skapa en bättre situation för staden. För här i Säffle tycker vi inte synd om oss själva, här tar vi krafttag för förändring!

Efter fjorton år i Riksdagen blev Kenneth vald till landshövding i Värmland. Han själv är dock från Dalarna, och kan peka både på likhet och olikheter mellan länen. Han tycker Värmland har en fördel av närheten till Vänern, medan vi kan lära av Dalarna som har lyckats skapa en väl utvecklad besöksnäring.

– Besöksnäringen har stor framtida potential för Värmland, där vi tillsammans har mycket att vinna om vi mobiliserar oss och jobbar tillsammans. Framtiden är att få komma ut till tystnaden, där Värmland med sin fantastiska natur, skog och närhet till Vänern har stora möjligheter, säger landshövdingen.

Fikastund

Efter att Värmlandsnäs kör sjungit vackert erbjöds besökarna den nyuppfunna Värmlandsbakelsen, som landshövdingen själv inrättat. Samtidigt som de njöt av denna rulltårta toppad med grädde och choklad, så passade Anna Johansson och sonen Elias på att ha en pratstund med landshövdingen.

Bland annat var turistnäring och skolan ämnen som kom upp.

– Jag är så glad att vi fortfarande har kvar byskolan här, Värmlandsbro skola. Vi får bara hoppas fler barnfamiljer flyttar hit så elevantalet hålls stabilt. Det betyder mycket för bygden att våra små slipper åka buss ända till stan, säger Anna och tittar på sin åttaårige son Elias som obekymrat äter av sin bakelse.

Blandade ämnen

Kvällen avslutades med en frågestund, där besökarna ville diskutera många skilda ämnen.

Sådant som kom upp var Region Värmland, vargfrågan, sammanslagning av län, vindkraftverk och såklart det utökade strandskyddet.

– Av alla överklagningar om nya reglerna för strandskyddet så kommer hälften från Säffle. Jag tycker det påvisar den kraft som finns i denna kommun, där ni invånare mobiliserar krafttag när det behövs, säger landshövdingen något imponerat.

Ett annat exempel han nämner när Säfflebornas krafttag kommit fram var då Volvo Bussar fick lägga ned.

– Då knöts nävarna i fickorna och Säffle mobiliserade sig för att skapa en bättre situation för staden. För här i Säffle tycker vi inte synd om oss själva, här tar vi krafttag för förändring!

  • Cecilia Khouma