2015-03-26 06:00

2015-03-28 08:22

Jag kan inte komma över Dackefejden

CLAES ÖSTERMAN

Carl Bildt har i Ryssland anklagats för att spela en avgörande roll vid oroligheterna i Ukraina. Enligt ett ryskt tv-program gör han det för att hämnas det svenska nederlaget vid slaget i Poltava 1709. Det låter ju trovärdigt. Jag vet själv hur jag grämer mig för det abrupta slutet i Dackefejden 1543 för att inte tala om överhalningen i Lützen 1632.

Sådant glömmer man inte. Inte heller glömmer man hur norrmännen sköt Karl den tolfte i Fredrikshald 1718. Det var det första jag tänkte på när Charlotte Kalla utklassade de norska åkarna och vann VM-guld i Falun för några veckor sedan.

– Där fick ni! Nu är ni inte så kaxiga som ni var 1718!

Gamla oförrätter orsakar vrede och hämndbegär. Varför tror ni att Sverige nyligen rev upp avtalet med Saudiarabien? Jo, det var hämnden för att det fanns araber som slöt upp på turkarnas sida under trettioåriga kriget för 350 år sedan. Varför tror ni fransmännen just nu är så elaka mot Zlatan? Det är naturligtvis en hämnd för att Carola Häggkvist slog en fransyska på mållinjen i Eurovision Song Contest 1991.

 

Vrede är en av de sju dödssynderna. Girighet en annan. Jag påstår inte att cheferna för Ericson och SE-Banken är giriga eller begår dödssynder men jag konstaterar i alla fall att jag måste jobba i mer än sju år för att få ihop vad SE-Bankens koncernchef Annika Falkengren tjänar på ett år. Nej, jag räknade fel. Jag måste jobba i mer än 70 år för att få ihop vad hon tjänar på ett år.

Men hon och de andra höjdarna är så himla duktiga att de, enligt sina chefer och styrelseordföranden, omedelbart flyttar ned till kontinenten om de inte får en anständig lön. För så eftertraktade och duktiga är de. Att Ericson går så kasst att ledningen häromveckan fick säga upp 2200 anställda har inte med chefernas magnifika kompetens och storslagna ledarskap att göra.

Och som Falkengren själv sa i teve när hon motiverade sin lön:

– Jag har ju räkningar att betala som alla andra, sa hon och väckte allas sympatier för vi vet ju vad mjölken kostar en barnfamilj nuförtiden.

Men jag är inte avundsjuk ty avund är en dödssynd.

 

Ni har sett oss som jobbar på Säffle-Tidningen när vi testar höjdhopp med Stefan Holm och steker hamburgare hos Sibylla, ni har läst om hur vi testat köttbullar, sill och glass, vi har besökt finbagerier, tårtmakare och restaurangkök för att göra ett jobb som måste göras. Allt i läsarnas tjänst.

 

Nu blickar vi framåt och det dröjer inte länge förrän ni kan se oss på teve. Åtminstone på webben. Det ska enligt tidningsledningen bara bli några intervjuer och kortare filmsnuttar men jag vill att vi ska ta satsningen ett steg längre. Jag har suttit i fåtöljen och sett program från kändisars kök, bryggor och sommarstugor, jag har sett hur man avslöjat innehållet i kändisars garderober och kylskåp och visat deras ostädade hem, jag har sett kändisar tävla i dans, åla i djungeln, supa på slott eller bara skämma ut sig i största allmänhet.

Det här vill jag ta ned på en lokal nivå. Jag vill vara Arga snickaren som åker och kontrollerar om Säbo har en plan. Jag vill leda Lyxfällan som suckar över hålen i Säffles skolbudget. Jag vill vara Trolljägaren som hänger ut anonyma skitpratare och näthatare och jag vill vara Plura och steka bacon i bar överkropp. Men framför allt vill jag leda Café Bärs. Vi får väl se vad chefen säger.

Carl Bildt har i Ryssland anklagats för att spela en avgörande roll vid oroligheterna i Ukraina. Enligt ett ryskt tv-program gör han det för att hämnas det svenska nederlaget vid slaget i Poltava 1709. Det låter ju trovärdigt. Jag vet själv hur jag grämer mig för det abrupta slutet i Dackefejden 1543 för att inte tala om överhalningen i Lützen 1632.

Sådant glömmer man inte. Inte heller glömmer man hur norrmännen sköt Karl den tolfte i Fredrikshald 1718. Det var det första jag tänkte på när Charlotte Kalla utklassade de norska åkarna och vann VM-guld i Falun för några veckor sedan.

– Där fick ni! Nu är ni inte så kaxiga som ni var 1718!

Gamla oförrätter orsakar vrede och hämndbegär. Varför tror ni att Sverige nyligen rev upp avtalet med Saudiarabien? Jo, det var hämnden för att det fanns araber som slöt upp på turkarnas sida under trettioåriga kriget för 350 år sedan. Varför tror ni fransmännen just nu är så elaka mot Zlatan? Det är naturligtvis en hämnd för att Carola Häggkvist slog en fransyska på mållinjen i Eurovision Song Contest 1991.

 

Vrede är en av de sju dödssynderna. Girighet en annan. Jag påstår inte att cheferna för Ericson och SE-Banken är giriga eller begår dödssynder men jag konstaterar i alla fall att jag måste jobba i mer än sju år för att få ihop vad SE-Bankens koncernchef Annika Falkengren tjänar på ett år. Nej, jag räknade fel. Jag måste jobba i mer än 70 år för att få ihop vad hon tjänar på ett år.

Men hon och de andra höjdarna är så himla duktiga att de, enligt sina chefer och styrelseordföranden, omedelbart flyttar ned till kontinenten om de inte får en anständig lön. För så eftertraktade och duktiga är de. Att Ericson går så kasst att ledningen häromveckan fick säga upp 2200 anställda har inte med chefernas magnifika kompetens och storslagna ledarskap att göra.

Och som Falkengren själv sa i teve när hon motiverade sin lön:

– Jag har ju räkningar att betala som alla andra, sa hon och väckte allas sympatier för vi vet ju vad mjölken kostar en barnfamilj nuförtiden.

Men jag är inte avundsjuk ty avund är en dödssynd.

 

Ni har sett oss som jobbar på Säffle-Tidningen när vi testar höjdhopp med Stefan Holm och steker hamburgare hos Sibylla, ni har läst om hur vi testat köttbullar, sill och glass, vi har besökt finbagerier, tårtmakare och restaurangkök för att göra ett jobb som måste göras. Allt i läsarnas tjänst.

 

Nu blickar vi framåt och det dröjer inte länge förrän ni kan se oss på teve. Åtminstone på webben. Det ska enligt tidningsledningen bara bli några intervjuer och kortare filmsnuttar men jag vill att vi ska ta satsningen ett steg längre. Jag har suttit i fåtöljen och sett program från kändisars kök, bryggor och sommarstugor, jag har sett hur man avslöjat innehållet i kändisars garderober och kylskåp och visat deras ostädade hem, jag har sett kändisar tävla i dans, åla i djungeln, supa på slott eller bara skämma ut sig i största allmänhet.

Det här vill jag ta ned på en lokal nivå. Jag vill vara Arga snickaren som åker och kontrollerar om Säbo har en plan. Jag vill leda Lyxfällan som suckar över hålen i Säffles skolbudget. Jag vill vara Trolljägaren som hänger ut anonyma skitpratare och näthatare och jag vill vara Plura och steka bacon i bar överkropp. Men framför allt vill jag leda Café Bärs. Vi får väl se vad chefen säger.