2015-03-25 17:30

2015-03-25 17:30

Marys Vänner ger barn ett bättre liv

MEDMÄNSKLIGHET: "Jag kommer aldrig mer att klaga på småsaker"

Barbro Marklunds fadderbarn skrev i ett brev att hon träffat sin far. När Barbro besökte flickan frågade hon om mötet. Flickan, som är föräldralös, hade menat en präst. Men så tittade hon på Barbro och sa. ”Men nu har jag en mamma”.

I slutet av 1970-talet startade Marys vänner, en organisation vars mål är att hjälpa barn och ungdomar i bland annat Thailand och Sri Lanka.

– Steinar Opstad hette en man som hade ärenden på Sri Lanka. Bussen han färdades i fick punktering och medan chauffören bytte däck försökte han hitta en skuggig plats, då det var mycket varmt och solen brände. Han hittade skugga vid ett barnhem för föräldralösa. Vid sitt besök där mötte han en ensam tjej som hette Mary. När han kom hem igen började han fundera på vad man skulle kunna göra för att hjälpa barnen.

I dag är Marys vänner en liten norsk frivilligorganisation som genom fadderskap stöttar barn i de båda länderna. Barbro Marklund kom i kontakt med organisationen tack vare sin norska sambo.

– Starten för mig blev en resa till Thailand där jag skaffade ett fadderbarn. Förra året reste vi till Sri Lanka och jag blev verkligen frälst. Jag fattade beslutet att så länge jag orkar och är frisk ska jag åka dit en gång om året. I dag har jag fyra fadderbarn i Sri Lanka och ett i Thailand.

Förändrar livet

Gunilla Skoglund och Barbro är gamla vänner, och i år följde Gunilla och maken Anders med på resan till Sri Lanka.

– Det lät spännande, så vi följde med och blev så tagna av alla möten med barnen. Vi lever verkligen i ett överflöd, ändå verkar de lyckligare. Det var enorma kontraster och dagar som skakade om.

Barbro berättar om när hon reste i Thailand och skulle sova första natten på ett mycket enkelt hotell.

– Jag klagade över sängen, att den var så hård. Dagen efter var vi och tittade runt i en by, och förstod att barnen inte har sängar. Man skäms ju och jag kommer aldrig mer att klaga på småsaker som om en säng är för hård...

Barbro berättar att det hon upplevt på sina resor förändrat henne.

– Man kan sitta och titta på nyhetsprogram på tv och tycka att det som händer ute i världen är fruktansvärt. Man berörs, men så kommer man till Sri Lanka och får se hur de har det. Jag gråter när jag berättar det, att få komma bakom dörrarna och träffa dem som viger sina liv åt att ta hand om barnen i barnhemmen är möten man alltid bär med sig. Det man ser på tv har inte nått in i mig, det upptäcker jag. Men resorna vi gjort når långt in i själen.

350 medarbetare

Marys vänner är en organisation som ligger under Norsk insamlingskontroll, motsvarande den svenska varianten med ”90-konton”.

– De pengar man skänker går till fadderbarnen, pengar till verksamheten och administration samlas in på andra sätt. Marys vänner finns även i Indien, men där har man inte samma faddersystem utan då skänker man till barnhemmen.

De barn som får hjälp genom organisationen följs upp även när de blir äldre. De kan gå i yrkesskola för att få en utbildning. Arbetssituationen i Sri Lanka skiljer sig stort från den vi har här i Sverige.

– I västvärlden blir många utan arbete när man rationaliserar. Där har alla någonting att göra. Ett hotell där vi var till exempel, hade 350 medarbetare. Alla hade en uppgift.

”En tragedi”

Gunilla och hennes make blir snart faddrar till ett barn genom Marys vänner.

– Det är en tragedi bakom varje barn, menar hon. Man kan kanske inte rädda hela världen, men man kan rädda någon.

I slutet av 1970-talet startade Marys vänner, en organisation vars mål är att hjälpa barn och ungdomar i bland annat Thailand och Sri Lanka.

– Steinar Opstad hette en man som hade ärenden på Sri Lanka. Bussen han färdades i fick punktering och medan chauffören bytte däck försökte han hitta en skuggig plats, då det var mycket varmt och solen brände. Han hittade skugga vid ett barnhem för föräldralösa. Vid sitt besök där mötte han en ensam tjej som hette Mary. När han kom hem igen började han fundera på vad man skulle kunna göra för att hjälpa barnen.

I dag är Marys vänner en liten norsk frivilligorganisation som genom fadderskap stöttar barn i de båda länderna. Barbro Marklund kom i kontakt med organisationen tack vare sin norska sambo.

– Starten för mig blev en resa till Thailand där jag skaffade ett fadderbarn. Förra året reste vi till Sri Lanka och jag blev verkligen frälst. Jag fattade beslutet att så länge jag orkar och är frisk ska jag åka dit en gång om året. I dag har jag fyra fadderbarn i Sri Lanka och ett i Thailand.

Förändrar livet

Gunilla Skoglund och Barbro är gamla vänner, och i år följde Gunilla och maken Anders med på resan till Sri Lanka.

– Det lät spännande, så vi följde med och blev så tagna av alla möten med barnen. Vi lever verkligen i ett överflöd, ändå verkar de lyckligare. Det var enorma kontraster och dagar som skakade om.

Barbro berättar om när hon reste i Thailand och skulle sova första natten på ett mycket enkelt hotell.

– Jag klagade över sängen, att den var så hård. Dagen efter var vi och tittade runt i en by, och förstod att barnen inte har sängar. Man skäms ju och jag kommer aldrig mer att klaga på småsaker som om en säng är för hård...

Barbro berättar att det hon upplevt på sina resor förändrat henne.

– Man kan sitta och titta på nyhetsprogram på tv och tycka att det som händer ute i världen är fruktansvärt. Man berörs, men så kommer man till Sri Lanka och får se hur de har det. Jag gråter när jag berättar det, att få komma bakom dörrarna och träffa dem som viger sina liv åt att ta hand om barnen i barnhemmen är möten man alltid bär med sig. Det man ser på tv har inte nått in i mig, det upptäcker jag. Men resorna vi gjort når långt in i själen.

350 medarbetare

Marys vänner är en organisation som ligger under Norsk insamlingskontroll, motsvarande den svenska varianten med ”90-konton”.

– De pengar man skänker går till fadderbarnen, pengar till verksamheten och administration samlas in på andra sätt. Marys vänner finns även i Indien, men där har man inte samma faddersystem utan då skänker man till barnhemmen.

De barn som får hjälp genom organisationen följs upp även när de blir äldre. De kan gå i yrkesskola för att få en utbildning. Arbetssituationen i Sri Lanka skiljer sig stort från den vi har här i Sverige.

– I västvärlden blir många utan arbete när man rationaliserar. Där har alla någonting att göra. Ett hotell där vi var till exempel, hade 350 medarbetare. Alla hade en uppgift.

”En tragedi”

Gunilla och hennes make blir snart faddrar till ett barn genom Marys vänner.

– Det är en tragedi bakom varje barn, menar hon. Man kan kanske inte rädda hela världen, men man kan rädda någon.