2015-03-11 15:36

2015-03-11 15:36

Stark företagsamhet i Säffle kommun

SÄFFLE: "Det finns en spirande framtidstro"

Säffle kommun har Värmlands femte mest företagsamma befolkning. Det visar färsk statistik från Svenskt Näringsliv.

I Säffle är 11,5 procent av befolkningen mellan 16 och 74 år företagsam, någonting som placerar kommunen högt upp i Värmlandslistan. Som företagsam person räknas någon som antingen har F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

– När vi tittar på företagsamheten i kommunen tittar vi inte på om man har flera företag, vi ser på individnivå. Man är en företagsam person oavsett om man har ett företag eller fem, förklarar Urban Svanberg som är regionchef för Svenskt Näringsliv.

Den nya rapporten från Svenskt Näringsliv tar tempen på företagsamheten i länet. Företagsamheten har ökat i Värmland. I Säffle är man självklart positiv till topp fem-placeringen i statistiken över företagsam befolkning.

– Det är kul att vi har en företagsam befolkning i kommunen, säger Pia Proper, tillförordnad näringslivschef i Säffle. Den här undersökningen tittar ju inte på antalet företag, utan personer som driver företag. Vi har en tradition i Säffle att vara företagsamma, även om vi varit en jordbrukskommun är ju Säffle också en gammal bruksort med en tradition av duktiga företagare inom industrin.

Många äldre

Nyföretagsamheten i Säffle placerar sig inte i toppen av Värmlandslistan. Nyföretagsamheten mäts genom att analysera hur många Säfflebor som blev företagsamma 2014.

– Säffle fick 80 nyföretagsamma individer förra året, 17 av dem var nyinflyttade och tog med sig sin verksamhet till Säffle, berättar Urban Svanberg.

Tillväxten i nyföretagsamheten minskade med 2,3 procent i Säffle.

– Säffle är en av de tre kommuner i länet där tillväxten minskade. Men man ska komma ihåg att det inte rör sig om några jättetal för Säffles del, berättar Urban.

En trend som är tydlig för Säffle, är att man har haft och har många äldre företagsamma personer i kommunen. 1 257 personer över 64 år i Säffle är företagsamma, vilket är en av länets högsta siffror.

– I Säffle är nästan var fjärde företagsam individ över 64 år, bara Filipstad och Torsby har fler företagsamma äldre, berättar Urban. Vi ska vara glada över att vi har så många företagsamma äldre i länet, men den bästa kombinationen hade varit om man hade både många äldre och många yngre företagsamma invånare. Flera saker påverkar varför man inte har lika många yngre företagsamma. En väg i rätt riktning är om kommunerna fattar beslut om att ha ung företagsamhet i skolan. Där har Säffle varit väldigt duktiga historiskt sett, men för några år sedan hände någonting. Här finns att göra, vi vet att de elever som läst ung företagsamhet i skolan i större utsträckning startar företag och tenderar att anställa personer i framtiden.

Urban menar att ung företagsamhet i kombination med ett stärkt företagarklimat kan vara nyckeln till framgång.

Naturlig förklaring

Pia Proper menar att demografin i Säffle är en förklaring till varför statistiken ser ut som den gör. Säffle, liksom många andra småkommuner, har inte lika hög andel unga företagsamma invånare.

– Vi har många äldre företagsamma personer, ja – men så ser också vår demografi ut. Vi har många äldre Säfflebor. Det kan vara en naturlig orsak till varför vi ligger så högt i statistiken. Sedan har vi fortfarande ung företagsamhet i skolan här, årets företag som lyckats väl är ett exempel på detta, menar Pia.

Att stärka nyföretagandet bland yngre är någonting som är ständigt aktuellt i Säffle. Pia ger flera exempel.

– Vi har starta eget-kurser, delar ut Emax-stipendier, skoleleverna kan studera ung företagsamhet på gymnasiet och vi har vår satsning på business talk. Vi gör mycket men sådana här saker tar tid, säger hon.

Hon menar att det blåser positiva vindar inom företagandet i Säffle.

– Vi har som sagt en tradition i Säffle att vara företagsamma och efter Volvo-krisen känns det som att vi nu börjar knyta nävarna i fickan och fråga oss ”vad gör vi nu?”. Vi gör många företagsbesök i Säffle just nu och det finns en spirande framtidstro, avslutar Pia Proper.

I Säffle är 11,5 procent av befolkningen mellan 16 och 74 år företagsam, någonting som placerar kommunen högt upp i Värmlandslistan. Som företagsam person räknas någon som antingen har F-skattsedel, är delägare i ett aktivt handelsbolag eller är vd eller ordinarie styrelsemedlem i ett aktivt aktiebolag.

– När vi tittar på företagsamheten i kommunen tittar vi inte på om man har flera företag, vi ser på individnivå. Man är en företagsam person oavsett om man har ett företag eller fem, förklarar Urban Svanberg som är regionchef för Svenskt Näringsliv.

Den nya rapporten från Svenskt Näringsliv tar tempen på företagsamheten i länet. Företagsamheten har ökat i Värmland. I Säffle är man självklart positiv till topp fem-placeringen i statistiken över företagsam befolkning.

– Det är kul att vi har en företagsam befolkning i kommunen, säger Pia Proper, tillförordnad näringslivschef i Säffle. Den här undersökningen tittar ju inte på antalet företag, utan personer som driver företag. Vi har en tradition i Säffle att vara företagsamma, även om vi varit en jordbrukskommun är ju Säffle också en gammal bruksort med en tradition av duktiga företagare inom industrin.

Många äldre

Nyföretagsamheten i Säffle placerar sig inte i toppen av Värmlandslistan. Nyföretagsamheten mäts genom att analysera hur många Säfflebor som blev företagsamma 2014.

– Säffle fick 80 nyföretagsamma individer förra året, 17 av dem var nyinflyttade och tog med sig sin verksamhet till Säffle, berättar Urban Svanberg.

Tillväxten i nyföretagsamheten minskade med 2,3 procent i Säffle.

– Säffle är en av de tre kommuner i länet där tillväxten minskade. Men man ska komma ihåg att det inte rör sig om några jättetal för Säffles del, berättar Urban.

En trend som är tydlig för Säffle, är att man har haft och har många äldre företagsamma personer i kommunen. 1 257 personer över 64 år i Säffle är företagsamma, vilket är en av länets högsta siffror.

– I Säffle är nästan var fjärde företagsam individ över 64 år, bara Filipstad och Torsby har fler företagsamma äldre, berättar Urban. Vi ska vara glada över att vi har så många företagsamma äldre i länet, men den bästa kombinationen hade varit om man hade både många äldre och många yngre företagsamma invånare. Flera saker påverkar varför man inte har lika många yngre företagsamma. En väg i rätt riktning är om kommunerna fattar beslut om att ha ung företagsamhet i skolan. Där har Säffle varit väldigt duktiga historiskt sett, men för några år sedan hände någonting. Här finns att göra, vi vet att de elever som läst ung företagsamhet i skolan i större utsträckning startar företag och tenderar att anställa personer i framtiden.

Urban menar att ung företagsamhet i kombination med ett stärkt företagarklimat kan vara nyckeln till framgång.

Naturlig förklaring

Pia Proper menar att demografin i Säffle är en förklaring till varför statistiken ser ut som den gör. Säffle, liksom många andra småkommuner, har inte lika hög andel unga företagsamma invånare.

– Vi har många äldre företagsamma personer, ja – men så ser också vår demografi ut. Vi har många äldre Säfflebor. Det kan vara en naturlig orsak till varför vi ligger så högt i statistiken. Sedan har vi fortfarande ung företagsamhet i skolan här, årets företag som lyckats väl är ett exempel på detta, menar Pia.

Att stärka nyföretagandet bland yngre är någonting som är ständigt aktuellt i Säffle. Pia ger flera exempel.

– Vi har starta eget-kurser, delar ut Emax-stipendier, skoleleverna kan studera ung företagsamhet på gymnasiet och vi har vår satsning på business talk. Vi gör mycket men sådana här saker tar tid, säger hon.

Hon menar att det blåser positiva vindar inom företagandet i Säffle.

– Vi har som sagt en tradition i Säffle att vara företagsamma och efter Volvo-krisen känns det som att vi nu börjar knyta nävarna i fickan och fråga oss ”vad gör vi nu?”. Vi gör många företagsbesök i Säffle just nu och det finns en spirande framtidstro, avslutar Pia Proper.