2015-02-28 06:00

2015-02-28 09:22

Dyrt avtal för skolan

SÄFFLE: Långtidskontrakt med Säbo har kostat miljoner för skolan

37094 kronor i månaden för 236 kvadratmeter, 1800 per kvadraten och ett tioårigt avtal. Detta är de ekonomiska förutsättningar för en av utbildningsförvaltningens lokaler på Stjärngatan. Hyresvärden Säfflebostäder ser inget anmärkningsvärt med kontraktet.

I en optimal tillvaro så skulle all skolverksamhet, mer eller mindre, vara förlagd till kommunens huvudsakliga skolbyggnader. Samordning, integration och sannolikt också ekonomi gynnas i normalfallen av sådana lösningar.

För närvarande så är detta dock inte möjligt och utbildningsförvaltningen hyr in sig hos Säfflebostäder på flera platser i kommunen. Skolchefen Elisabeth H Solberg bekräftar att barn- och utbildningsförvaltningen just nu har ett extra stort behov av lokaler som i dag inte finns inom de huvudsakliga skolenheterna.

– Ja, det har ju med det stora mottagandet av asylsökande att göra. Vi har två lokaler på Stjärngatan, en mindre och den här på 236 kvadratmeter. Vi hyr även lokaler i Hus 5 vid sjukhuset, säger Solberg.

Negativt inställd

Den största av lokalerna på Stjärngatan, en kort promenad från Höglundaskolan, har dock varit en del av skolans verksamhet i ett 30-tal år. Redan på 90-talet när fastigheten var nybyggd så ska förvaltningen ha haft ett hyresavtal med Säbo, för någon typ av verksamhet.

För ett par år sedan så togs beslutet att skolan skulle lämna fastigheten för att spara pengar då behovet av lokalerna inte kvarstod. Då visade det sig att detta inte var möjligt. Man satt fast i ett tioårigt avtal som förnyades 2010.

Elisabeth H Solberg är generellt negativt inställd till att ha så långa avtalsskrivningar för skolverksamhet.

Hur och varför hyresavtalet för den aktuella lokalen ser ut som det gör kan hon inte svara på.

– Jag kan faktiskt inte det, jag var inte med på den tiden. När det handlar om hela skolor så ser jag inget märkligt att ha långa avtal. Men i det här fallet så tycker jag att det är orimligt att vi ska sitta fast så länge, säger hon.

Det senaste året så har behovet av utrymmet ökat igen och för närvarande så används lokalen till verksamhet för de nyanlända. Elever får språkundervisning fram tills dess att de kan integreras i vanliga skolklasser. På sikt så hoppas Solberg att man ska kunna flytta ut ur lokalerna, dels då för att spara pengar men också för att kunna bedriva en mer sammanhållen verksamhet.

För att detta ska kunna bli verklighet innan 2020 så krävs det dock att det långa avtalet med Säfflebostäder rivs upp eller görs om.

Gustaf Andesson, vd för Säbo, menar att det inte är ovanligt med så här långa avtalsperioder. Inte ens för skolverksamhet som är separerad ifrån de huvudsakliga skolbyggnaderna.

– Nej, det tycker jag inte. Sedan vet jag inte riktigt vad det är som ligger till grund för det här tioårsavtalet, säger han.

Kvadratmeterpriset 1800 kronor i månaden ligger också jämförelsevis högt och i ett långt perspektiv så har det därmed handlat om mångmiljonbelopp som flyttats från utbildningsförvaltningen till Säfflebostäder.

Om skolan vill lämna lokalerna i förtid, finns det möjligheter att gå de till mötes då?

– Den diskussionen, om den blir aktuell, får vi ta internt i kommunen, säger Gustaf Andersson.

I en optimal tillvaro så skulle all skolverksamhet, mer eller mindre, vara förlagd till kommunens huvudsakliga skolbyggnader. Samordning, integration och sannolikt också ekonomi gynnas i normalfallen av sådana lösningar.

För närvarande så är detta dock inte möjligt och utbildningsförvaltningen hyr in sig hos Säfflebostäder på flera platser i kommunen. Skolchefen Elisabeth H Solberg bekräftar att barn- och utbildningsförvaltningen just nu har ett extra stort behov av lokaler som i dag inte finns inom de huvudsakliga skolenheterna.

– Ja, det har ju med det stora mottagandet av asylsökande att göra. Vi har två lokaler på Stjärngatan, en mindre och den här på 236 kvadratmeter. Vi hyr även lokaler i Hus 5 vid sjukhuset, säger Solberg.

Negativt inställd

Den största av lokalerna på Stjärngatan, en kort promenad från Höglundaskolan, har dock varit en del av skolans verksamhet i ett 30-tal år. Redan på 90-talet när fastigheten var nybyggd så ska förvaltningen ha haft ett hyresavtal med Säbo, för någon typ av verksamhet.

För ett par år sedan så togs beslutet att skolan skulle lämna fastigheten för att spara pengar då behovet av lokalerna inte kvarstod. Då visade det sig att detta inte var möjligt. Man satt fast i ett tioårigt avtal som förnyades 2010.

Elisabeth H Solberg är generellt negativt inställd till att ha så långa avtalsskrivningar för skolverksamhet.

Hur och varför hyresavtalet för den aktuella lokalen ser ut som det gör kan hon inte svara på.

– Jag kan faktiskt inte det, jag var inte med på den tiden. När det handlar om hela skolor så ser jag inget märkligt att ha långa avtal. Men i det här fallet så tycker jag att det är orimligt att vi ska sitta fast så länge, säger hon.

Det senaste året så har behovet av utrymmet ökat igen och för närvarande så används lokalen till verksamhet för de nyanlända. Elever får språkundervisning fram tills dess att de kan integreras i vanliga skolklasser. På sikt så hoppas Solberg att man ska kunna flytta ut ur lokalerna, dels då för att spara pengar men också för att kunna bedriva en mer sammanhållen verksamhet.

För att detta ska kunna bli verklighet innan 2020 så krävs det dock att det långa avtalet med Säfflebostäder rivs upp eller görs om.

Gustaf Andesson, vd för Säbo, menar att det inte är ovanligt med så här långa avtalsperioder. Inte ens för skolverksamhet som är separerad ifrån de huvudsakliga skolbyggnaderna.

– Nej, det tycker jag inte. Sedan vet jag inte riktigt vad det är som ligger till grund för det här tioårsavtalet, säger han.

Kvadratmeterpriset 1800 kronor i månaden ligger också jämförelsevis högt och i ett långt perspektiv så har det därmed handlat om mångmiljonbelopp som flyttats från utbildningsförvaltningen till Säfflebostäder.

Om skolan vill lämna lokalerna i förtid, finns det möjligheter att gå de till mötes då?

– Den diskussionen, om den blir aktuell, får vi ta internt i kommunen, säger Gustaf Andersson.