2015-02-19 14:45

2015-03-13 13:41

138 spelare i Schackfyran

SÄFFLE: Populärt spel bland skoleleverna

138 elever från åtta fjärdeklasser i Säffle var med och tävlade i klassikern Schackfyran som den här veckans avgjordes.

Schack har alltid varit populärt bland skolbarn i Säffle men så har Säffle schackklubb också lagt ned ett strävsamt och mödosamt arbete för att skapa intresse. Schackfyran är det stora paradnumret när det gäller tävlingar för skolelever och i år blev det deltagarrekord i tävlingen.

– 138 barn har varit med och spelat vilket är deltagarrekord. Det är fantastiskt roligt, säger schackentusiasten Björn Wiklund.

I finalen i kyrkans församlingssal var det 120 av fjärdeklassarna som deltog och kampen gällde två platser i riksfinalen som avgörs i Västerås på själva nationaldagen den 6 juni. Där kommer 2 500 elever från 120 klasser från hela Sverige att tävla. Det blev en stenhård kamp om de två platserna och det var Tingvallaskolan som drog längsta strået tack vare klasserna 4A och 4B. Trea blev Nysäter som, precis som Botilsäter och Värmlandsbro, var med i Schackfyran för allra första gången.

– Det var roligt att vi hade tre nya skolor med i tävlingen, tyckte Björn Wiklund.

Ytterligare en rolig tävling kommer att avgöras under våren, nämligen Schackfyrankungen där de 30 bästa från Säffles fyror kommer att inbjudas till en tävling med sikte på finalen som spelas i samband med SM i Sunne i april.

Schack har alltid varit populärt bland skolbarn i Säffle men så har Säffle schackklubb också lagt ned ett strävsamt och mödosamt arbete för att skapa intresse. Schackfyran är det stora paradnumret när det gäller tävlingar för skolelever och i år blev det deltagarrekord i tävlingen.

– 138 barn har varit med och spelat vilket är deltagarrekord. Det är fantastiskt roligt, säger schackentusiasten Björn Wiklund.

I finalen i kyrkans församlingssal var det 120 av fjärdeklassarna som deltog och kampen gällde två platser i riksfinalen som avgörs i Västerås på själva nationaldagen den 6 juni. Där kommer 2 500 elever från 120 klasser från hela Sverige att tävla. Det blev en stenhård kamp om de två platserna och det var Tingvallaskolan som drog längsta strået tack vare klasserna 4A och 4B. Trea blev Nysäter som, precis som Botilsäter och Värmlandsbro, var med i Schackfyran för allra första gången.

– Det var roligt att vi hade tre nya skolor med i tävlingen, tyckte Björn Wiklund.

Ytterligare en rolig tävling kommer att avgöras under våren, nämligen Schackfyrankungen där de 30 bästa från Säffles fyror kommer att inbjudas till en tävling med sikte på finalen som spelas i samband med SM i Sunne i april.