2015-02-07 06:00

2015-03-13 13:43

"Det här är naturligtvis jätteallvarligt"

SÄFFLE: Ingemar Rosén om behovet av förändring

Flyttlådorna var inte ens uppackade när nya kommunchefen Ingemar Rosén fick kännedom om den ekonomiska härdsmältan på utbildningsförvaltningen.
– Jag fick information om läget redan min andra dag, säger han.

Ingemar Rosén gjorde sin första dag som ny kommunchef i måndags. Han hade knappast förväntat sig en inledning som den det nu har blivit.

I tisdags så fick han en redogörelse om mångmiljonunderskottet i barn- och utbildningsnämnden och orsakerna till att det ser ut som det gör.

– Nej, vad är nu det här hann jag tänka. Samtidigt så var jag snabb med att få klart för mig vad som hade hänt, vad som hade gjorts åt det och att det inte fanns inslag av att någon hade agerat för egen vinnings skull.

Han berättar att han känner sig trygg med det arbete som Elisabeth H Solberg har lett sedan i våras.

Och att detta arbete också kommer förhindra liknande händelser i framtiden.

– Jag vill inte alls förminska allvaret i detta och det är jättetråkigt att det har blivit såhär. Men jag tycker Elisabeth har visat kurage och jag har stort förtroende för henne som förvaltningschef.

Ser du att det finns behov av förändringar av kommunens organisation i stort?

– Det är såklart väldigt tidigt för mig. Men en kommun är en sådan komplex organisation så det finns alltid förbättringsmöjligheter, säger Ingemar Rosén.

Ingemar Rosén gjorde sin första dag som ny kommunchef i måndags. Han hade knappast förväntat sig en inledning som den det nu har blivit.

I tisdags så fick han en redogörelse om mångmiljonunderskottet i barn- och utbildningsnämnden och orsakerna till att det ser ut som det gör.

– Nej, vad är nu det här hann jag tänka. Samtidigt så var jag snabb med att få klart för mig vad som hade hänt, vad som hade gjorts åt det och att det inte fanns inslag av att någon hade agerat för egen vinnings skull.

Han berättar att han känner sig trygg med det arbete som Elisabeth H Solberg har lett sedan i våras.

Och att detta arbete också kommer förhindra liknande händelser i framtiden.

– Jag vill inte alls förminska allvaret i detta och det är jättetråkigt att det har blivit såhär. Men jag tycker Elisabeth har visat kurage och jag har stort förtroende för henne som förvaltningschef.

Ser du att det finns behov av förändringar av kommunens organisation i stort?

– Det är såklart väldigt tidigt för mig. Men en kommun är en sådan komplex organisation så det finns alltid förbättringsmöjligheter, säger Ingemar Rosén.