2015-01-29 06:00

2015-03-13 13:41

Familj utvisas till Syrien?

SÄFFLE: Flyktingfamilj i Säffle har plågats av ovisshet i nio år

För tolv år sedan flydde Awny Qandel från krig och förföljelse i Palestina och hamnade i Säffle. Tre år senare kom hans familj hit. Trots många års kamp har de ännu inte fått uppehållstillstånd utan hotas nu av utvisning. Men de har inget land att återvända till och kommer därför att utvisas till Jordanien, Libanon – eller terrorn i Syrien.

– Mina föräldrar mår väldigt dåligt och mina småsyskon förstår inte varför de måste lämna det land där de vuxit upp för att flytta till ett land de inte har några band med.

Det berättar 16-åriga Batool som är Awny och Samyas äldsta dotter. Batool har två bröder; Thaer som är 18 år och Nael som är 13, samt en lillasyster som heter Lollo, är sju år och född i Sverige. Syskonen känner inte till något annat land än Sverige där de vuxit upp, går i skola och har sina kompisar.

– Pappa kom hit 2003 och vi andra kom tre år senare. Jag visste inte ens att jag inte var svensk förrän jag var elva år. Vi skulle resa på klassresa till Norge men jag inte fick följa med eftersom jag inte fick lämna Sverige, berättar Batool som när hon fick veta sanningen om sin bakgrund fick en svår chock, blev apatisk och svårt traumatiserad innan hon återhämtade sig.

Har kämpat i nio år

Hennes föräldrar hade inte berättat om familjens trassiliga situation och att barnen inte var svenskar.

– Vi ville inte oroa barnen med den tunga bördan. Vi var säkra på att vi skulle få stanna i Sverige som vi visste var ett humant och mänskligt land, förklarar Samya.

Men familjen fick aldrig något besked om uppehållstillstånd och den slitsamma processen har nu pågått i nio år. Migrationsverkets senaste beslut är att familjen inte får något uppehållstillstånd utan ska utvisas. Men eftersom de inte kan återvända till Palestina kommer de att skickas till Jordanien, Libanon eller Syrien. Där har man klargjort att man inte kommer att ta emot familjen.

Moment 22

Det är nämligen länder som familjen helt saknar band och kopplingar till och barnen berättar att de är rädda för vad som kan hända om de måste lämna tryggheten i Säffle och förflyttas till ett främmande land där risken är stor för förföljelse, hot och våld.

Situationen tar hårt på familjen. Ångest och sömnbrist tillhör vardagen och präglar den ständiga dialogen med svenska och utländska myndigheter. Rose-Marie Hultebring har blivit god vän med familjen. Hon har hjälpt till i kontakten med myndigheterna och är upprörd över hur familjen har blivit behandlad och att väntan på uppehållstillstånd blivit så lång.

– Migrationsverket har skött det här ärendet synnerligen illa och på olika sätt skapat en Moment 22-situation. Ingen ska behöva utsättas för detta, speciellt inte en småbarnsfamilj som hela tiden varit uppriktig, följt alla regler och inte dolt någonting, säger hon.

Hon menar att inkompetens, inkonsekvens, otydliga regeltolkningar och en kedja av missuppfattningar och feltolkningar har försatt familjen i en mardrömssituation.

Rose-Marie sätter sitt hopp till en ny lag som trädde i kraft i somras. Det är en lagparagraf där myndigheten tar hänsyn till ömmande omständigheter och tar större hänsyn till barns situation.

– Alla som granskar den här familjens situation och bakgrund inser direkt att här finns alla skäl att låta familjen stanna, anser hon.

Hon har gjort en personlig reflektion med anledning av familjens öde:

– Det är skrämmande att ett föregångsland gällande barn faktiskt inte följer barnkonventionen som borde vara en del av svensk lagstiftning.

– Mina föräldrar mår väldigt dåligt och mina småsyskon förstår inte varför de måste lämna det land där de vuxit upp för att flytta till ett land de inte har några band med.

Det berättar 16-åriga Batool som är Awny och Samyas äldsta dotter. Batool har två bröder; Thaer som är 18 år och Nael som är 13, samt en lillasyster som heter Lollo, är sju år och född i Sverige. Syskonen känner inte till något annat land än Sverige där de vuxit upp, går i skola och har sina kompisar.

– Pappa kom hit 2003 och vi andra kom tre år senare. Jag visste inte ens att jag inte var svensk förrän jag var elva år. Vi skulle resa på klassresa till Norge men jag inte fick följa med eftersom jag inte fick lämna Sverige, berättar Batool som när hon fick veta sanningen om sin bakgrund fick en svår chock, blev apatisk och svårt traumatiserad innan hon återhämtade sig.

Har kämpat i nio år

Hennes föräldrar hade inte berättat om familjens trassiliga situation och att barnen inte var svenskar.

– Vi ville inte oroa barnen med den tunga bördan. Vi var säkra på att vi skulle få stanna i Sverige som vi visste var ett humant och mänskligt land, förklarar Samya.

Men familjen fick aldrig något besked om uppehållstillstånd och den slitsamma processen har nu pågått i nio år. Migrationsverkets senaste beslut är att familjen inte får något uppehållstillstånd utan ska utvisas. Men eftersom de inte kan återvända till Palestina kommer de att skickas till Jordanien, Libanon eller Syrien. Där har man klargjort att man inte kommer att ta emot familjen.

Moment 22

Det är nämligen länder som familjen helt saknar band och kopplingar till och barnen berättar att de är rädda för vad som kan hända om de måste lämna tryggheten i Säffle och förflyttas till ett främmande land där risken är stor för förföljelse, hot och våld.

Situationen tar hårt på familjen. Ångest och sömnbrist tillhör vardagen och präglar den ständiga dialogen med svenska och utländska myndigheter. Rose-Marie Hultebring har blivit god vän med familjen. Hon har hjälpt till i kontakten med myndigheterna och är upprörd över hur familjen har blivit behandlad och att väntan på uppehållstillstånd blivit så lång.

– Migrationsverket har skött det här ärendet synnerligen illa och på olika sätt skapat en Moment 22-situation. Ingen ska behöva utsättas för detta, speciellt inte en småbarnsfamilj som hela tiden varit uppriktig, följt alla regler och inte dolt någonting, säger hon.

Hon menar att inkompetens, inkonsekvens, otydliga regeltolkningar och en kedja av missuppfattningar och feltolkningar har försatt familjen i en mardrömssituation.

Rose-Marie sätter sitt hopp till en ny lag som trädde i kraft i somras. Det är en lagparagraf där myndigheten tar hänsyn till ömmande omständigheter och tar större hänsyn till barns situation.

– Alla som granskar den här familjens situation och bakgrund inser direkt att här finns alla skäl att låta familjen stanna, anser hon.

Hon har gjort en personlig reflektion med anledning av familjens öde:

– Det är skrämmande att ett föregångsland gällande barn faktiskt inte följer barnkonventionen som borde vara en del av svensk lagstiftning.