2015-01-28 16:59

2015-01-28 16:59

SD: "Vi värnar om de här människorna"

SÄFFLE: Het debatt i fullmäktige

Ska Säffle kommun fortsätta att ta emot 20 nyanlända invandrare per år?

Den frågan debatterades i närmare 1,5 timme i kommunfullmäktige.

Säffle kommun har fått ett avtal om överenskommelse gällande mottagande och bosättning av nyanlända invandrare.

20 nyanlända årligen, från och med i år, gäller överenskommelsen.

Sverigedemokraterna inledde debatten genom Billy Johansson och Jimmy Jonasson.

– Vilka prognoser har ni för kostnaderna för det här?, undrade Billy Johansson.

– Syftet med avtalet handlar inte om att säkerställa en ekonomisk tillväxt. Det man hör från dem som är positiva till avtalet med Migrationsverket är känsloargument som inte alls är seriösa i den situation som Säffle är i, fyllde Jimmy Jonasson i. Vi kan inte påverka privata aktörers beslut att lägga en flyktingförläggning i Säffle. Det vi kan påverka är avtalet med Migrationsverket.

Luz Enith Martinez (V) tog plats i talarstolen.

– Har man en attityd där invandring inte är välkommen skapar man polarisering. Integrationen fungerar inte som den ska. Men man måste våga prata om det.

Lillie Karlsson (S) var förvånad över SD:s inlägg.

– I dag har det varit två Sverigedemokrater uppe som varit mån om vår ekonomi. För några månader sedan skulle vi bestämma om budgeten. Det är mycket märkligt att ingen Sverigedemokrat då varken stödde vår eller majoritetens förslag till budget.

Jimmy Jonasson (SD) gav snabbt sin replik.

– Vi är mer eller mindre ett helt nytt gäng. Vi vill inte ta ställning om man inte har underlaget. Det ska vara seriöst och vi ska veta att vi väljer rätt. I framtiden kommer vi att göra det. Vi lär oss snabbt, så det kommer gå bra detta.

”Är du lönsam?”

Dag Rogne (C) tyckte att perspektivet hamnat fel.

– Var är de som kom på 90-talet idag? Vad kostar en invandrare? Ja, och vad kostar ett barn som föds, som ska gå igenom skolgången? En tillgång eller en belastning? Där skiljer sig vårt synsätt åt. De som kommer hit är en tillgång.

Ola Johansson (M) var inne på samma linje.

– Är du lönsam lilla vän? Så resonerar vi inte överallt. Det är inte bra när folk inte har arbete. Integrationspolitiken har mycket stora problem men nu pratar vi 20 platser. Vi får ta ned diskussionen på rätt nivå. Vi behöver dessa platser.

Arina Ljung (S) menade att utan invandring stannar Sverige.

– Vid såna här tillfällen kan jag inte vara tyst. Vi måste prata men hur väljer vi att prata om det? Invandring ska inte beskrivas som en belastning. Enligt Migrationsinfo har 200 000 ungdomar utländska personer att tacka för sina jobb.

Analfabeter

Billy Johansson fick ordet igen.

– 20 platser är minimum. Vi har tagit emot många fler än så. Avtalet är prestationsbaserat, tar vi emot fler får vi mer pengar. Men vi måste kunna prata om att det är en kostnad för kommunen. Hur ska det finansieras? Ska vi höja skatten? Ska vi ha neddragning i äldreomsorgen? Berätta gärna hur ni har tänkt. Vi ser inte flyktingar som en belastning. Men vi har ett integrationsproblem som vi måste ta itu med.

Partikamraten Jonasson sa i nästa inlägg att invandring är bra, men att det är dags att sätta stopp nu, innan belastningen blir för stor. Han menade också, att det är bättre att hjälpa flyktingar på plats eller i grannländer. Olof Olzén (SD) lyfte analfabeter och den långa tid det kan ta innan en analfabet kommer in i samhället.

Stina Höök (M) menade att debatten handlade om människosyn.

– Vi behöver fler i vår kommun för vår fortsatta utvecklings skull. Men hur gör vi detta på bästa sätt? Där finns mycket övrigt att önska. Hur kan vi göra det här mycket bättre? Så att de som kommer hit kan vara en tillgång för oss. Och om vi ska prata om belastning, hur mycket kostar det att få en infödd Säfflebo i arbete? Med skola och så vidare. 25 procent får kanske inte ett arbete direkt. Ska vi slänga ut dem ur kommunen också? Ska vi försöka hjälpa dem i arbete precis som vi får våra nya invånare i arbete. Andra länder klarar det. I Kanada är integrationsprocessen sex månader. I grund och botten handlar det om hur vi ser på andra människor.

”Bättre integration”

Sverigedemokraterna bemötte Stina Hööks uttalande om att ”slänga ut” personer och menade att det inte är tal om att slänga ut någon.

Diskussionen fortsatte, med prat om människosyn.

– Jag har en bättre människosyn än de som förespråkar massinvandring, sa Jimmy Jonasson. Ja, vi behöver fler invånare i Säffle. Men är det flyktingar som ska se till att Säffle överlever? Företagsamheten är viktigare.

Billy Johansson fortsatte:

– Vi önskar en bättre integration. Men vi har inte lösningen och det har inte ni heller, annars hade ni sagt den. Arbetslösheten är inte bra för flyktingar. I Säffle kommun har arbetslösheten stigit. Vi måste få Säfflebor i arbete först, innan vi skriver på avtal. Varför har ni inte tagit tag i det här?

”Ingen svarar”

Luz Enith Martinez höll inte med om Sverigedemokraterna om att det är bättre att hjälpa drabbade på plats.

– Man väljer inte att födas mitt i en konflikt. Det jag hör är ”du är inte tillräckligt värd att komma hit”.

Kristdemokraten Malin Nygren tog också plats i talarstolen.

– Ordet massinvandring nämns här. Vad jag vet är det inte det vi pratar om just här. Jag vet inte om någon förespråkar en massinvandring heller. Men grannområdena till de krigsdrabbade länderna, där är det så. Här är det ett beslut om 20 platser det handlar om.

Hon, liksom andra politiker vittnade om sina upplevelser från flyktingläger de besökt genom åren och menade att situationen där är horribel.

– Jag kan absolut inte påstå att det är bra i lägren. Självklart är det inte bra där, men det man måste tänka på är att man hjälper fler att få tak över huvudet, att slippa kriget, få mat och vatten för dagen. Det ska vara prio. Någon gång måste ni förstå att det här inte fungerar. Just angående Säffle så har Billy sagt bra grejer och ställt frågor men ingen svarar. Ingen har några svar, sa Jimmy Jonasson.

Röstade nej

Ann Mlakar (S) gav sig också in i debatten.

– Krig och katastrofer väntar inte på att Sverige har i ordning skolor och boende. Krig och fasor händer och då måste människor fly. Självklart kan vi hjälpa dem på plats också, men till exempel korruption är stort i många av de här områdena. Självklart kan vi ta emot den promille av behövande folk som kommer till Europa.

Anns partikamrat Bo Augustsson (S) gick tillbaka till diskussionen om människosyn.

– Att sätta en prislapp på vad det kostar att ha human människosyn är väldigt konstigt. 20 personer handlar det om. Det vi diskuterat är bra använd tid. Det här har bevisat vad vi har för människosyn, vi som sitter i fullmäktige.

Jimmy Jonasson höll inte med.

– När Sverigedemokrater pratar om ekonomi pratar ni om människosyn.

Även Billy Johansson var inne på samma linje.

– Jag vet inte vad ni menar med att vi har en delad människosyn. UNHCR vet att jag och Jimmy är månadsgivare. Vi ger pengar till deras flyktingorgan. Vi värnar om de här människorna.

Beslutet blev att Säffle kommun ska skriva på överenskommelsen. 35 ledamöter röstade ja och sex röstade nej.

Sverigedemokraternas alla ledamöter röstade nej och valde också att reservera sig mot beslutet.

Debatten i sin helhet finns på Säffle kommuns hemsida.

Säffle kommun har fått ett avtal om överenskommelse gällande mottagande och bosättning av nyanlända invandrare.

20 nyanlända årligen, från och med i år, gäller överenskommelsen.

Sverigedemokraterna inledde debatten genom Billy Johansson och Jimmy Jonasson.

– Vilka prognoser har ni för kostnaderna för det här?, undrade Billy Johansson.

– Syftet med avtalet handlar inte om att säkerställa en ekonomisk tillväxt. Det man hör från dem som är positiva till avtalet med Migrationsverket är känsloargument som inte alls är seriösa i den situation som Säffle är i, fyllde Jimmy Jonasson i. Vi kan inte påverka privata aktörers beslut att lägga en flyktingförläggning i Säffle. Det vi kan påverka är avtalet med Migrationsverket.

Luz Enith Martinez (V) tog plats i talarstolen.

– Har man en attityd där invandring inte är välkommen skapar man polarisering. Integrationen fungerar inte som den ska. Men man måste våga prata om det.

Lillie Karlsson (S) var förvånad över SD:s inlägg.

– I dag har det varit två Sverigedemokrater uppe som varit mån om vår ekonomi. För några månader sedan skulle vi bestämma om budgeten. Det är mycket märkligt att ingen Sverigedemokrat då varken stödde vår eller majoritetens förslag till budget.

Jimmy Jonasson (SD) gav snabbt sin replik.

– Vi är mer eller mindre ett helt nytt gäng. Vi vill inte ta ställning om man inte har underlaget. Det ska vara seriöst och vi ska veta att vi väljer rätt. I framtiden kommer vi att göra det. Vi lär oss snabbt, så det kommer gå bra detta.

”Är du lönsam?”

Dag Rogne (C) tyckte att perspektivet hamnat fel.

– Var är de som kom på 90-talet idag? Vad kostar en invandrare? Ja, och vad kostar ett barn som föds, som ska gå igenom skolgången? En tillgång eller en belastning? Där skiljer sig vårt synsätt åt. De som kommer hit är en tillgång.

Ola Johansson (M) var inne på samma linje.

– Är du lönsam lilla vän? Så resonerar vi inte överallt. Det är inte bra när folk inte har arbete. Integrationspolitiken har mycket stora problem men nu pratar vi 20 platser. Vi får ta ned diskussionen på rätt nivå. Vi behöver dessa platser.

Arina Ljung (S) menade att utan invandring stannar Sverige.

– Vid såna här tillfällen kan jag inte vara tyst. Vi måste prata men hur väljer vi att prata om det? Invandring ska inte beskrivas som en belastning. Enligt Migrationsinfo har 200 000 ungdomar utländska personer att tacka för sina jobb.

Analfabeter

Billy Johansson fick ordet igen.

– 20 platser är minimum. Vi har tagit emot många fler än så. Avtalet är prestationsbaserat, tar vi emot fler får vi mer pengar. Men vi måste kunna prata om att det är en kostnad för kommunen. Hur ska det finansieras? Ska vi höja skatten? Ska vi ha neddragning i äldreomsorgen? Berätta gärna hur ni har tänkt. Vi ser inte flyktingar som en belastning. Men vi har ett integrationsproblem som vi måste ta itu med.

Partikamraten Jonasson sa i nästa inlägg att invandring är bra, men att det är dags att sätta stopp nu, innan belastningen blir för stor. Han menade också, att det är bättre att hjälpa flyktingar på plats eller i grannländer. Olof Olzén (SD) lyfte analfabeter och den långa tid det kan ta innan en analfabet kommer in i samhället.

Stina Höök (M) menade att debatten handlade om människosyn.

– Vi behöver fler i vår kommun för vår fortsatta utvecklings skull. Men hur gör vi detta på bästa sätt? Där finns mycket övrigt att önska. Hur kan vi göra det här mycket bättre? Så att de som kommer hit kan vara en tillgång för oss. Och om vi ska prata om belastning, hur mycket kostar det att få en infödd Säfflebo i arbete? Med skola och så vidare. 25 procent får kanske inte ett arbete direkt. Ska vi slänga ut dem ur kommunen också? Ska vi försöka hjälpa dem i arbete precis som vi får våra nya invånare i arbete. Andra länder klarar det. I Kanada är integrationsprocessen sex månader. I grund och botten handlar det om hur vi ser på andra människor.

”Bättre integration”

Sverigedemokraterna bemötte Stina Hööks uttalande om att ”slänga ut” personer och menade att det inte är tal om att slänga ut någon.

Diskussionen fortsatte, med prat om människosyn.

– Jag har en bättre människosyn än de som förespråkar massinvandring, sa Jimmy Jonasson. Ja, vi behöver fler invånare i Säffle. Men är det flyktingar som ska se till att Säffle överlever? Företagsamheten är viktigare.

Billy Johansson fortsatte:

– Vi önskar en bättre integration. Men vi har inte lösningen och det har inte ni heller, annars hade ni sagt den. Arbetslösheten är inte bra för flyktingar. I Säffle kommun har arbetslösheten stigit. Vi måste få Säfflebor i arbete först, innan vi skriver på avtal. Varför har ni inte tagit tag i det här?

”Ingen svarar”

Luz Enith Martinez höll inte med om Sverigedemokraterna om att det är bättre att hjälpa drabbade på plats.

– Man väljer inte att födas mitt i en konflikt. Det jag hör är ”du är inte tillräckligt värd att komma hit”.

Kristdemokraten Malin Nygren tog också plats i talarstolen.

– Ordet massinvandring nämns här. Vad jag vet är det inte det vi pratar om just här. Jag vet inte om någon förespråkar en massinvandring heller. Men grannområdena till de krigsdrabbade länderna, där är det så. Här är det ett beslut om 20 platser det handlar om.

Hon, liksom andra politiker vittnade om sina upplevelser från flyktingläger de besökt genom åren och menade att situationen där är horribel.

– Jag kan absolut inte påstå att det är bra i lägren. Självklart är det inte bra där, men det man måste tänka på är att man hjälper fler att få tak över huvudet, att slippa kriget, få mat och vatten för dagen. Det ska vara prio. Någon gång måste ni förstå att det här inte fungerar. Just angående Säffle så har Billy sagt bra grejer och ställt frågor men ingen svarar. Ingen har några svar, sa Jimmy Jonasson.

Röstade nej

Ann Mlakar (S) gav sig också in i debatten.

– Krig och katastrofer väntar inte på att Sverige har i ordning skolor och boende. Krig och fasor händer och då måste människor fly. Självklart kan vi hjälpa dem på plats också, men till exempel korruption är stort i många av de här områdena. Självklart kan vi ta emot den promille av behövande folk som kommer till Europa.

Anns partikamrat Bo Augustsson (S) gick tillbaka till diskussionen om människosyn.

– Att sätta en prislapp på vad det kostar att ha human människosyn är väldigt konstigt. 20 personer handlar det om. Det vi diskuterat är bra använd tid. Det här har bevisat vad vi har för människosyn, vi som sitter i fullmäktige.

Jimmy Jonasson höll inte med.

– När Sverigedemokrater pratar om ekonomi pratar ni om människosyn.

Även Billy Johansson var inne på samma linje.

– Jag vet inte vad ni menar med att vi har en delad människosyn. UNHCR vet att jag och Jimmy är månadsgivare. Vi ger pengar till deras flyktingorgan. Vi värnar om de här människorna.

Beslutet blev att Säffle kommun ska skriva på överenskommelsen. 35 ledamöter röstade ja och sex röstade nej.

Sverigedemokraternas alla ledamöter röstade nej och valde också att reservera sig mot beslutet.

Debatten i sin helhet finns på Säffle kommuns hemsida.