2015-01-20 12:47

2015-01-21 09:28

Omsorgspersonal slår larm

SÄFFLE: Anmäler missförhållanden

Personal inom omsorgen i Säffle kommun har anmält att det förekommit missförhållanden i verksamheten. Man ger exempel på flera fall, där brukare ska ha kränkts av personal.

Den första händelsen som anmälts till socialnämnden i Säffle ska ha skett i oktober förra året. Det var i samband med ett avstämningsmöte tidigare i veckan som uppgifterna om missförhållanden framkom under enskilda samtal, och det fattades då beslut att lex sarah-anmäla två situationer.

En brukare ska ha haft helgmys när en personal kom in och slängde det till tillfället inköpta godiset. Brukaren ska själv ha bekostat sitt godis och fått tillsagt att ”sånt spar vi inte här enligt vad som är bestämt”. Men någon sådan bestämmelse finns inte, och det här fick en annan personal att reagera.

Under de enskilda samtalen framkom uppgifter som föranledde ytterligare en lex sarah-rapport.

Brukaren som berörs i det här fallet har blivit av med personliga ägodelar och samlarmaterial. Personal ska ha slängt detta mot brukarens vilja, något som i rapporten ses som en kränkning och ett psykiskt övergrepp.

Den första händelsen som anmälts till socialnämnden i Säffle ska ha skett i oktober förra året. Det var i samband med ett avstämningsmöte tidigare i veckan som uppgifterna om missförhållanden framkom under enskilda samtal, och det fattades då beslut att lex sarah-anmäla två situationer.

En brukare ska ha haft helgmys när en personal kom in och slängde det till tillfället inköpta godiset. Brukaren ska själv ha bekostat sitt godis och fått tillsagt att ”sånt spar vi inte här enligt vad som är bestämt”. Men någon sådan bestämmelse finns inte, och det här fick en annan personal att reagera.

Under de enskilda samtalen framkom uppgifter som föranledde ytterligare en lex sarah-rapport.

Brukaren som berörs i det här fallet har blivit av med personliga ägodelar och samlarmaterial. Personal ska ha slängt detta mot brukarens vilja, något som i rapporten ses som en kränkning och ett psykiskt övergrepp.