2018-06-29 06:00

2018-06-29 06:00

Milanoir - Läcker estetik, frustrerande spel

Action

Milanoir
Switch/Windows/PS4/Xbox One
Åldersmärkning: 18
Betyg:

Det här är ett koncept som bara borde ha varit oemotståndligt. En spelvariant av gamla elaka, skitiga italienska lågbudgetgangsterfilmer – komplett med amoraliskt våld och så fula trutar att ingen tvål i världen rår på dem.

Och det börjar ganska bra. Det räcker med musiken och huvudkaraktärens gånganimation (hans ben ser ut som spaghetti) för att jag ska bli charmad. Men sedan börjar själva spelet, och då är det lättare att hålla sig för skratt. Inte för att det saknas goda ansatser här, med varierade små actionsekvenser och en medvetet befängd b-intrig.

Men tyvärr är spelet hemskt ojämnt. Kontrollerna är tröga och frustrerande, bossarna är mer uthållighetstest än underhållande strider och de ideliga quicktime-inslagen är otroligt tröttsamma. Resultatet är ett spel som är betydligt svårare att tycka om än det borde vara. Inte utan sina förtjänster, men som helhet mer irriterande än roligt att faktiskt spela – hur träffsäker estetiken än må vara.

Joakim Kilman

Det här är ett koncept som bara borde ha varit oemotståndligt. En spelvariant av gamla elaka, skitiga italienska lågbudgetgangsterfilmer – komplett med amoraliskt våld och så fula trutar att ingen tvål i världen rår på dem.

Och det börjar ganska bra. Det räcker med musiken och huvudkaraktärens gånganimation (hans ben ser ut som spaghetti) för att jag ska bli charmad. Men sedan börjar själva spelet, och då är det lättare att hålla sig för skratt. Inte för att det saknas goda ansatser här, med varierade små actionsekvenser och en medvetet befängd b-intrig.

Men tyvärr är spelet hemskt ojämnt. Kontrollerna är tröga och frustrerande, bossarna är mer uthållighetstest än underhållande strider och de ideliga quicktime-inslagen är otroligt tröttsamma. Resultatet är ett spel som är betydligt svårare att tycka om än det borde vara. Inte utan sina förtjänster, men som helhet mer irriterande än roligt att faktiskt spela – hur träffsäker estetiken än må vara.

Joakim Kilman

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.