2018-06-14 16:59

2018-06-14 16:59

Yoku’s Island Express - Charmerande, färgrik genremix

Plattformsspel

Yoku’s Island Express
Windows/Switch/PS4/Xbox One
Villa Gorilla
Åldersmärkning: 7
Betyg:

Det här var sannerligen en trevlig överraskning. På något sätt hade Yoku’s Island Express flugit helt under min radar. Konceptet är nämligen smått fantastiskt i all sin enkelhet, och glädjande nog är även genomförandet riktigt gediget.

Svenska utvecklarna Villa Gorilla fick för sig att de skulle göra ett öppet plattformsäventyr i metroidvania-stil – och para detta med flipperspel. Det må låta udda, men så snart du börjar spela Yoku’s Island Express känns det fullständigt naturligt.

Du spelar som en liten skalbaggeliknande figur som släpar omkring på en flipperkula. Du kan inte hoppa med den där tunga kulan, och måste istället använda flipprar som finns placerade på strategiska platser över hela världen.

Vissa områden är designade som flipperbord där du kan samla en massa frukt istället för poäng. Frukten kan sedan låsa upp fler flipprar som kan ta dig till nya områden. Du träffar också diverse andra figurer i den lummiga, labyrintliknande skogen. Dessa kan ge dig uppdrag, tips eller nya föremål som hjälper dig på olika sätt.

Flippermekaniken är tajt och tillfredsställande, bandesignen är genomtänkt (om än lite förvirrande emellanåt med alla slingrande passager kors och tvärs) och estetiken är fantastiskt trevlig. Det här är ett färggrant och inbjudande spel som lyckas fånga den där gamla skolans plattformscharm utan att det blir poserande eller tillgjort.

Yoku’s Island Express är en lyckad genremix, och skapar något eget av två väldigt klassiska ingredienser. Ett utmärkt sommarspel för regniga semesterdagar.

Joakim Kilman

Det här var sannerligen en trevlig överraskning. På något sätt hade Yoku’s Island Express flugit helt under min radar. Konceptet är nämligen smått fantastiskt i all sin enkelhet, och glädjande nog är även genomförandet riktigt gediget.

Svenska utvecklarna Villa Gorilla fick för sig att de skulle göra ett öppet plattformsäventyr i metroidvania-stil – och para detta med flipperspel. Det må låta udda, men så snart du börjar spela Yoku’s Island Express känns det fullständigt naturligt.

Du spelar som en liten skalbaggeliknande figur som släpar omkring på en flipperkula. Du kan inte hoppa med den där tunga kulan, och måste istället använda flipprar som finns placerade på strategiska platser över hela världen.

Vissa områden är designade som flipperbord där du kan samla en massa frukt istället för poäng. Frukten kan sedan låsa upp fler flipprar som kan ta dig till nya områden. Du träffar också diverse andra figurer i den lummiga, labyrintliknande skogen. Dessa kan ge dig uppdrag, tips eller nya föremål som hjälper dig på olika sätt.

Flippermekaniken är tajt och tillfredsställande, bandesignen är genomtänkt (om än lite förvirrande emellanåt med alla slingrande passager kors och tvärs) och estetiken är fantastiskt trevlig. Det här är ett färggrant och inbjudande spel som lyckas fånga den där gamla skolans plattformscharm utan att det blir poserande eller tillgjort.

Yoku’s Island Express är en lyckad genremix, och skapar något eget av två väldigt klassiska ingredienser. Ett utmärkt sommarspel för regniga semesterdagar.

Joakim Kilman

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.