2018-06-14 16:59

2018-06-14 16:59

Football, Tactics and Glory - Fotboll för strateger

Sport

Football, Tactics and Glory
Windows
Creoteam
Åldersmärkning: 7
Betyg:

Fotbolls-VM är igång, och alla de som inte gillar fotboll får stå ut med att vi andra bara pratar om en sak i en månad framöver. För egen del är en viktig del av fotbollsyran att komma i rätt sinnesstämning med fotbollsspelande i olika former. De mest uppenbara är FIFA- och Football Manager-serierna, men nu finns ett nytt alternativ för den som vill ha något mer udda.

Football, Tactics and Glory är en omständlig titel, men bakom namnet döljer sig ett smart och underhållande litet strategispel där fotboll möter schack – ungefär. Konceptet är att du tar över ett sopigt lag i lägsta divisionen och måste ta det hela vägen upp till toppen. Du behöver träna upp lovande spelare från ungdomslaget, uppgradera arenan och träningsfaciliteterna och helst vinna en och annan match.

Det hela låter mer komplicerat än det är, då spelet är ganska avskalat och strömlinjeformat. Själva matcherna är turordningsbaserade, och låter varje spelare göra tre drag var åt gången. Att hinna få upp bollen i skottläge på tre drag är inte det lättaste. Det hela påminner en hel del om gamla brädspelet Blood Bowl, fast betydligt mindre våldsamt.

Rent tekniskt är Football, Tactics and Glory ganska fattigt. Grafiken är ganska hiskelig, och gränssnittet är inte direkt inbjudande, men spelet lyckas ändå resa sig över sin bleka presentation och haka fast mig. Det här är ett sådant där spel som får dig att jubla i triumf och slita ditt hår i frustration om vartannat – vilket är precis som det ska vara i fotboll.

För den som vill ha något mer lättuggat än Football Manager, men samtidigt mer fokuserat på hjärna än flinka händer, är Football, Tactics and Glory definitivt värt en titt.

Joakim Kilman

Fotbolls-VM är igång, och alla de som inte gillar fotboll får stå ut med att vi andra bara pratar om en sak i en månad framöver. För egen del är en viktig del av fotbollsyran att komma i rätt sinnesstämning med fotbollsspelande i olika former. De mest uppenbara är FIFA- och Football Manager-serierna, men nu finns ett nytt alternativ för den som vill ha något mer udda.

Football, Tactics and Glory är en omständlig titel, men bakom namnet döljer sig ett smart och underhållande litet strategispel där fotboll möter schack – ungefär. Konceptet är att du tar över ett sopigt lag i lägsta divisionen och måste ta det hela vägen upp till toppen. Du behöver träna upp lovande spelare från ungdomslaget, uppgradera arenan och träningsfaciliteterna och helst vinna en och annan match.

Det hela låter mer komplicerat än det är, då spelet är ganska avskalat och strömlinjeformat. Själva matcherna är turordningsbaserade, och låter varje spelare göra tre drag var åt gången. Att hinna få upp bollen i skottläge på tre drag är inte det lättaste. Det hela påminner en hel del om gamla brädspelet Blood Bowl, fast betydligt mindre våldsamt.

Rent tekniskt är Football, Tactics and Glory ganska fattigt. Grafiken är ganska hiskelig, och gränssnittet är inte direkt inbjudande, men spelet lyckas ändå resa sig över sin bleka presentation och haka fast mig. Det här är ett sådant där spel som får dig att jubla i triumf och slita ditt hår i frustration om vartannat – vilket är precis som det ska vara i fotboll.

För den som vill ha något mer lättuggat än Football Manager, men samtidigt mer fokuserat på hjärna än flinka händer, är Football, Tactics and Glory definitivt värt en titt.

Joakim Kilman

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.