2018-05-17 21:36

2018-05-17 21:36

Death Road to Canada - En charmig undergångsbagatell

Action

Death Road to CanadaSwitch/PS4/Windows/Xbox OneRocketcat Games. Åldersmärkning: 12
Betyg:

I floden av zomiespel med överlevnadstema är det skönt med ett som totalt vägrar att ta sig självt och sin premiss på något som helst allvar. Death Road to Canada går ut på att du ska fly zombieapokalypsen i USA, till säkerheten i Kanada. Det hela är ett slags variant på den gamla edutainment-klassikern The Oregon Trail, fast med levande döda som hot istället för dysenteri.

Upplägget är simpelt. Du kontrollerar en grupp av upp till fyra överlevare. Du kan skapa och döpa dem själva, annars har spelet gott om förskapade figurer du kan stöta på och värva. Min favorit är att skapa en otroligt irriterande karaktär som gör livet surt för alla andra – du kan nämligen ge dem olika personlighetsdrag och förmågor.

På vägen mot Kanada måste ni göra diverse stopp för att fylla på förnödenheter som mat, bensin och ammunition. I början är det enkelt, och zombierna är slöa och ofarliga, men ju närmre gränsen du kommer, desto fler, och mer aggressiva, blir de. Emellanåt kan det kännas orättvist och elakt, med tanke på att du råkar ut för slumpmässiga katastrofer, och stridssystemet är konstruerat så att du inte ska ha en chans mot en hord arga zombier som anfaller på en gång. Men detta är en del av charmen, för precis som i The Oregon Trail är det resan som är målet. Även om du dör på kuppen, och det kommer du göra ofta.

Death Road to Canada är en trivsam, charmig bagatell som gör sig särskilt bra på Switch, i bärbart format. Perfekt för slöa dagar i hängmattan, när man känner suget efter en munter version av civilisationens undergång.

Joakim Kilman

I floden av zomiespel med överlevnadstema är det skönt med ett som totalt vägrar att ta sig självt och sin premiss på något som helst allvar. Death Road to Canada går ut på att du ska fly zombieapokalypsen i USA, till säkerheten i Kanada. Det hela är ett slags variant på den gamla edutainment-klassikern The Oregon Trail, fast med levande döda som hot istället för dysenteri.

Upplägget är simpelt. Du kontrollerar en grupp av upp till fyra överlevare. Du kan skapa och döpa dem själva, annars har spelet gott om förskapade figurer du kan stöta på och värva. Min favorit är att skapa en otroligt irriterande karaktär som gör livet surt för alla andra – du kan nämligen ge dem olika personlighetsdrag och förmågor.

På vägen mot Kanada måste ni göra diverse stopp för att fylla på förnödenheter som mat, bensin och ammunition. I början är det enkelt, och zombierna är slöa och ofarliga, men ju närmre gränsen du kommer, desto fler, och mer aggressiva, blir de. Emellanåt kan det kännas orättvist och elakt, med tanke på att du råkar ut för slumpmässiga katastrofer, och stridssystemet är konstruerat så att du inte ska ha en chans mot en hord arga zombier som anfaller på en gång. Men detta är en del av charmen, för precis som i The Oregon Trail är det resan som är målet. Även om du dör på kuppen, och det kommer du göra ofta.

Death Road to Canada är en trivsam, charmig bagatell som gör sig särskilt bra på Switch, i bärbart format. Perfekt för slöa dagar i hängmattan, när man känner suget efter en munter version av civilisationens undergång.

Joakim Kilman

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.