2018-04-26 18:18

2018-04-26 18:18

Battletech - Smiska stora robotar

Strategi

Battletech
Windows
Harebrained
Schemes
Åldersmärkning: 12
Betyg:

Battletech är ett populärt brädspel som, i alla fall för den oinsatte, påminner lite om Warhammer-spelen. Som bekant har Warhammer-universumet översatts till datorspel många gånger, och nu är det även dags för Battletechs taktiska mech-strider att erövra våra datorer.

Tydligen är det mest universumet, fraktionerna och de många koncepten som är intakta i spelet, medan själva striderna är anpassade för datorformatet. Inte mig emot, för vad vi får är ett väldigt intrikat och tungt strategispel av den gamla skolan. Det innebär oförlåtande mekanik, mängder med saker att ta med i beräkningen. Du behöver fundera över hur mycket pansar kontra vapen du vill ha på varje enskild mech-robot. Utöver det är det bra att ha koll på allt från hur varma dina enorma robotar blir, till hur rörliga de är. Om de kan hoppa med jetpacks kan de lättare både fly och ta sig in i anfallsposition, medan trögare mechs i regel tål mer men har svårt att ta sig ur knipor.

Spelet är inte perfekt. Jag har själv inte stött på några problem, men en del spelare klagar på dålig optimering och buggar, så om du har en sämre dator kan det vara värt att vänta på en patch. Tempot i striderna kan också vara lite ojämnt, då inte minst de repetitiva kommentarerna från ens piloter tär lite på tålamodet ibland. Men det här är ett klassikt strategispel om tunga, långsamma jätterobotar – det ska inte vara rappt och hetsigt.

Ett av spelets främsta trumfkort är världsbygget och narrativet. Utvecklarna har tidigare gjort de fantastiska Shadowrun Returns-spelen, så de är vana att berätta historier som utspelar sig i komplexa världar. Både berättelsen och karaktärerna här är klart intressantare än de brukar vara i strategispel, vilket ger mer motivation att spela vidare även när spelet stryker en mothårs och allt går åt helvete.

Battletech är tungt, både tematiskt och spelmekaniskt, och borde vara intressant för alla som vill ge stora robotar strategiskt smisk.

Joakim Kilman

Battletech är ett populärt brädspel som, i alla fall för den oinsatte, påminner lite om Warhammer-spelen. Som bekant har Warhammer-universumet översatts till datorspel många gånger, och nu är det även dags för Battletechs taktiska mech-strider att erövra våra datorer.

Tydligen är det mest universumet, fraktionerna och de många koncepten som är intakta i spelet, medan själva striderna är anpassade för datorformatet. Inte mig emot, för vad vi får är ett väldigt intrikat och tungt strategispel av den gamla skolan. Det innebär oförlåtande mekanik, mängder med saker att ta med i beräkningen. Du behöver fundera över hur mycket pansar kontra vapen du vill ha på varje enskild mech-robot. Utöver det är det bra att ha koll på allt från hur varma dina enorma robotar blir, till hur rörliga de är. Om de kan hoppa med jetpacks kan de lättare både fly och ta sig in i anfallsposition, medan trögare mechs i regel tål mer men har svårt att ta sig ur knipor.

Spelet är inte perfekt. Jag har själv inte stött på några problem, men en del spelare klagar på dålig optimering och buggar, så om du har en sämre dator kan det vara värt att vänta på en patch. Tempot i striderna kan också vara lite ojämnt, då inte minst de repetitiva kommentarerna från ens piloter tär lite på tålamodet ibland. Men det här är ett klassikt strategispel om tunga, långsamma jätterobotar – det ska inte vara rappt och hetsigt.

Ett av spelets främsta trumfkort är världsbygget och narrativet. Utvecklarna har tidigare gjort de fantastiska Shadowrun Returns-spelen, så de är vana att berätta historier som utspelar sig i komplexa världar. Både berättelsen och karaktärerna här är klart intressantare än de brukar vara i strategispel, vilket ger mer motivation att spela vidare även när spelet stryker en mothårs och allt går åt helvete.

Battletech är tungt, både tematiskt och spelmekaniskt, och borde vara intressant för alla som vill ge stora robotar strategiskt smisk.

Joakim Kilman

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.