2018-03-08 23:38

2018-03-08 23:38

Ur varselklotet - Fantastiska fantasier

Papper och penna-rollspel

Ur varselklotetFria Ligan
Betyg:

Svenska rollspel har erövrat världen de senaste åren. Fria Ligan har rönt framgångar både här hemma och internationellt, då deras rollspel i regel ges ut både på engelska och svenska. Klassiska papper- och penna-rollspel var heta under 80-talet, och de flesta som växte upp då har nog i alla fall hört talas om Drakar och demoner.

Med anledning av nyheten att Fria Ligans rättmätigt hyllade Mutant: år noll nu ska bli ett datorspel också, så är det dags att vi tar en titt på deras spel här.

Mutant: år noll är ungefär som Mad Max i ett post-apokalyptiskt före detta Sverige. Det är en uppdatering av Äventyrsspels gamla Mutant från 80-talet, och fokuserar på överlevnad i en karg värld full med mutanter och mystisk teknologi. Coriolis, däremot, är science fiction i ett avlägset stjärnsystem. Tänk er en blandning mellan Firefly, Star Trek och nya serien The Expanse.

Allra mest sticker dock illustratören och författaren Simon Stålenhags Ur varselklotet ut. Spelet tar avstamp i hans science fiction-gestaltningar av ett alternativt svenskt 80-tal, fullt med fantastisk teknologi. Förutom den egensinniga värld Stålenhag målar upp har Ur varselklotet även fler oväntade överraskningar. Spelet utspelar sig inte bara på 80-talet, det imiterar även årtiondets berättande. Konceptet är en del som The Goonies (eller för en nyare referens – Stranger Things), där en grupp ungdomar mellan tio och femton år gamla löser diverse mysterier och ger sig ut på äventyr.

Istället för karaktärsklasser som ”krigare” och ”magiker” väljer du i Ur Varselklotet mellan olika klassiska ungdomsstereotyper, från datornörd till hårdrockare eller sportfåne. Själva spelet spelas på ett liknande sätt som Fria Ligans andra rollspel. Med andra ord är det stort fokus relationer mellan spelare och karaktärerna i deras omgivning, och på att spelargruppen tillsammans skapar sina egna berättelser.

Även den som aldrig tidigare spelat rollspel bör kunna ta till sig konceptet i Ur varselklotet ganska snabbt. Rollspel har ofta skrämt bort en del på grund av sina komplicerade regelsystem, men Ur varselklotet förenklar och snabbar på spelprocessen utan att egentligen göra avkall på det som gör rollspel fascinerande. Grunden är fortfarande densamma – spelledaren leder äventyren och berättar vad som händer, medan spelarna reagerar och gör olika val. Vår fantasi är ett svårslaget verktyg, trots allt, och Stålenhags illustrationer är en perfekt källa för inspiration.

Joakim Kilman

Svenska rollspel har erövrat världen de senaste åren. Fria Ligan har rönt framgångar både här hemma och internationellt, då deras rollspel i regel ges ut både på engelska och svenska. Klassiska papper- och penna-rollspel var heta under 80-talet, och de flesta som växte upp då har nog i alla fall hört talas om Drakar och demoner.

Med anledning av nyheten att Fria Ligans rättmätigt hyllade Mutant: år noll nu ska bli ett datorspel också, så är det dags att vi tar en titt på deras spel här.

Mutant: år noll är ungefär som Mad Max i ett post-apokalyptiskt före detta Sverige. Det är en uppdatering av Äventyrsspels gamla Mutant från 80-talet, och fokuserar på överlevnad i en karg värld full med mutanter och mystisk teknologi. Coriolis, däremot, är science fiction i ett avlägset stjärnsystem. Tänk er en blandning mellan Firefly, Star Trek och nya serien The Expanse.

Allra mest sticker dock illustratören och författaren Simon Stålenhags Ur varselklotet ut. Spelet tar avstamp i hans science fiction-gestaltningar av ett alternativt svenskt 80-tal, fullt med fantastisk teknologi. Förutom den egensinniga värld Stålenhag målar upp har Ur varselklotet även fler oväntade överraskningar. Spelet utspelar sig inte bara på 80-talet, det imiterar även årtiondets berättande. Konceptet är en del som The Goonies (eller för en nyare referens – Stranger Things), där en grupp ungdomar mellan tio och femton år gamla löser diverse mysterier och ger sig ut på äventyr.

Istället för karaktärsklasser som ”krigare” och ”magiker” väljer du i Ur Varselklotet mellan olika klassiska ungdomsstereotyper, från datornörd till hårdrockare eller sportfåne. Själva spelet spelas på ett liknande sätt som Fria Ligans andra rollspel. Med andra ord är det stort fokus relationer mellan spelare och karaktärerna i deras omgivning, och på att spelargruppen tillsammans skapar sina egna berättelser.

Även den som aldrig tidigare spelat rollspel bör kunna ta till sig konceptet i Ur varselklotet ganska snabbt. Rollspel har ofta skrämt bort en del på grund av sina komplicerade regelsystem, men Ur varselklotet förenklar och snabbar på spelprocessen utan att egentligen göra avkall på det som gör rollspel fascinerande. Grunden är fortfarande densamma – spelledaren leder äventyren och berättar vad som händer, medan spelarna reagerar och gör olika val. Vår fantasi är ett svårslaget verktyg, trots allt, och Stålenhags illustrationer är en perfekt källa för inspiration.

Joakim Kilman

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.