2018-02-28 15:01

2018-02-28 15:01

Metal Gear Survive - En spelmässig öken

Action

Metal Gear Survive
PS4/Xbox One/Windows
Konami
Åldersmärkning: 18
Betyg:

Konami var under många år en av världens mest pålitliga spelutvecklare. De har spottat ur sig briljanta arkadspel, fantastiska skräckspel och utmärkta smygarspel. Den som tvivlar på detta bör spela Castlevania eller Silent Hill 2 omgående. Eller Metal Gear Solid, för den delen. Efter en väldigt bisarr skilsmässa mellan den prominente kreatören Hideo Kojima och Konami har företaget nu bestämt sig för att ta den anrika serien i en ny riktning, utan dess ursprungliga skapare.

Resultatet är Metal Gear Survive, en gråbrun sörja till spel som mest handlar om att irra runt i en väldigt ful öken och peta med spjut på väldigt korkade zombier. Du får bygga en bas också, och odla lite potatis. Allting tar lång tid, ingenting är spännande. Att samla resurser, vilket är det enda du gör stora delar av spelet, tar till exempel onödigt lång tid.

Spelet använder samma motor som det spelmässigt fantastiska Metal Gear Solid V, men lyckas vara brutalt mycket fulare. Att det fokuserar så mycket på närstrid är också märkligt, då det är extremt klumpigt och stelt. Mestadels står du antingen bakom ett stängsel och petar ihjäl zombier på andra sidan, eller klättrar upp på närmsta container och hackar dem i skallen när de samlar sig som en korkad fårskock under dig.

Eller ja, de har ju inga huvuden. De har små kristaller som sticker upp ur nacken där skallen en gång satt. Det ser oerhört fånigt ut, inte skrämmande. Faktum är att hela spelet genomsyras av fånighet. Storyn är kryddad med något av det värsta jag hört i dialogväg och spelet påminner dig hela tiden på tjatigast möjliga vis om att du håller på att svälta ihjäl. Inte blir det bättre i co-op heller, då det i princip bara är ett påklistrat och repetitivt horde-läge.

Metal Gear Survive är varken ett bra smygarspel eller actionspel, och överlevnadsmomenten är mest tröttsamma. Den som vill veta precis hur deprimerande det skulle vara att irra runt i en dassig, tom öken har ett perfekt tillfälle här. Alla andra bör hålla sig långt borta.

Joakim Kilman

Konami var under många år en av världens mest pålitliga spelutvecklare. De har spottat ur sig briljanta arkadspel, fantastiska skräckspel och utmärkta smygarspel. Den som tvivlar på detta bör spela Castlevania eller Silent Hill 2 omgående. Eller Metal Gear Solid, för den delen. Efter en väldigt bisarr skilsmässa mellan den prominente kreatören Hideo Kojima och Konami har företaget nu bestämt sig för att ta den anrika serien i en ny riktning, utan dess ursprungliga skapare.

Resultatet är Metal Gear Survive, en gråbrun sörja till spel som mest handlar om att irra runt i en väldigt ful öken och peta med spjut på väldigt korkade zombier. Du får bygga en bas också, och odla lite potatis. Allting tar lång tid, ingenting är spännande. Att samla resurser, vilket är det enda du gör stora delar av spelet, tar till exempel onödigt lång tid.

Spelet använder samma motor som det spelmässigt fantastiska Metal Gear Solid V, men lyckas vara brutalt mycket fulare. Att det fokuserar så mycket på närstrid är också märkligt, då det är extremt klumpigt och stelt. Mestadels står du antingen bakom ett stängsel och petar ihjäl zombier på andra sidan, eller klättrar upp på närmsta container och hackar dem i skallen när de samlar sig som en korkad fårskock under dig.

Eller ja, de har ju inga huvuden. De har små kristaller som sticker upp ur nacken där skallen en gång satt. Det ser oerhört fånigt ut, inte skrämmande. Faktum är att hela spelet genomsyras av fånighet. Storyn är kryddad med något av det värsta jag hört i dialogväg och spelet påminner dig hela tiden på tjatigast möjliga vis om att du håller på att svälta ihjäl. Inte blir det bättre i co-op heller, då det i princip bara är ett påklistrat och repetitivt horde-läge.

Metal Gear Survive är varken ett bra smygarspel eller actionspel, och överlevnadsmomenten är mest tröttsamma. Den som vill veta precis hur deprimerande det skulle vara att irra runt i en dassig, tom öken har ett perfekt tillfälle här. Alla andra bör hålla sig långt borta.

Joakim Kilman

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.