2017-10-26 20:22

2017-10-27 11:51

The Evil Within 2 - Underhållande men förutsägbart

Skräck

The Evil Within 2
PS4/Xbox One/WindowsTango/Bethesda
Åldersmärkning: 18
Betyg:

Det var en gång en okänd japansk spelutveklare vid namn Shinji Mikami. Han gjorde en handfull Disney-spel åt Capcom under 90-talets första år, innan han fick uppgiften att göra ett skräckspel. Han och hans team producerade Resident Evil, en av spelvärldens mest framgångsrika serier, och plötsligt var han inte längre okänd.

När Resident Evil-serien började kännas trött injicerade Mikami dessutom nytt liv i den med det briljanta Resident Evil 4. Många år senare återvände han till actionskräckgenren med det lovande men väldigt ojämna The Evil Within.

Det är helt enkelt inte speciellt otäckt när det känns som om man sett precis allting förut, och The Evil Within är som en blandning mellan actiondelen i Resident Evil-spelen och de mer groteska designvalen i Silent Hill-serien – men utan någon av de spelens personlighet.

Men om första spelet var en ojämn besvikelse så tar den här uppföljaren några viktiga kliv åt rätt håll. Det är fortfarande inte otäckt – våldsamt och blodigt, ja, men inte otäckt – men det är ett bättre spel. Som actionspel är det fortfarande lite väl klumpigt och frusterande, men som smygarspel är det stämningsfullt och kul. Ofta är det bättre att fly än illa fäkta, och du har sällan särskilt mycket ammunition om du spelar på de högre svårighetsgraderna.

The Evil Within 2 är inte någon sensation, men väl ett ganska stabilt survival horror-spel enligt beprövad modell.

Joakim Kilman

Det var en gång en okänd japansk spelutveklare vid namn Shinji Mikami. Han gjorde en handfull Disney-spel åt Capcom under 90-talets första år, innan han fick uppgiften att göra ett skräckspel. Han och hans team producerade Resident Evil, en av spelvärldens mest framgångsrika serier, och plötsligt var han inte längre okänd.

När Resident Evil-serien började kännas trött injicerade Mikami dessutom nytt liv i den med det briljanta Resident Evil 4. Många år senare återvände han till actionskräckgenren med det lovande men väldigt ojämna The Evil Within.

Det är helt enkelt inte speciellt otäckt när det känns som om man sett precis allting förut, och The Evil Within är som en blandning mellan actiondelen i Resident Evil-spelen och de mer groteska designvalen i Silent Hill-serien – men utan någon av de spelens personlighet.

Men om första spelet var en ojämn besvikelse så tar den här uppföljaren några viktiga kliv åt rätt håll. Det är fortfarande inte otäckt – våldsamt och blodigt, ja, men inte otäckt – men det är ett bättre spel. Som actionspel är det fortfarande lite väl klumpigt och frusterande, men som smygarspel är det stämningsfullt och kul. Ofta är det bättre att fly än illa fäkta, och du har sällan särskilt mycket ammunition om du spelar på de högre svårighetsgraderna.

The Evil Within 2 är inte någon sensation, men väl ett ganska stabilt survival horror-spel enligt beprövad modell.

Joakim Kilman