2017-10-06 06:00

2017-10-06 06:00

FIFA 18 – Bollen är lika rund i år

Sport

FIFA 18 / PES 2018
Xbox One/PS4/Windows
EA/Konami
Åldersmärkning: 3
Betyg:

Same procedure as last year – en olidligt upprepad fras som ringer i min skalle varje år. Dock inte på nyår, för vem orkar kolla på Grevinnan och betjänten längre? Istället händer det varje höst, när de stora sportspelen rullar ut för sina årliga utgåvor.

Störst, vackrast och mest framgångsrikt av de här sportspelen är FIFA-serien, men Pro Evolution Soccer har alltid varit en farlig konkurrent – om inte försäljningsmässigt så i alla fall kvalitetsmässigt. Senaste åren har det varit väldigt jämnt mellan de båda spelen, och vilket du personligen föredrar handlar mest om vilken sorts fotbollsupplevelse du är ute efter.

PES 2018 presenterar en mjuk, flödande fotboll med ofta fantastiska animationer. Däremot saknas licenser för verkliga lag och ligor – bara ett fåtal riktiga lag finns med. Spelarnamnen är korrekta, men det är trist att det inte finns någon Bundesliga, till exempel. FIFA 18, i sin tur, framstår som framstår som det lyxiga alternativet. Alla licenser, väldigt slipad grafik, bra soundtrack (The National, Slowdive, Run the Jewels, War on Drugs) och en fortsättning på förra årets påkostade storyläge, som i sin tur är fullt med cameos från kända fotbollsstjärnor.

Vad gäller spelet på planen har tempot dragits ner något i FIFA 18, vilket ger ett större fokus på passningsspel och dribblingar. Det är trevligt, men riktigt samma flyt som PES 2018 har det inte. Båda är fantastiska fotbollsspel, även om inget av dem har några enorma nyheter jämfört med förra året. Oavsett vilket du föredrar så är konkurrensen dem emellan välbehövlig. Förhoppningsvis kan den pressa fram fler förbättringar till nästa år, när det är dags för samma procedur igen.

Joakim Kilman

Same procedure as last year – en olidligt upprepad fras som ringer i min skalle varje år. Dock inte på nyår, för vem orkar kolla på Grevinnan och betjänten längre? Istället händer det varje höst, när de stora sportspelen rullar ut för sina årliga utgåvor.

Störst, vackrast och mest framgångsrikt av de här sportspelen är FIFA-serien, men Pro Evolution Soccer har alltid varit en farlig konkurrent – om inte försäljningsmässigt så i alla fall kvalitetsmässigt. Senaste åren har det varit väldigt jämnt mellan de båda spelen, och vilket du personligen föredrar handlar mest om vilken sorts fotbollsupplevelse du är ute efter.

PES 2018 presenterar en mjuk, flödande fotboll med ofta fantastiska animationer. Däremot saknas licenser för verkliga lag och ligor – bara ett fåtal riktiga lag finns med. Spelarnamnen är korrekta, men det är trist att det inte finns någon Bundesliga, till exempel. FIFA 18, i sin tur, framstår som framstår som det lyxiga alternativet. Alla licenser, väldigt slipad grafik, bra soundtrack (The National, Slowdive, Run the Jewels, War on Drugs) och en fortsättning på förra årets påkostade storyläge, som i sin tur är fullt med cameos från kända fotbollsstjärnor.

Vad gäller spelet på planen har tempot dragits ner något i FIFA 18, vilket ger ett större fokus på passningsspel och dribblingar. Det är trevligt, men riktigt samma flyt som PES 2018 har det inte. Båda är fantastiska fotbollsspel, även om inget av dem har några enorma nyheter jämfört med förra året. Oavsett vilket du föredrar så är konkurrensen dem emellan välbehövlig. Förhoppningsvis kan den pressa fram fler förbättringar till nästa år, när det är dags för samma procedur igen.

Joakim Kilman