2017-10-06 06:00

2017-10-06 06:00

Cuphead – Som en animerad 30-talsfilm

Action

Cuphead
Xbox One/Windows
Studio MDHR
Åldersmärkning: 3
Betyg:

Cuphead både ser ut och låter som en animerad film från 30-talet. Det är enormt stilsäkert, med fantastiska animationer och ett jazzigt soundtrack. Framför allt är karaktärsdesignen perfekt. Spelet är fullt med charmerande figurer, inte minst den tituläre huvudpersonen.

Här finns dock mer än bara träffsäker estetik. Under ytan döljer sig också ett väldigt gediget och väldesignat arkadspel. Du hoppar, flyger och skjuter dig igenom ett antal korta men skitsvåra banor i jakt på själar för att blidka djävulen själv, som du råkar vara skyldig pengar. I regel består banorna bara av en boss, som måste besegras i flera led. När du vet hur en boss ska sänkas tar en bana bara ett par minuter att klara – men vägen dit kan vara lång och svår. Cuphead handlar om att nöta in rörelsemönster och sakta men säkert lära sig exakt hur varje motståndare ska bekämpas.

Det må se fantastiskt gulligt och fint ut, men var beredd på en hårslitande utmaning. Det är dock inte frustrerande på ett dåligt sätt. Balansen är så pass hårfin att Cuphead snarare manar på spelaren att fortsätta försöka tills det går. Och förr eller senare släpper det, och vad som tidigare kändes omöjligt är plötsligt överkomligt. En klassisk arkadspelsupplevelse, med andra ord.

Cupheads mix av gammaldags animationsestetik och klassisk spelmekanik känns genuint egen. Du kommer inte att spela något liknande i år.

 

Joakim Kilman

Cuphead både ser ut och låter som en animerad film från 30-talet. Det är enormt stilsäkert, med fantastiska animationer och ett jazzigt soundtrack. Framför allt är karaktärsdesignen perfekt. Spelet är fullt med charmerande figurer, inte minst den tituläre huvudpersonen.

Här finns dock mer än bara träffsäker estetik. Under ytan döljer sig också ett väldigt gediget och väldesignat arkadspel. Du hoppar, flyger och skjuter dig igenom ett antal korta men skitsvåra banor i jakt på själar för att blidka djävulen själv, som du råkar vara skyldig pengar. I regel består banorna bara av en boss, som måste besegras i flera led. När du vet hur en boss ska sänkas tar en bana bara ett par minuter att klara – men vägen dit kan vara lång och svår. Cuphead handlar om att nöta in rörelsemönster och sakta men säkert lära sig exakt hur varje motståndare ska bekämpas.

Det må se fantastiskt gulligt och fint ut, men var beredd på en hårslitande utmaning. Det är dock inte frustrerande på ett dåligt sätt. Balansen är så pass hårfin att Cuphead snarare manar på spelaren att fortsätta försöka tills det går. Och förr eller senare släpper det, och vad som tidigare kändes omöjligt är plötsligt överkomligt. En klassisk arkadspelsupplevelse, med andra ord.

Cupheads mix av gammaldags animationsestetik och klassisk spelmekanik känns genuint egen. Du kommer inte att spela något liknande i år.

 

Joakim Kilman