2017-09-29 06:00

2017-09-29 06:00

Steamworld Dig 2 - En spelmässig guldklimp

Actionäventyr

Steamworld Dig 2Windows, Switch, PS4, Xbox OneImage & FormÅldersmärkning: 7
Betyg:

Lilla svenska studion Image & Form har gått från klarhet till klarhet för varje spel. Första Steamworld Dig var trevligt, men i slutänden något av en bagatell. Steamworld Heist, däremot, höjde ribban rejält med smarta och roliga turordningsbaserade strider. Nu när det är dags för Steamworld Heist 2 är det tydligt att de lärt sig ett och annat sedan sist, för det här är inte bara större och snyggare än sin föregångare – det är också ljusår bättre.

Steamworld Dig 2 delar grunden med första spelet – du är en robot som gräver efter guld genom att hacka dig genom jorden. Men istället för att nöja sig med det har Image & Form byggt ut konceptet och skapat ett fullfjädrat metroidvania-spel runt det. Med andra ord gräver du inte bara efter guld till uppgraderingar – du löser även pussel, finner nya verktyg och lär dig nta knep för att ta dig förbi tidigare oöverkomliga hinder. Längs vägen slåss du även mot en och annan fiende, men striderna är inte huvudfokus här.

Estetiken är lika svårartat charmig som vanligt, och det vid det här laget börjar Steamworld-universumet att bli ganska rikt, med sin egen mytologi och gott om älskvärda karaktärer. Allra mest imponerande är dock de tajta kontrollerna och den finessrika bandesignen som pendlar mellan öppen och fri och intrikat pusselfokuserad.

Det är faktiskt ett bättre, och extremt mycket snyggare, metroidvania-spel än det Metroid-spel Nintendo släppte nyligen, och kostar dessutom mindre. Steamworld Dig 2 har råkat hacka sig rakt in i en spelmässig guldådra.

Joakim Kilman

Lilla svenska studion Image & Form har gått från klarhet till klarhet för varje spel. Första Steamworld Dig var trevligt, men i slutänden något av en bagatell. Steamworld Heist, däremot, höjde ribban rejält med smarta och roliga turordningsbaserade strider. Nu när det är dags för Steamworld Heist 2 är det tydligt att de lärt sig ett och annat sedan sist, för det här är inte bara större och snyggare än sin föregångare – det är också ljusår bättre.

Steamworld Dig 2 delar grunden med första spelet – du är en robot som gräver efter guld genom att hacka dig genom jorden. Men istället för att nöja sig med det har Image & Form byggt ut konceptet och skapat ett fullfjädrat metroidvania-spel runt det. Med andra ord gräver du inte bara efter guld till uppgraderingar – du löser även pussel, finner nya verktyg och lär dig nta knep för att ta dig förbi tidigare oöverkomliga hinder. Längs vägen slåss du även mot en och annan fiende, men striderna är inte huvudfokus här.

Estetiken är lika svårartat charmig som vanligt, och det vid det här laget börjar Steamworld-universumet att bli ganska rikt, med sin egen mytologi och gott om älskvärda karaktärer. Allra mest imponerande är dock de tajta kontrollerna och den finessrika bandesignen som pendlar mellan öppen och fri och intrikat pusselfokuserad.

Det är faktiskt ett bättre, och extremt mycket snyggare, metroidvania-spel än det Metroid-spel Nintendo släppte nyligen, och kostar dessutom mindre. Steamworld Dig 2 har råkat hacka sig rakt in i en spelmässig guldådra.

Joakim Kilman