2017-09-08 06:00

2017-09-08 06:00

Sonic Mania - Snabbfotad och lyckad retrocomeback

Plattformsspel

Sonic Mania
PS4, Switch, Xbox One, Windows
Pagoda West/Headcannon
Åldersmärkning: 3
Betyg:

Det är lika bra att erkänna direkt – jag har aldrig fattat grejen med Sonic. För det första vägrar jag gå med på att han skulle vara en igelkott. Det är inte ens färgen jag vänder mig emot i första hand – det är mer eller mindre allt med designen som är fel. För det andra spelade jag förmodligen de gamla Sonic-spelen till Megadrive för sent för att verkligen uppskatta dem. Senaste 15 årens Sonic-spel ska vi inte ens tala om.

Men med Sonic Mania tror jag att jag börjar förstå varför så många så envist hållit fast vid sin kärlek till den störiga lille blå krabaten i alla dessa år – trots alla snedsteg och misslyckanden. Sonic Mania är i allt väsentligt en direkt uppföljare till de gamla Megadrive-spelen. Det innehåller både nya banor och varianter på gamla klassiker, och pixelgrafiken känns så rätt den bara kan.

Vad som också fungerar väl är bandesignen. Det är inte riktigt tänkt att du ska upptäcka allt på en bana första gången. Däremot kan du alltid spela om banorna för att ta olika vägar och finna hemligheter, genvägar och bonusar. Spelet är relativt kort, vilket bara känns klokt. Hellre färre men väldesignade banor än mänger med oinspirerad utfyllnad.

För gamla fans är Sonic Mania något av ett måste. För den som undrar vad allt ståhej är om kan spelet nog fungera bra som en inkörsport till en klassisk, om än misshandlad, spelserie.

Joakim Kilman

Det är lika bra att erkänna direkt – jag har aldrig fattat grejen med Sonic. För det första vägrar jag gå med på att han skulle vara en igelkott. Det är inte ens färgen jag vänder mig emot i första hand – det är mer eller mindre allt med designen som är fel. För det andra spelade jag förmodligen de gamla Sonic-spelen till Megadrive för sent för att verkligen uppskatta dem. Senaste 15 årens Sonic-spel ska vi inte ens tala om.

Men med Sonic Mania tror jag att jag börjar förstå varför så många så envist hållit fast vid sin kärlek till den störiga lille blå krabaten i alla dessa år – trots alla snedsteg och misslyckanden. Sonic Mania är i allt väsentligt en direkt uppföljare till de gamla Megadrive-spelen. Det innehåller både nya banor och varianter på gamla klassiker, och pixelgrafiken känns så rätt den bara kan.

Vad som också fungerar väl är bandesignen. Det är inte riktigt tänkt att du ska upptäcka allt på en bana första gången. Däremot kan du alltid spela om banorna för att ta olika vägar och finna hemligheter, genvägar och bonusar. Spelet är relativt kort, vilket bara känns klokt. Hellre färre men väldesignade banor än mänger med oinspirerad utfyllnad.

För gamla fans är Sonic Mania något av ett måste. För den som undrar vad allt ståhej är om kan spelet nog fungera bra som en inkörsport till en klassisk, om än misshandlad, spelserie.

Joakim Kilman