2017-09-01 06:00

2017-09-01 06:00

Xcom 2 – Ett suveränt spel blir ännu bättre

Strategi

Xcom 2: War of the Chosen
Windows/PS4/Xbox One
Firaxis
Åldersmärkning: 16
Betyg:

Expansionen är en ganska underskattad företeelse i spelvärlden. Det är inte så konstigt, då det alltid kryllat av risiga expansioner. På 90-talet släpptes otaliga sopiga så kallade uppdragspaket som förvisso erbjud mer material till populära spel, men vars kvalitet ofta var på sin höjd tveksam. Numera har vi ju de ofta så förhatliga ”dlc”-materialen. Alltså mindre nedladdningsbara tillägg som allt för ofta kostar betydligt mer än det smakar.

Men så finns ju också de där oumbärliga skapelserna. Som de klassiska Baldur’s Gate-tilläggen, eller de två Civilization V-expansionerna som höjde det spelet från besvikelse till mästerverk. För att inte tala om den makalösa The Witcher 3-expansionen Blood and Wine.

Nu har ett av förra årets allra bästa spel byggts ut med en expansion vid namn War of the Chosen. Och det är en helt briljant omarbetning av ett redan oumbärligt spel. Även om du redan hunnit spela dig trött på Xcom 2 (hur det nu ens är möjligt) så erbjuder War of the Chosen så pass många nya inslag, förändringar och oväntade mekaniker att det nästan känns som ett helt nytt spel.

De tre nya soldatklasser vi nu kan leka med i de turordningsbaserade striderna är inte bara kul nytillskott, utan erbjuder nya möjligheter och taktiker. Det behövs, då det nya motståndet i form av de titulära ”chosen” är riktigt elakt.

War of the Chosen är så späckat med smarta grejer och kul detaljer att det är svårt att bestämma sig för vilken som är allra bäst. Bara en onödig men kul grej som att du nu kan göra propagandaposters med dina bästa soldater (som sedan sitter klistrade på banorna här och var) ger extra atmosfär och liv åt ett redan suveränt spel. Xcom 2 verkar bli årets bästa strategispel två år i rad.

Joakim Kilman

Expansionen är en ganska underskattad företeelse i spelvärlden. Det är inte så konstigt, då det alltid kryllat av risiga expansioner. På 90-talet släpptes otaliga sopiga så kallade uppdragspaket som förvisso erbjud mer material till populära spel, men vars kvalitet ofta var på sin höjd tveksam. Numera har vi ju de ofta så förhatliga ”dlc”-materialen. Alltså mindre nedladdningsbara tillägg som allt för ofta kostar betydligt mer än det smakar.

Men så finns ju också de där oumbärliga skapelserna. Som de klassiska Baldur’s Gate-tilläggen, eller de två Civilization V-expansionerna som höjde det spelet från besvikelse till mästerverk. För att inte tala om den makalösa The Witcher 3-expansionen Blood and Wine.

Nu har ett av förra årets allra bästa spel byggts ut med en expansion vid namn War of the Chosen. Och det är en helt briljant omarbetning av ett redan oumbärligt spel. Även om du redan hunnit spela dig trött på Xcom 2 (hur det nu ens är möjligt) så erbjuder War of the Chosen så pass många nya inslag, förändringar och oväntade mekaniker att det nästan känns som ett helt nytt spel.

De tre nya soldatklasser vi nu kan leka med i de turordningsbaserade striderna är inte bara kul nytillskott, utan erbjuder nya möjligheter och taktiker. Det behövs, då det nya motståndet i form av de titulära ”chosen” är riktigt elakt.

War of the Chosen är så späckat med smarta grejer och kul detaljer att det är svårt att bestämma sig för vilken som är allra bäst. Bara en onödig men kul grej som att du nu kan göra propagandaposters med dina bästa soldater (som sedan sitter klistrade på banorna här och var) ger extra atmosfär och liv åt ett redan suveränt spel. Xcom 2 verkar bli årets bästa strategispel två år i rad.

Joakim Kilman