2017-06-30 06:00

2017-06-30 06:00

Framtidsracing från förr

RACING

Wipeout Omega Collection
PS4Xdev/Sony
Åldersmärkning: 7
Betyg:

En gång i tiden var Wipeout det mest hypermoderna och hippa som gick att spela. På ett nästan töntigt sätt, som det så ofta är med det allra mest moderna och fräsiga. Efter ett par år hävdar alla att de minsann aldrig tyckte att det där larvet var coolt. Och de ljuger, förstås.

Men med Wipeout har det aldrig funnits någon anledning att ta avstånd i efterhand. Det är så klart inte lika ballt idag som det var på 90-talet, då svävarracing med technosoundtrack kändes banbrytande. Men det är fortfarande ett väldigt bra racingspel. Det har uppdaterats och expanderats flertalet gånger, och vi borde ju ha tröttnat vid det här laget – men Omega Collection visar att så icke är fallet.

Samlingen innehåller finputsade versioner av Wipeout 2048, Wipeout HD och Wipeout Fury, där det förstnämnde är det som fått mest omsorg. Vad vi får är helt enkelt förbaskat snabb, tajt racing med svävare längs med futuristiska banor. Det borde kännas trött, men det håller tydligen fint några varv till. Det känns kanske inte som framtiden längre, men vissa saker rostar inte.

Joakim Kilman

En gång i tiden var Wipeout det mest hypermoderna och hippa som gick att spela. På ett nästan töntigt sätt, som det så ofta är med det allra mest moderna och fräsiga. Efter ett par år hävdar alla att de minsann aldrig tyckte att det där larvet var coolt. Och de ljuger, förstås.

Men med Wipeout har det aldrig funnits någon anledning att ta avstånd i efterhand. Det är så klart inte lika ballt idag som det var på 90-talet, då svävarracing med technosoundtrack kändes banbrytande. Men det är fortfarande ett väldigt bra racingspel. Det har uppdaterats och expanderats flertalet gånger, och vi borde ju ha tröttnat vid det här laget – men Omega Collection visar att så icke är fallet.

Samlingen innehåller finputsade versioner av Wipeout 2048, Wipeout HD och Wipeout Fury, där det förstnämnde är det som fått mest omsorg. Vad vi får är helt enkelt förbaskat snabb, tajt racing med svävare längs med futuristiska banor. Det borde kännas trött, men det håller tydligen fint några varv till. Det känns kanske inte som framtiden längre, men vissa saker rostar inte.

Joakim Kilman