2017-06-23 06:00

2017-06-23 06:00

Nex Machina - Frisk fläkt från förr

Action

Nex Machina
PS4Housemarque
Åldersmärkning: 12
Betyg:

Housemarque har etablerat sig som en gedigen arkadspelsutvecklare. De uppdaterar gamla, klassiska arkadspel från 80-talet i retrofuturistiska, fokuserade små spel där allt är lika lätt att förstå som svårt att bemästra. Om du spelat Super Stardust eller Resogun vet du vad som väntar.

Nex Machina är i princip en variant av Robotron, eller Smash TV, ett gammalt arkadspel där du skulle gå mellan olika rum och skjuta sönder allt och alla för att vinna priser i en fiktiv, The Running Man-liknande tv-show. I Nex Machina finns egentligen ingen sådan inramning, men grundkonceptet är intakt. Besegra allting i ett rum för att gå vidare till nästa, med stegrande svårighetsgrad. Det blir väldigt snabbt extremt hektiskt, och svårt. Inte minst när bossarna dyker upp och ställer till med oreda.

Precis som med Smash TV blir det lite enklare om du spelar med en kompis i soffan och hjälps åt. Dock kan du inte spela co-op online, så du måste locka hem någon kompis. Det borde dock inte vara några problem, för Nex Machina är himla kul. En rättfram vansinnesshooter där du måste hålla tungan rätt i mun och verkligen använda för att undvika horder av fiender och projektiler.

Det som verkligen gör att spelet landar är den audiovisuella presentationen. Retrofuturismen som estetik kan kännas lite gjord emellanåt, men när det görs rätt, som här, är det alltjämt svårartat charmigt. Nex Machina är en underhållande genreövning. Det gör inte mycket nytt, men det gör det rätt.

Joakim Kilman

Housemarque har etablerat sig som en gedigen arkadspelsutvecklare. De uppdaterar gamla, klassiska arkadspel från 80-talet i retrofuturistiska, fokuserade små spel där allt är lika lätt att förstå som svårt att bemästra. Om du spelat Super Stardust eller Resogun vet du vad som väntar.

Nex Machina är i princip en variant av Robotron, eller Smash TV, ett gammalt arkadspel där du skulle gå mellan olika rum och skjuta sönder allt och alla för att vinna priser i en fiktiv, The Running Man-liknande tv-show. I Nex Machina finns egentligen ingen sådan inramning, men grundkonceptet är intakt. Besegra allting i ett rum för att gå vidare till nästa, med stegrande svårighetsgrad. Det blir väldigt snabbt extremt hektiskt, och svårt. Inte minst när bossarna dyker upp och ställer till med oreda.

Precis som med Smash TV blir det lite enklare om du spelar med en kompis i soffan och hjälps åt. Dock kan du inte spela co-op online, så du måste locka hem någon kompis. Det borde dock inte vara några problem, för Nex Machina är himla kul. En rättfram vansinnesshooter där du måste hålla tungan rätt i mun och verkligen använda för att undvika horder av fiender och projektiler.

Det som verkligen gör att spelet landar är den audiovisuella presentationen. Retrofuturismen som estetik kan kännas lite gjord emellanåt, men när det görs rätt, som här, är det alltjämt svårartat charmigt. Nex Machina är en underhållande genreövning. Det gör inte mycket nytt, men det gör det rätt.

Joakim Kilman