2017-06-16 06:00

2017-06-16 09:43

Dirt 4 – Kör rally i Värmland

Racing

Dirt 4
Windows/PS4/Xbox One
Codemasters
Åldersmärkning: 12
Betyg:

Codemasters vet vad de sysslar med vid det här laget. Om du vill ha en rallysimulator är de liksom ett så säkert kort du kan finna. Först gjorde de ett antal Colin McRae-rallyspel, och nu är de uppe i det fjärde Dirt-spelet. Mycket rally har det blivit.

Vill du åka som en tok i de värmländska skogarna utan att riskera att bli mos så är Dirt 4 ett vettigt ställe att börja. Du kan välja mellan simulatorläge och ett enklare nybörjarläge som gör bilen mer lätthanterlig och motståndet långsammare, så är du ovan vid rallyspel är det här enklare att komma in i än många andra. Det är dock inte Forza. Eller Mario Kart. Det här är simulator, med allt vad det innebär av realism och fokus på autencitet.

Bland annat innebär det att du får dras med en jobbig kartläsare som hojtar saker i öronen på dig. Värst är det när det är dimmigt och du verkligen måste begripa vad karln säger för att inte bli platt mot ett träd. Men med tiden lär man sig att snabbt känna igen om tolka det som till en början framstår som ren rappakalja för de av oss som inte är rallyfantaster i verkliga livet.

Den något torra framtoningen i Dirt 4 är så klart medveten. Det här är för inbitna racingfantaster som vet vad de vill ha. Och de vill inte ha flådiga grafiska effekter i första hand (det får de inte heller här, för framför allt miljöerna är småfula) utan bra körkänsla och möjligheten att peta i sin bil.

I karriärläget kan du välja hur involverad du vill vara. Det går att grotta ner sig i detaljer eller bara fokusera på att köra bil väldigt fort, bland annat genom ett skogsbeklätt Värmland. Det måste man ju uppskatta.

Joakim Kilman

Codemasters vet vad de sysslar med vid det här laget. Om du vill ha en rallysimulator är de liksom ett så säkert kort du kan finna. Först gjorde de ett antal Colin McRae-rallyspel, och nu är de uppe i det fjärde Dirt-spelet. Mycket rally har det blivit.

Vill du åka som en tok i de värmländska skogarna utan att riskera att bli mos så är Dirt 4 ett vettigt ställe att börja. Du kan välja mellan simulatorläge och ett enklare nybörjarläge som gör bilen mer lätthanterlig och motståndet långsammare, så är du ovan vid rallyspel är det här enklare att komma in i än många andra. Det är dock inte Forza. Eller Mario Kart. Det här är simulator, med allt vad det innebär av realism och fokus på autencitet.

Bland annat innebär det att du får dras med en jobbig kartläsare som hojtar saker i öronen på dig. Värst är det när det är dimmigt och du verkligen måste begripa vad karln säger för att inte bli platt mot ett träd. Men med tiden lär man sig att snabbt känna igen om tolka det som till en början framstår som ren rappakalja för de av oss som inte är rallyfantaster i verkliga livet.

Den något torra framtoningen i Dirt 4 är så klart medveten. Det här är för inbitna racingfantaster som vet vad de vill ha. Och de vill inte ha flådiga grafiska effekter i första hand (det får de inte heller här, för framför allt miljöerna är småfula) utan bra körkänsla och möjligheten att peta i sin bil.

I karriärläget kan du välja hur involverad du vill vara. Det går att grotta ner sig i detaljer eller bara fokusera på att köra bil väldigt fort, bland annat genom ett skogsbeklätt Värmland. Det måste man ju uppskatta.

Joakim Kilman