2017-05-19 06:00

2017-05-19 08:54

The Surge - Klasskamp och robotlemmar

Action

The Surge
PS4/Xbox One/Windows
Deck13
Åldersmärkning: 18
Betyg:

Det behövs inte alltid det mest unika konceptet för att pussla ihop ett bra spel. Lånade inslag från andra spel kan lappas ihop till underhållande spelupplevelser. Prey är ett nyligt exempel på det. The Surge är nästan ett, även om det ofta snavar lite på målsnöret.

Utvecklarna har tagit rejäla kliv sedan det tröttsamma Lords of the Fallen, som mest var en seg och oinspirerade kopia på Dark Souls. The Surge gör riktiga ansträngningar att faktiskt tillföra receptet något eget. Dels genom att faktiskt vara ett science fiction-spel istället för sedvanlig fantasy.

Det börjar med att du är rullstolsburen, och är på väg att få cybernetiska implantat för att dels kunna gå igen – och dels bli grovarbetare åt företaget som betalar för implantaten. Det är en förvånansvärt intressant kommentar på klass och post-humanism. Tyvärr gör spelet inte så mycket med den biten rent storymässigt – men tematiken finns där i alla fall.

Redan under ingreppet går något fel, och du opereras på vaken (i en synnerligen korkad scen). När du vaknar har alla arbetare gått bananas och försöker döda dig. Så du tvingas slå ihjäl dina stackars arbetarkollegor om och om igen medan du letar dig genom fabrikskomplex och försöker ta reda på vad som hänt.

Tyvärr är miljöerna och bandesignen trista, vilket gör det lätt att bli förvirrad av virrvarret av identiska industrikorridorer. Bossarna är få, och mer irriterande än roliga att slåss mot. Utmaningen är hög, men spelet har inte alltid täckning för det. Det känns lite poserande och sökt ibland, helt enkelt.

Hör du till de som spelat alla Dark Souls-spelen och Bloodborne och ändå känner mersmak? Då kan The Surge vara något för dig. Men för den som inte är ett stort fan av den här subgenren är det nog inte värt besväret. Alla små och stora irritationsmoment håller spelet tillbaka från de höga höjderna, även om det finns en gedigen grund och ett tungt och bra stridssystem att roa sig med här.

Joakim Kilman

Det behövs inte alltid det mest unika konceptet för att pussla ihop ett bra spel. Lånade inslag från andra spel kan lappas ihop till underhållande spelupplevelser. Prey är ett nyligt exempel på det. The Surge är nästan ett, även om det ofta snavar lite på målsnöret.

Utvecklarna har tagit rejäla kliv sedan det tröttsamma Lords of the Fallen, som mest var en seg och oinspirerade kopia på Dark Souls. The Surge gör riktiga ansträngningar att faktiskt tillföra receptet något eget. Dels genom att faktiskt vara ett science fiction-spel istället för sedvanlig fantasy.

Det börjar med att du är rullstolsburen, och är på väg att få cybernetiska implantat för att dels kunna gå igen – och dels bli grovarbetare åt företaget som betalar för implantaten. Det är en förvånansvärt intressant kommentar på klass och post-humanism. Tyvärr gör spelet inte så mycket med den biten rent storymässigt – men tematiken finns där i alla fall.

Redan under ingreppet går något fel, och du opereras på vaken (i en synnerligen korkad scen). När du vaknar har alla arbetare gått bananas och försöker döda dig. Så du tvingas slå ihjäl dina stackars arbetarkollegor om och om igen medan du letar dig genom fabrikskomplex och försöker ta reda på vad som hänt.

Tyvärr är miljöerna och bandesignen trista, vilket gör det lätt att bli förvirrad av virrvarret av identiska industrikorridorer. Bossarna är få, och mer irriterande än roliga att slåss mot. Utmaningen är hög, men spelet har inte alltid täckning för det. Det känns lite poserande och sökt ibland, helt enkelt.

Hör du till de som spelat alla Dark Souls-spelen och Bloodborne och ändå känner mersmak? Då kan The Surge vara något för dig. Men för den som inte är ett stort fan av den här subgenren är det nog inte värt besväret. Alla små och stora irritationsmoment håller spelet tillbaka från de höga höjderna, även om det finns en gedigen grund och ett tungt och bra stridssystem att roa sig med här.

Joakim Kilman