2015-05-22 06:00

2015-05-22 17:37

Storslaget äventyr bland offer och bödlar

RECENSION

Efter diverse förseningar landar till sist den här besten i våra datorer och konsoler. Den tredje delen i en av spelhistoriens smutsigaste, blodigaste sagor.

Slutet på en lika vacker som sorgefylld klagosång över mänsklighetens allra sämsta sidor, och alla de som faller offer för dem. Allt i ett magiskt land fullt av monster, häxor och uppstoppade enhörningar.

Än en gång ikläder jag mig rollen som Geralt, den tituläre witchern – en person som jagar monster för pengar. Än en gång ger jag mig ut på äventyr i den ogästvänliga men undersköna fantasymiljön och finner alla möjliga sorters berättelser. Än en gång är jag hänförd. Eller snarare – mer hänförd än någonsin.

Till skillnad från föregångarna är The Witcher 3 helt öppet. En stor, expansiv värld väntar för dig att upptäcka. Ibland kan avstånden vara lite väl långa, men det finns möjlighet att hoppa mellan särskilda platser i världen när du upptäckt dem, vilket minskar tiden du behöver spendera med att spankulera omkring i skogen.

Både huvud- och sidouppdragen är ofta fantastiska, och biter ibland riktigt hårt i hjärteroten. Den finessrika mytologin kring varelserna i världen bidrar också till detta. En sekvens handlar till exempel om ett fruktansvärt missfall och hur omständigheterna kring det leder till att ett särskilt tragiskt monster börjar terrorisera trakten.

Det finns humor och lättsinne här också, men för det mesta regerar mörkret, och kampen mot en värld så trasig att den knappt går att rädda. Karaktärerna är ofta fantastiska, och det finns utrymme för medlidande även med den mest patetiska av uslingar.

Som vanligt får vi också slåss mot mängder av fantasifulla kreatur, likväl som banditer och annat oknytt. Stridssystemet är till en början ganska fattigt, men i takt med att du går upp i nivå och låser upp fler nivåer så tar det sig ordentligt.

Det finns brister även i Witcher 3, som till exempel en ojämn framerate och väldigt otympliga menyer som gör det svårt att hålla reda på alla prylar, dokument och råvaror du samlar på dig under den långa resan. Det är dock inget som kan störa den fantastiska helhetsupplevelsen. The Witcher 3 döljer en hel värld i sin kod.

Joakim Kilman

Rollspel

The Witcher 3: Wild Hunt

PS4/Xbox CD Projekt Red

One/Windows

YYYYY

Slutet på en lika vacker som sorgefylld klagosång över mänsklighetens allra sämsta sidor, och alla de som faller offer för dem. Allt i ett magiskt land fullt av monster, häxor och uppstoppade enhörningar.

Än en gång ikläder jag mig rollen som Geralt, den tituläre witchern – en person som jagar monster för pengar. Än en gång ger jag mig ut på äventyr i den ogästvänliga men undersköna fantasymiljön och finner alla möjliga sorters berättelser. Än en gång är jag hänförd. Eller snarare – mer hänförd än någonsin.

Till skillnad från föregångarna är The Witcher 3 helt öppet. En stor, expansiv värld väntar för dig att upptäcka. Ibland kan avstånden vara lite väl långa, men det finns möjlighet att hoppa mellan särskilda platser i världen när du upptäckt dem, vilket minskar tiden du behöver spendera med att spankulera omkring i skogen.

Både huvud- och sidouppdragen är ofta fantastiska, och biter ibland riktigt hårt i hjärteroten. Den finessrika mytologin kring varelserna i världen bidrar också till detta. En sekvens handlar till exempel om ett fruktansvärt missfall och hur omständigheterna kring det leder till att ett särskilt tragiskt monster börjar terrorisera trakten.

Det finns humor och lättsinne här också, men för det mesta regerar mörkret, och kampen mot en värld så trasig att den knappt går att rädda. Karaktärerna är ofta fantastiska, och det finns utrymme för medlidande även med den mest patetiska av uslingar.

Som vanligt får vi också slåss mot mängder av fantasifulla kreatur, likväl som banditer och annat oknytt. Stridssystemet är till en början ganska fattigt, men i takt med att du går upp i nivå och låser upp fler nivåer så tar det sig ordentligt.

Det finns brister även i Witcher 3, som till exempel en ojämn framerate och väldigt otympliga menyer som gör det svårt att hålla reda på alla prylar, dokument och råvaror du samlar på dig under den långa resan. Det är dock inget som kan störa den fantastiska helhetsupplevelsen. The Witcher 3 döljer en hel värld i sin kod.

Joakim Kilman

Rollspel

The Witcher 3: Wild Hunt

PS4/Xbox CD Projekt Red

One/Windows

YYYYY