2018-07-05 16:48

2018-07-05 16:48

Marduk - Kompakt och avskalat

Black metal

MardukViktoria(Century Media)
Betyg:

Norrköpingskvartetten har varit trogna black metal i snart trettio år. Patenterad kvalitet och blasfemisk stringens har varit bandets bundsförvant genom åren.

Viktoria låter Marduk och föga förvånade, som så många gånger förr, har albumet en historisk tematik. Den här gången andra världskriget utifrån axelmakternas perspektiv.

Speltiden är nedbantad till trettiotreminuter och låtstrukturen känns både kall och avskalad. Subtila melodier vävs samman med den distade ljudbilden och det känns som ett återbesök till Rom 5:12 (2007). Ett fint nedslag då det kan vara karriärens höjdpunkt.

Viktoria får definitivt min kvalitetsstämpel och är en välregisserad fortsättning på en unik diskografi. Dock saknar jag den melodiska kaxigheten som uppvisats på flera av de senaste plattorna, men jag tror att både den korta speltiden och den snävt strukturerade ljudbilden förhindrar sådana utsvävningar.

Bästa låt: Equestrian bloodlust

Jesper Löfvenborg

Norrköpingskvartetten har varit trogna black metal i snart trettio år. Patenterad kvalitet och blasfemisk stringens har varit bandets bundsförvant genom åren.

Viktoria låter Marduk och föga förvånade, som så många gånger förr, har albumet en historisk tematik. Den här gången andra världskriget utifrån axelmakternas perspektiv.

Speltiden är nedbantad till trettiotreminuter och låtstrukturen känns både kall och avskalad. Subtila melodier vävs samman med den distade ljudbilden och det känns som ett återbesök till Rom 5:12 (2007). Ett fint nedslag då det kan vara karriärens höjdpunkt.

Viktoria får definitivt min kvalitetsstämpel och är en välregisserad fortsättning på en unik diskografi. Dock saknar jag den melodiska kaxigheten som uppvisats på flera av de senaste plattorna, men jag tror att både den korta speltiden och den snävt strukturerade ljudbilden förhindrar sådana utsvävningar.

Bästa låt: Equestrian bloodlust

Jesper Löfvenborg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.