2018-07-05 16:48

2018-07-05 16:48

John Coltrane - Återfunnet material av högsta kvalitet

Jazz

John ColtraneBoth directions at once (The lost album)(Universal)
Betyg:

I mars 1963 spelade Coltranes klassiska kvartett in detta album, vars första del består av sju olika spår och den andra av flera alternativa tagningar. Det är en sann raritet från en spännande period i hans liv, mittemellan plattan med Duke Ellington och A love supreme.

Med bräkig ton och passionerad skärpa balanserar Coltrane mellan sin tidigare stil och det andliga och tonala sökande som kom att dominera senare delen av hans karriär. Det är en verklig skatt som förvånansvärt nog inte kommit fram förrän nu.

John Coltranes musik är i allra högsta grad levande än idag, mer än 50 år efter hans död.

Bästa låt: Untitled original 11386 - Take 1

Joakim Brunström

I mars 1963 spelade Coltranes klassiska kvartett in detta album, vars första del består av sju olika spår och den andra av flera alternativa tagningar. Det är en sann raritet från en spännande period i hans liv, mittemellan plattan med Duke Ellington och A love supreme.

Med bräkig ton och passionerad skärpa balanserar Coltrane mellan sin tidigare stil och det andliga och tonala sökande som kom att dominera senare delen av hans karriär. Det är en verklig skatt som förvånansvärt nog inte kommit fram förrän nu.

John Coltranes musik är i allra högsta grad levande än idag, mer än 50 år efter hans död.

Bästa låt: Untitled original 11386 - Take 1

Joakim Brunström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.