2018-06-29 06:00

2018-06-29 06:00

Gorillaz - Inget sprakande fyrverkeri

POP

Gorillaz
The Now Now
(Parlophone)
Betyg:

Om det förra albumet Humanz var en smällkaramell av samarbeten och musikaliska kringelkrokar är uppföljaren en betydligt mer stram och beskedlig historia.

Det är Damon Albarn som är den musikaliska motorn i bandet och hans visuella kompanjon Jamie Hewlett känns mer perifer än någonsin tidigare under bandets 20-åriga karriär.

Två, tre gäster märks – fantomgitarristen George Benson med fina smyckningar på inledande Humility och så skänker Snoop Dogg and Jamie Principle lite lyster till den rätt bleka singeln Hollywood. På resten av materialet är det Damon Albarn själv som drar hundlasset tillsammans med producenterna Remi Kabaka Jr. and James Ford.

Vilket på papperet känns väldigt spännande men som i praktiken blir lite svajigt. Till skillnad från Albarns solomaterial väntas Gorillaz bjussa på ett i alla fall stundtals sprakande musikaliskt fyrverkeri. Här blir det i stället funderingar kring åldrande och ensamhet – något som passar Damon Albarns uttrycksfulla röst bättre än det passar Gorillaz.

Bästa låt: Magic City

Carl Edlom

Om det förra albumet Humanz var en smällkaramell av samarbeten och musikaliska kringelkrokar är uppföljaren en betydligt mer stram och beskedlig historia.

Det är Damon Albarn som är den musikaliska motorn i bandet och hans visuella kompanjon Jamie Hewlett känns mer perifer än någonsin tidigare under bandets 20-åriga karriär.

Två, tre gäster märks – fantomgitarristen George Benson med fina smyckningar på inledande Humility och så skänker Snoop Dogg and Jamie Principle lite lyster till den rätt bleka singeln Hollywood. På resten av materialet är det Damon Albarn själv som drar hundlasset tillsammans med producenterna Remi Kabaka Jr. and James Ford.

Vilket på papperet känns väldigt spännande men som i praktiken blir lite svajigt. Till skillnad från Albarns solomaterial väntas Gorillaz bjussa på ett i alla fall stundtals sprakande musikaliskt fyrverkeri. Här blir det i stället funderingar kring åldrande och ensamhet – något som passar Damon Albarns uttrycksfulla röst bättre än det passar Gorillaz.

Bästa låt: Magic City

Carl Edlom

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.