2018-06-29 06:00

2018-06-29 06:00

Funeral Mist - En storslagen återkomst

Black metal

Funeral Mist
Hekatomb
(Norma Evangelium Diaboli)
Betyg:

Tystnaden. Ett relativt informationsskalat tillstånd då tiden ger möjlighet till reflektion, återhämtning och potentiell saknad.

2009 släpptes det episkt förförande mästerverket Marantha, ett album som både innehållsmässigt och dramaturgiskt satte standarden för hur blasfemisk black metal ska utformas – ett dynamiskt lyssna-från-början-till-slut-alster.

Allt gott, men sedan kom tystnaden. Kreatören Daniel Rostén, alias Arioch, var upptagen under sitt andra alter ego Mortuus i taktfast marscherande Marduk och känslan var att Marantha var hans potentiella svanesång.

Men plötsligt, utan förvarning, rör sig besten och från skuggorna attackerar Hekatomb. En praktfull återkomst och en naturlig fortsättning på förra kapitlet. Samma fingertoppskänsla för att skapa känsloladdad nihilistisk black metal där mänsklig skenhelighet får sig en välförtjänt hurring.

Redan idag kan jag meritera Hekatomb med högsta betyg och den känslan växer sig starkare för varje genomlyssning.

Bästa låt: Shedding skin

Jesper Löfvenborg

Tystnaden. Ett relativt informationsskalat tillstånd då tiden ger möjlighet till reflektion, återhämtning och potentiell saknad.

2009 släpptes det episkt förförande mästerverket Marantha, ett album som både innehållsmässigt och dramaturgiskt satte standarden för hur blasfemisk black metal ska utformas – ett dynamiskt lyssna-från-början-till-slut-alster.

Allt gott, men sedan kom tystnaden. Kreatören Daniel Rostén, alias Arioch, var upptagen under sitt andra alter ego Mortuus i taktfast marscherande Marduk och känslan var att Marantha var hans potentiella svanesång.

Men plötsligt, utan förvarning, rör sig besten och från skuggorna attackerar Hekatomb. En praktfull återkomst och en naturlig fortsättning på förra kapitlet. Samma fingertoppskänsla för att skapa känsloladdad nihilistisk black metal där mänsklig skenhelighet får sig en välförtjänt hurring.

Redan idag kan jag meritera Hekatomb med högsta betyg och den känslan växer sig starkare för varje genomlyssning.

Bästa låt: Shedding skin

Jesper Löfvenborg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.