2018-06-29 06:00

2018-06-29 06:00

Dawes - Ett försök till försoning

Pop

Dawes
Passwords
(Hub)
Betyg:

Dawes sjätte album är deras lättsammaste hittills. Även texterna är ovanligt försonande, i mjuka Crack The Case till exempel, men bakom cocktailpartyt döljer sig ändå oron för människans plats i samtiden. Albumet är med mening producerat med 1980-talssound, utan pardon, och det funkar förvånansvärt bra.

Några gränsar dock till pastischer, som Feed The Fire, där Taylor Goldsmiths relaterbara fråga ”how can I look so perfect on a screen and so awful in the mirror” drunknar i synthezisers. Ett annat exempel är saxofonen i Times Flies Either Way.

My Greatest Invention hör till en av flera fina men på gränsen till banala kärleksförklaringar. Bäst blir det när berättandet handlar om brustna drömmar; Telescope, berättad ur en bortglömd tonårssons perspektiv, blir nästan till ett musikalstycke.

Bästa låt: Telescope

Mas Karin Gustafsson

Dawes sjätte album är deras lättsammaste hittills. Även texterna är ovanligt försonande, i mjuka Crack The Case till exempel, men bakom cocktailpartyt döljer sig ändå oron för människans plats i samtiden. Albumet är med mening producerat med 1980-talssound, utan pardon, och det funkar förvånansvärt bra.

Några gränsar dock till pastischer, som Feed The Fire, där Taylor Goldsmiths relaterbara fråga ”how can I look so perfect on a screen and so awful in the mirror” drunknar i synthezisers. Ett annat exempel är saxofonen i Times Flies Either Way.

My Greatest Invention hör till en av flera fina men på gränsen till banala kärleksförklaringar. Bäst blir det när berättandet handlar om brustna drömmar; Telescope, berättad ur en bortglömd tonårssons perspektiv, blir nästan till ett musikalstycke.

Bästa låt: Telescope

Mas Karin Gustafsson

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.