2018-06-07 21:12

2018-06-07 21:12

Anna Ihlis - Karlfeldt i nutida tolkning

POP/VISA

Anna Ihlis
Avskedet 1864 - 2018
(Mx17Master/Border)
Betyg:

För några år sedan fick Anna Ihlis i uppdrag av Karlfeldtsamfundet att tonsätta Erik Axel Karlfeldts dikter. Nobelpristagaren och Molkomsbon har såklart redan tonsatts i mängd men Ihlis hittar en ton som man inte så ofta hör och hon har rotat fram det personliga, känsliga, på gränsen till privata och lyfter det till nutida kontext.

Sorg och kärlek och längtan är förvisso eviga känslor men det är ändå mäktigt att det kan bli så skört och känslosamt hundra år senare. Som när Avskedet blir att handla om Ihlis egen farfar eller den rörande Gratulation som skrevs till dottern mitt under 1:a världskriget.

Det är en tröskel med pluralverb och en del ord är åldriga men Ihlis är konsekvent och låter musiken leda vägen. Det är pop, visa, folk, rock med piano, kör och fiol som förhoppningsvis ger Karlfeldt en ny publik. Nu måste jag förmå mitt eget Dan Andersson-sällskap att anlita henne. Bums.

Bästa låt: Avskedet

Per Wiker

För några år sedan fick Anna Ihlis i uppdrag av Karlfeldtsamfundet att tonsätta Erik Axel Karlfeldts dikter. Nobelpristagaren och Molkomsbon har såklart redan tonsatts i mängd men Ihlis hittar en ton som man inte så ofta hör och hon har rotat fram det personliga, känsliga, på gränsen till privata och lyfter det till nutida kontext.

Sorg och kärlek och längtan är förvisso eviga känslor men det är ändå mäktigt att det kan bli så skört och känslosamt hundra år senare. Som när Avskedet blir att handla om Ihlis egen farfar eller den rörande Gratulation som skrevs till dottern mitt under 1:a världskriget.

Det är en tröskel med pluralverb och en del ord är åldriga men Ihlis är konsekvent och låter musiken leda vägen. Det är pop, visa, folk, rock med piano, kör och fiol som förhoppningsvis ger Karlfeldt en ny publik. Nu måste jag förmå mitt eget Dan Andersson-sällskap att anlita henne. Bums.

Bästa låt: Avskedet

Per Wiker

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.