2018-04-13 06:00

2018-04-13 06:00

Caliban - En kulturestetisk kapsejsning

Metalcore

Caliban
Elements (Century Media/Sony)
Betyg:

I två decennier har tyska Caliban veckat min panna. Debuten A small boy and a grey heaven (1999) red vältajmat på den globala metalcore-vågen, men redan då kändes soundet påfrestande tunt.

Elements skapar milda utmattningsyndrom och trots uttalad utveckling känns det som tiden har stått stilla. Det är breakdowns, starka refränger och smetiga melodier. Produktionen är marmorblank och, som det verkar, polerad av en hel ljudstab.

Caliban kan sin metalcore, men trots försök till en objektiv invägning sträcker sig hela min sinnevärld efter motorsågen. Jag tänker: jeansaffärstuffhet, faux hawk-frillor, sleeve-tatueringar och spännig attityd. Stundtals vittnar ett riff om potential, men lika snabbt återgår det till den tillrättalagda blödigheten.

Det smakar mer tyska Lidl än närproducerad delikatess och att de släpar in tveksamma Brian ”Head” Welch på låten Masquerade fullbordar den kulturestetiska kapsejsningen.

Bästa låt: Ich blute für dich

Jesper Löfvenborg

I två decennier har tyska Caliban veckat min panna. Debuten A small boy and a grey heaven (1999) red vältajmat på den globala metalcore-vågen, men redan då kändes soundet påfrestande tunt.

Elements skapar milda utmattningsyndrom och trots uttalad utveckling känns det som tiden har stått stilla. Det är breakdowns, starka refränger och smetiga melodier. Produktionen är marmorblank och, som det verkar, polerad av en hel ljudstab.

Caliban kan sin metalcore, men trots försök till en objektiv invägning sträcker sig hela min sinnevärld efter motorsågen. Jag tänker: jeansaffärstuffhet, faux hawk-frillor, sleeve-tatueringar och spännig attityd. Stundtals vittnar ett riff om potential, men lika snabbt återgår det till den tillrättalagda blödigheten.

Det smakar mer tyska Lidl än närproducerad delikatess och att de släpar in tveksamma Brian ”Head” Welch på låten Masquerade fullbordar den kulturestetiska kapsejsningen.

Bästa låt: Ich blute für dich

Jesper Löfvenborg

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.