2018-04-12 15:57

2018-04-12 15:57

I'm Kingfisher - Starkare med grannare detaljer

SINGERSONGWRITER

I'm Kingfisher
Transit (Fading Trails Recordings)
Betyg:

Så är det i hamn: Thomas ”I’m Kingfisher” Jonssons albumtrilogi om polarexpeditioner. Den röda tråden är lite svår att följa, men lyckligtvis är det inte skrönorna som bär I'm Kingfishers musik.

Han är väldigt bra på att skapa stämningar: med instrumentering, med röstens tilltal, med hur han låter en melodifras stegra eller lägga sig till ro. Däremot skriver han sällan sånger i traditionell mening, sådana du kan sjunga själv när batteriet laddats ur. Låtarna får ofta ta sig från en punkt till en annan utan att passera en refräng.

Jag kan sakna dylika sånger, men inser att Jonssons styrka finns någon annanstans; de båda svagaste låtarna på nya albumet är de som till formen är mest traditionella.

Plattan påminner om de tidigare, men uttrycket är starkare och detaljerna i den ovanligt sparsmakade musiken är grannare. Det intrikata gitarrspelet fascinerar, och sättet att på flera spår samspela med Martin Hederos porlande piano ger musiken rymd.

Bästa låt: Sarajevo

Då I'm Kingfishers album producerats av NWT:s Carl Edlom, recenseras skivan av Håkan Engström från Sydsvenska Dagbladet.

Håkan Engström

Så är det i hamn: Thomas ”I’m Kingfisher” Jonssons albumtrilogi om polarexpeditioner. Den röda tråden är lite svår att följa, men lyckligtvis är det inte skrönorna som bär I'm Kingfishers musik.

Han är väldigt bra på att skapa stämningar: med instrumentering, med röstens tilltal, med hur han låter en melodifras stegra eller lägga sig till ro. Däremot skriver han sällan sånger i traditionell mening, sådana du kan sjunga själv när batteriet laddats ur. Låtarna får ofta ta sig från en punkt till en annan utan att passera en refräng.

Jag kan sakna dylika sånger, men inser att Jonssons styrka finns någon annanstans; de båda svagaste låtarna på nya albumet är de som till formen är mest traditionella.

Plattan påminner om de tidigare, men uttrycket är starkare och detaljerna i den ovanligt sparsmakade musiken är grannare. Det intrikata gitarrspelet fascinerar, och sättet att på flera spår samspela med Martin Hederos porlande piano ger musiken rymd.

Bästa låt: Sarajevo

Då I'm Kingfishers album producerats av NWT:s Carl Edlom, recenseras skivan av Håkan Engström från Sydsvenska Dagbladet.

Håkan Engström

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.