2018-03-08 23:38

2018-03-08 23:38

Göran Fristorp - Ett befriande allvar

Visa

Göran FristorpGöran Fristorp sjunger Edfelt (DaWorks/Border)
Betyg:

Att tonsätta våra poeter är en lång och fruktsam tradition, främst givetvis inom visan. Göran Fristorp har själv bidragit med en del genom åren, inte minst genom ett par album där han tolkar Nils Ferlin och Gustaf Fröding.

En som däremot sällan tonsatts är Johannes Edfelt, poeten, översättaren och akademiledamoten som värmde upp stol 17 åt Horace Engdahl. För tjugo år sedan tonsatte Fristorp dikten Ensamhetens hav, som hörs i filmen Underbara älskade med Michael Nyqvist, men här går Fristorp helt och hållet in i en poet han har tagit till sitt hjärta.

Edfelts dikter är fina men de är inte alltid omedelbart sångbara och ibland hörs det att det har krävts en del musikaliskt hantverk för att få ihop det. Men det lyckas i slutändan. Den tidlösa högtidligheten och allvaret känns befriande i dessa tider och Fristorp har en stor röst med rymd och innerlighet vilket passar Edfelts dikter bra.

Bästa låt: En stjärnlös natt

Per Wiker

Att tonsätta våra poeter är en lång och fruktsam tradition, främst givetvis inom visan. Göran Fristorp har själv bidragit med en del genom åren, inte minst genom ett par album där han tolkar Nils Ferlin och Gustaf Fröding.

En som däremot sällan tonsatts är Johannes Edfelt, poeten, översättaren och akademiledamoten som värmde upp stol 17 åt Horace Engdahl. För tjugo år sedan tonsatte Fristorp dikten Ensamhetens hav, som hörs i filmen Underbara älskade med Michael Nyqvist, men här går Fristorp helt och hållet in i en poet han har tagit till sitt hjärta.

Edfelts dikter är fina men de är inte alltid omedelbart sångbara och ibland hörs det att det har krävts en del musikaliskt hantverk för att få ihop det. Men det lyckas i slutändan. Den tidlösa högtidligheten och allvaret känns befriande i dessa tider och Fristorp har en stor röst med rymd och innerlighet vilket passar Edfelts dikter bra.

Bästa låt: En stjärnlös natt

Per Wiker

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.