2018-02-09 06:00

2018-02-09 06:00

Franz Ferdinand - Discosväng och popklister

Pop

Franz Ferdinand
Always ascending (Domino)
Betyg:

Det är inte lätt för hippa band att bli äldre. Franz Ferdinand har brottats med detta länge nu, men på Always ascending hittar de, åtminstone bitvis, en lekfullhet som känns värd att bygga vidare på. På menyn står klassisk pop, parad med disco-doftande sväng och nästan påträngande klistriga melodier.

Emellanåt slår det över och känns forcerat och artificiellt, som ängsliga hipsters som försöker lite för hårt. Men andra gånger är det genuint medryckande. Academy award, till exempel är så fantastiskt, härligt fånig att den är omöjlig att inte älska. Och titelspårets övergång från smäktande Iggy Pop-sång till disco är svårartat charmig. Där lyckas Franz Ferdindand vara oväntade och det låter verkligen som ett band som hänger sig till fullo, snarare än försöker bygga någon sorts trött fasad.

Bästa låt: The Academy Award

Joakim Kilman

Det är inte lätt för hippa band att bli äldre. Franz Ferdinand har brottats med detta länge nu, men på Always ascending hittar de, åtminstone bitvis, en lekfullhet som känns värd att bygga vidare på. På menyn står klassisk pop, parad med disco-doftande sväng och nästan påträngande klistriga melodier.

Emellanåt slår det över och känns forcerat och artificiellt, som ängsliga hipsters som försöker lite för hårt. Men andra gånger är det genuint medryckande. Academy award, till exempel är så fantastiskt, härligt fånig att den är omöjlig att inte älska. Och titelspårets övergång från smäktande Iggy Pop-sång till disco är svårartat charmig. Där lyckas Franz Ferdindand vara oväntade och det låter verkligen som ett band som hänger sig till fullo, snarare än försöker bygga någon sorts trött fasad.

Bästa låt: The Academy Award

Joakim Kilman

Har du synpunkter på det som sägs i texten? Skriv då gärna en kommentar via tjänsten Ifrågasätt men tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga samt publicera kommentar i papperstidningen.