2017-11-10 06:00

2017-11-10 06:00

Förkunnaren Dylan

Rock

Bob Dylan
The Bootleg Series vol 13: Trouble no more
(Columbia/Sony)
Betyg:

När Bob Dylan plötsligt kom ut som kristen och dessutom förkunnade det öppet blev stämningen ibland mer aggressiv än när han hängde på sig elgitarren femton år tidigare.

I nya, stora arkivboxen finns studiotagningar från tre omvälvande år samt ett sjuttiotal liveinspelningar från de ibland spända konserterna, medan standardutgåvan på två cd-skivor fokuserar helt på konsertmaterialet.

Perioden är en av Dylans mest nedskrivna men när man hör inspelningarna från 1979-1981 står det klart att snacket om att det är musikaliskt förlorade år är helt fel. Ljudmässigt är det ingen sensation och man kan sakna någon av Dylans predikningar men det hörs ändå hur elektriciteten och engagemanget gnistrar från scenen. Det är fullt av guldkorn, sånger som aldrig gavs ut och fina liveversioner. Dylan hade ett förbluffande bra band bakom sig under dessa år och han själv är mer fokuserad på uppgiften än på länge. Det hörs.

Bästa låt: The groom’s still waiting at the altar

 

Per Wiker

När Bob Dylan plötsligt kom ut som kristen och dessutom förkunnade det öppet blev stämningen ibland mer aggressiv än när han hängde på sig elgitarren femton år tidigare.

I nya, stora arkivboxen finns studiotagningar från tre omvälvande år samt ett sjuttiotal liveinspelningar från de ibland spända konserterna, medan standardutgåvan på två cd-skivor fokuserar helt på konsertmaterialet.

Perioden är en av Dylans mest nedskrivna men när man hör inspelningarna från 1979-1981 står det klart att snacket om att det är musikaliskt förlorade år är helt fel. Ljudmässigt är det ingen sensation och man kan sakna någon av Dylans predikningar men det hörs ändå hur elektriciteten och engagemanget gnistrar från scenen. Det är fullt av guldkorn, sånger som aldrig gavs ut och fina liveversioner. Dylan hade ett förbluffande bra band bakom sig under dessa år och han själv är mer fokuserad på uppgiften än på länge. Det hörs.

Bästa låt: The groom’s still waiting at the altar

 

Per Wiker